22.04.05, 22:33
Terapeutka zaleciła nam zmianę diety dziecka na bezcukrową, bezmleczną i
bezglutenową, podobno odpowiednią dla dzieci nadpobudliwych, autystycznych
itp. Czy rzeczywiście taka dieta wpływa na zachowanie dziecka?
W naszym przypadku taka zmiana byłaby duzym problemem, bo musiałabym
wyeliminować wiekszość ulubionych potraw synka.
Proszę o Wasze opinie!
Pozdrawiam- Anita.
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: Dieta 23.04.05, 17:56
      Zajrzyj tu:
      www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi
      Wejdź na podforum "Autyzm" - znajdziesz tam mnóstwo informacji na temat m.in.
      diety.
      POzdrawiam :)
      gemma
    • roseanne Re: Dieta 23.04.05, 17:56
      spotkalam sie z opinia o diecie bezmlecznej i bezglutenowej, ze ma byc pomocna
      przy zwalczaniu grzybicy, ktora dotknieta jest znaczna czesc dzieci z AS
      zmniejsza klopoty zoladkowe, doprowadza do uregulowania nastrojow
      tutaj artykul z Autyzm.pl
      autyzm.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=87
      moj syn sam wyeliminowal ze swojej diety wszystko co mialo jakikolwiek zwiazek
      z mlekiem, z wyjatkiem masla

glutenu nie wykluczam, poniewaz wiekszosc potraw, ktore jada moj syn to
      makaran, tosty i gofry - nie zostalo by prawie nic, co jada

zdecydowanie pomaga wyeliminowanie produktow zwierajacych sztuczne barwniki
      tyle moge powiedziec z wlasnego doswiadczenia

jesli moge zaproponowac zajrzenie na bloga i zadanie tego pytania tam, to
      podejrzewam, ze dostaniesz opinie kilku rodzicow, probujacych wprowadzic diete
      bezmleczna i bezglutenowa
      • aanniittaa Re: Dieta 25.04.05, 10:32
        Dzięki za odpowiedz i zwłaszcza za różne linki. Napisałam wcześniej, że zmiana
        diety byłaby dużym problemem, bo mój syn też je tylko to, co lubi, m.in. wiele
        produktów mlecznych, chleb głównie pszenny, lubi tez słodycze, ale wydzielam
        mu. całkowita eliminacja produktów zawierających mleko, cukier i gluten jest
        chyba na razie niemożliwa, ale staram sie zmodyfikowac nieco jego dietę.
        Konserwantów i sztucznych barwników nie dostaje w ogóle.
        Pozdrawiam i bedę wdzięczna za wzselkie wskazówki i adresy dot. Aspergera.
        Anita
        • lili111 Re: Dieta 01.06.05, 08:07
          U nas wyeliminowanie cukru i mleka przyniosło znaczną poprawe i to bardzo znaczącą w krótkim czasie. Proponuje ci nie eliminować wszystkiego od razu, tylko zacząć na poczatek od jednego ze składników, na przykład cukru i obserwować zachowania dziecka.
          • aanniittaa Re: Dieta - do lili111 04.06.05, 10:23
            A czy mogłabyś opisać dokładnie, na czym polega ta poprawa?
            Mój synek jest bardzo szczupły i zmiana diety oznaczałaby rewolucję w jego
            żywieniu, obawiam się, że mógłby się zbuntować i nic nie jeśc. Podstawą jeo
            jadłospisu są właśnie produkty mleczne i z zawartością cukru, jasne pieczywo
            itd.
            Pozdrawiam - anita
            • lili111 Re: Dieta - do lili111 07.06.05, 13:00
              aanniittaa napisała:

> A czy mogłabyś opisać dokładnie, na czym polega ta poprawa?
              > Mój synek jest bardzo szczupły i zmiana diety oznaczałaby rewolucję w jego
              > żywieniu, obawiam się, że mógłby się zbuntować i nic nie jeśc. Podstawą jeo
              > jadłospisu są właśnie produkty mleczne i z zawartością cukru, jasne pieczywo
              > itd.
              > Pozdrawiam - anita
              Zmnieszyły się dziwne zachowania, zaczął reagowac na to co do niego mówie, wczesniej był prawie całkowity brak reakcji. To co najważniejsze moje dziecko zaczeło jadac to na co wczesniej nawet nie chciało popatrzeć np: surówki i wiele innych rzeczy. Wcześniej zywił się tez prawie tak jak twój syn. Jest straszna chudzinką.
              Zwiększone zapotrzebowanie na cukier, jedzenie tyko niektórych produktów wybiórczo z jadłospisu czesto jest objawem CANDIDY, proponuje zebyś ja zrobiła z kału i z posiewu z wymazu z gardła.
              • aanniittaa Re: Dieta - do lili111 07.06.05, 19:48
                Dzięki bardzo za odpowiedź. Zmianę diety sugerowała nam terapeutka i psycholog,
                więc chy6ba muszę to poważnie rozważyć.
                Anita.
    • roseanne Re: Dieta 04.06.05, 05:01

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka