Dodaj do ulubionych

Pomoc w Polsce-Slask

19.03.07, 22:24
Halo nazywam sie Asia.Mieszkamy w Niemczech , niedawno dowiedzialam sie ze moj
synek ma podejrzenie o autyzm.Bylismy w specjalistycznej poradni tutaj w
niemczech i postawili diagnoze ze to jest autyzm a konkretnie ZA .Mam wielka
prosbe , chcialam bym rowniez przebadac synka w Polsce , skontaktowac sie z
jakims osrodkiem , specjalista ktory moglby mi potwierdzic ta diagnoze.Cz
znacie moze adresy takich instytucji na Slasku.Na swieta jedziemy do Polski i
chcilabym z kims porozmawiac o tym problemie.prosze pomozcie.
Obserwuj wątek
    • malgosia403 Re: Pomoc w Polsce-Slask 20.03.07, 11:20
      Witam Cię serdecznie.Mój 16-sto letni syn został zdiagnozowany dosyć pózno,w
      wieku 11 lat,tylko dlatego,że natrafiłam na wspaniałego lekarza Piotra
      Gorczycę.Przyjmuje w Zabrzu-ul.Grunwaldzka 46(NZOZ FENIKS) i w Gliwicach
      -ul.Młyńska 8.Oczywiście są dosyć długie terminy oczekiwania,musiałabyś już
      teraz dzwonić i się rejestrować-no chyba ,że poprosisz
      prywatnie-tel.(0-32)337-40-50(do Gliwic)i (0-32)273-32-11.
      Mam jeszcze jeden namiar na lekarkę w Gliwicach(do Niej teraz chodzę z
      synem).Pani Katarzyna Sołowiów,przyjmuje w Poradni ,,Partner'',ul.Wieczorka
      22-tel.(0-32)231-26-90.Przyjmuje w czwartki,też musisz zadzwonić lub powiesz.że
      chcesz prywatnie .Pozdrawiam-Małgosia
      • malgosia403 Re: Pomoc w Polsce-Slask 20.03.07, 11:21
        (0-32)273-32-11.Ten numer telefonu jest do Zabrza.
    • asiakoz Malgosia 20.03.07, 21:11
      dziekuje ci serdecznie za te wiadomosc , postaram sie jutro zadzwonic .moze uda
      sie zrobic jakis termin.pozdrawiam Asia
      • malgosia403 Re: Malgosia 20.03.07, 22:18
        Nie ma za co Asiu,życzę wszystkiego dobrego.
        • nieszki Re: Malgosia 21.03.07, 08:11
          Asiu, podaję CI maila do mojej znajomej ze stowarzyszenia "Niezwykle dzieci" z
          Katowic. Napisz do niej, ona pomoże Ci w diagnozie u bardzo dobrej specjalistki
          w Czeladzi. halina.kantor@adhd.org.pl
    • zzz12 niezupelnie rozumiem,po co i jak 21.03.07, 08:27
      Nie wiem, jak w Niemczech, ale np. w Szwecji diagnostyka autyzmu to cykl wielu
      spotkan rodzicow i dziecka z kuratorem, psychologiem, pedagodiem, lekarzem
      (neurologiem,ewentualnie psychiatra), do tego dochodzi obserwacja dziecka w
      szkole, przedszkolu (w srodowisku naturalnym, mozna powiedziec), rozmowy z
      personelem szkoly czy przedszkola..Nie wyobrazam sobie, jak w takim ukladzie
      mozna diagnozowac dziecko na podstawie jednorazowej wizyty w gabinecie nawet
      najlepszego psychologa, podczas urlopu w Polsce. dziecko w gabinecie nie bedzie
      sie zachowywalo w sposob naturalny, a rozpoznanie postawione w takiej sytuacji
      jest IMHO niemiarodajne. Jesli dziecko zostalo zdiagnozowane w Niemczech, to
      szukanie na sile potwierdzenia rozpoznania w Polsce wydaje mi sie zbedne.
      Zrobisz, jak uwazasz, ale zastanow sie, po co to robisz i czego oczekujesz, co
      chcesz osiagnac, konsultujac dziecko w Polsce?
    • asiakoz co po co? 21.03.07, 11:30
      nie rozumiem twojego pytania ? Nie chce uzyskac od polskiego lekarza jakis cudow
      , chce tylko skontaktowac sie z kims , kto morze mi cos powiedziec wiecej na
      temat tej choroby.Po za tym Michael byl na razie na jednym spotkaniu w poradni
      Autystycznej w celu okreslenia czy jest dzieckiem autystycznym czy nie,
      trwalo to okolo godziny , i po tym jednym spotkaniu pani oznajmila nam ze
      dziecko ma symptomy tej choroby , ale nie jest to do konca pewne . przynajmniej
      dla mnie tak jak twierdzisz jedno godzinne spotkanie , nie jest wystarczajace ,
      zeby cos na pewno wiedziec.Dlatego chce sprobowac w polsce , przynajmniej umiem
      dokladnie zrozumiec lekarza i lekarz zrozumie mnie.
      • zzz12 nie musisz mi sie zwierzac 21.03.07, 12:24
        ani Cie nie oceniam i nie krytykuje, zachecam jedynie do zastanowienia, jaki
        masz cel :-)
        Szczerze powiedziawszy, podejrzewam, ze w istniejacym w Polsce sysemie opieki
        zdrowotnej (a wlasciwie braku jakiejkolwiek opieki systemowej) moje dzieci do
        konca zycia nie zostalyby wlasciwie zdiagnozowane, skonczyloby sie pewnie na
        gdybaniu, ze to moze to, a moze tamto..poniewaz siedze "w srodowisku" wiem, o
        czym mowie.
      • zzz12 daleko nie trzeba szukac 21.03.07, 12:37
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10034&w=49362988
        Mniej wiecej tak wyglada diagnostyka w Polsce :-( Postukac mloteczkiem i tyle.
        Nota bene nie jestem przekonana, czy diagnostyka autyzmu powinna nalezec do
        lekarza, raczej do psychologa i pedagoga.
        Jesli szukasz dodatkowych informacji, szukaj ksiazek, szukaj w internecie,
        pytaj o np. stowarzyszenia rodzin dzieci z autyzmem (w Niemczech), o czasopisma
        i artykuly na ten temat. To lezy prawdziwe zrodlo wiedzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka