jfalek 19.04.04, 13:37 Do admina i wiceadmina Dlaczego usunięto wątek - Liga Szaradziarska Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujekjarek1 Re: Mam prawo wiedzieć 19.04.04, 13:51 podobnie jak wątek Konkurs szaradziarski wysłałem e-mail do reptara ale cisza :((( pozdrawiam Jarek Borowski Odpowiedz Link
reptar Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 13:51 Dlatego, że to, co eufemistycznie nazwano "ligą szaradziarską" jest wobec prawa najprawdopodobniej "nielegalną grą pieniężną" - a propagowanie takiego czegoś na forum to już jest wykluczone regulaminem forum. Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 13:52 dziekuję za wyjasnienie Jarek Borowski Odpowiedz Link
jfalek Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 14:18 reptar napisał: > Dlatego, że to, co eufemistycznie nazwano "ligą szaradziarską" jest wobec > prawa najprawdopodobniej "nielegalną grą pieniężną" - a propagowanie takiego > czegoś na forum to już jest wykluczone regulaminem forum. hmmmmmmm sam użyłeś słowa "najprawdopodobniej", czyli pewności nie masz tak naprawdę. Co prawda ten regulamin tak do końca też mi się nie spodobał, ale myślałem raczej że dyskusja potoczy się raczej nie o kasę (inny temat) ale raczej o samej grze, i czy nie warto to przekształcić w coś bardziej dla ogółu. Ale to zapewne nie przejdzie, bo byłoby to spore zajęcie dla autora strony, nawet gdyby tylko przyjąć, że zadania szłyby tylko pocztą eletroniczną w obie strony. W końcu czas na opracowywanie takich zadań, sprawdzanie, opracowywanie wyników, itd., to sporo roboty. I miałem tu na myśli, takie rozwiązanie, że to nie depozytariusz układa te zadania, ale tak jak w konkursach już tu rozgrywanych na forum. Każdy z startujących posyła jedno zadanie do depozytariusza, on rozsyła pakiety do uczestników, Ci w określonym terminie odsyłaja rozwiązania, tam sprawdzanie, i ogłoszenie wyników. A nagroda, hmmmmmm, ........ A Urząd skarbowy...... (urzędnicy nas czytają) :))) Wiem, to nie przejdzie, za dużo roboty za friko, patrzę realnie na życie, a i stawka zbyt mała. Problemy techniczne, przesyłanie diagramów (format), itp. Podobne konkursy "szaradziarskie" już przecież są. a przy okazji poczytajcie, co wam zależy, wątek - konkurs niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec.szaradziarstwo&tid=6834245 Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 14:33 Jest tak samo nielegalny jak wszystkie szaradziarskie imprezy w których nagrodami są pieniążki, nie wierzę, że organizatorzy imprez zgłaszają je do Urzędu Skarbowego czy gdziekolwiek indziej (nie wiem, gdzie ani komu to się zgłasza). Sam swego czasu brałem udział w SZaradziarskich Mistrzostwach Poslki, Szaradziarskich Mistrzostwach Polski Północno-Wschodniej, licznych imprezach scrabblowych - i nigdzie nie pamiętam, żeby ktoś wspominał cos o podatkach, rozliczeniach, itp. Konkurs pod nazwą Podlaska Liga Szaradziarska powstał z myślą o tych, którzy nudzą się praktycznie bezmyślnym wypełnianiem diagramów. Ci, którzy byli na elimincjach w Białymstoku podchwycili pomysł - nie ma Maratonu, nie ma Ligi w MaxEdenie - nie chcą się nudzić i tyle, a że mam trochę czasu, chęci i zapału, to wziałem się za to. Kto chce wziąć udział ten weźmie. A do ogłoszenia na forum namówił mnie Robert Górniak. Bo powiedział mi, że tu mogą być ludzie, których to zainteresuje :). Przepraszam za zaśmiecanie forum. Jarek Borowski Odpowiedz Link
jfalek Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 14:57 wujekjarek1 napisał: [...] > Konkurs pod nazwą Podlaska Liga Szaradziarska powstał z myślą o tych, którzy > nudzą się praktycznie bezmyślnym wypełnianiem diagramów. Ci, którzy byli na > elimincjach w Białymstoku podchwycili pomysł - nie ma Maratonu, nie ma Ligi w > MaxEdenie - nie chcą się nudzić i tyle, a że mam trochę czasu, chęci i > zapału, to wziałem się za to. Kto chce wziąć udział ten weźmie. Ja się zastanowię. Poczytam jeszcze raz dokładnie ten regulamin. Chodzi mi dokładnie o rodzaj proponowanych zadań, bo jeśli są rebusy, to się nie piszę. Zbyt duża dowolność interpretacji, autorzy mają różne skojarzenia, tak dalece rozbieżne dla rozwiązujących, że wolę nie ryzykować. > > A do ogłoszenia na forum namówił mnie Robert Górniak. Bo powiedział mi, że tu > mogą być ludzie, których to zainteresuje :). I pewnie się znajdą. Nie wszyscy co tu zaglądają zaraz smarują jakieś teksty :)) > > Przepraszam za zaśmiecanie forum. Ja nie nie uważam że zaśmiecasz. To zupełnie nowy temat, bodajże wcale nie ruszany na tym forum. Dobrze że to ruszyłeś. Podobne konkursy już są w Internecie z nagrodami, Szardziarstwo, konkurs, kasa. A co tak naprawdę napędza ten interes ...... Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 15:04 Regulamin był tworzony dość szybko przez jedną tylko osobę :). Jeśli masz jakieś uwagi to proszę o wiadomość. W tej edycji pewnie już zmian nie będzie. Ale jeśli będzie następna edycja to pomyślimy :). Rebus może się jeden czy dwa pojawi, ale najpierw musiałbym znaleźć kogoś kto będzie umiał go narysować. W I rundzie - rebusów nie przewiduję, głównie zadania diagramowe, dwie drobne formy, jeden kryptarytm. W sumie 10 zadań (z których najciekawsze wydają mi się hocki-klocki o gabarytach ciut większych niż w Rozrywce od A do Z) Jarek Borowski Odpowiedz Link
widok22 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 15:37 wujekjarek1 napisał: > Regulamin był tworzony dość szybko przez jedną tylko osobę :). Jeśli masz > jakieś uwagi to proszę o wiadomość. Chciałbym uczulić Cię, że jeżeli pobierasz jakieś wpisowe w swoim konkursie, to powinieneś robić to w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej, bo inaczej to szara strefa i ryzykujesz niebotycznymi grzywnami (przynajmniej teoretycznie). Z chwilą otrzymania wpłaty powinieneś wystawić rachunek "za udział w konkursie" (albo bilet), bo to przecież wszystko jedno, czy prowadzisz taki konkurs, czy np. kino albo park rozrywki. Także rachunek bankowy powinien być rachunkiem bieżącym (firmowym) a nie prywatnym, bo bank może mieć pretensje. Jeśli chodzi o nagrody to - o ile wiem - w wypadku zarejestrowanych działalności gospodarczych jest niemal bez znaczenia, czy jest to nagroda pieniężna czy rzeczowa, o ile nie przekracza kwoty 800 zł. Z rzeczową jest większy kłopot, bo musiałbyś dodatkowo wystawiać tzw. wewnętrzną fakturę VAT i płacić ten VAT do swojego urzędu skarbowego. A na koniec jeszcze chciałbym poprzeć odważną decyzję Admina. Chociaż wcale nie uważam, że wątek Ligi w jakikolwiek sposób zaśmieca Forum - przeciwnie, czego dowodem są wpisy po "Mam prawo wiedzieć". Pozdrowienia Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 15:57 nie jest to przedsięwzięcie na szeroką skalę, raczej dla grupy pasjonatów. mam nadzieję, że nikt mnie nie zadenuncjuje :)) (w końcu 7 zł to tylko symboliczna kwota) - jak na trzy miesiące pracy... proszę o wyrozumiałość, a jeśli pomysł wypali, to pomyślę o założeniu działałności gospodarczej i kontynuowaniu pomysłu na szerszą skalę. pozdrawiam Jarek Borowski Odpowiedz Link
widok22 Re: Masz prawo wiedzieć 19.04.04, 16:11 wujekjarek1 napisał: > nie jest to przedsięwzięcie na szeroką skalę, raczej dla grupy pasjonatów. mam > nadzieję, że nikt mnie nie zadenuncjuje :)) (w końcu 7 zł to tylko symboliczna > kwota) - jak na trzy miesiące pracy... > Jak wiesz, łatwiej dopaść kogoś, kto handluje na ulicy miodem kupionym od sąsiada niż znajomych Lwa. Ale absolutnie nie chciałem Cię odwodzić od pomysłu. Tak mi się tylko zanagramowało ;) > proszę o wyrozumiałość, a jeśli pomysł wypali, to pomyślę o założeniu > działałności gospodarczej i kontynuowaniu pomysłu na szerszą skalę. > > pozdrawiam > Jarek Borowski > Odpowiedz Link
uhuhu Szaradziarskie finanse 19.04.04, 15:03 wujekjarek1 napisał: > Jest tak samo nielegalny jak wszystkie szaradziarskie imprezy w których > nagrodami są pieniążki, nie wierzę, że organizatorzy imprez zgłaszają je do > Urzędu Skarbowego czy gdziekolwiek indziej (nie wiem, gdzie ani komu to się > zgłasza). Tutaj muszę uszczegołowić co nieco. Kluby szaradziarskie działają generalnie jako stowarzyszenia zwykłe (jeśli dobrze pamiętam, tak to się ustawowo nazywa). Czyli stowarzyszenia z założenia non-profitowe, które składki członków i ew. darowizny przeznaczają na realizacji statutowych celów, takich jak np. organizowanie turniejów. Zwykle kluby działają jako sekcje w klubach osiedlowych, domach kultury. Unika się jak ognia nagród pieniężnych - właśnie po to, żeby fiskus nie miał do czego się przykleić. Jeśli fundowane są nagrody pieniężne, to funduje je DOM KULTURY (i on je fiskalnie rozlicza), a nie nieposiadający osobowości prawnej klub szaradzistów. Tak to przynajmniej wygląda w moim klubie. Nawet jeśli znajdzie się sponsor dający pieniążki, to kupujemy za to nagrody, a nie wręczamy nagród pieniężnych. Wszelkie sprawozdania z działalności, przeprowadzonych imprez itp. składa się do opiekunów (domów kultury itp.) i jeśli ktokolwiek miałby być za coś rozliczany, to właśnie one. I jeśli dyrektor MOK-u zechce ufundować 500 zł dla zwycięzcy, to jego sprawa - po prostu wpisuje to sobie w koszty i nie ma problemu. Podobnie wszelkie pieniążki/nagrody od sponsorów - oni to rozliczają jako darowizny i my jako klub już nie musimy nic z tym robić. Odpowiedz Link
wujekjarek1 Re: Szaradziarskie finanse 19.04.04, 15:06 dzięki za garść wyjaśnień :) postaram się porozmawiać z szefem białostockiej Arary - może weźmie mnie pod swoje skrzydła :) Jarek Borowski Odpowiedz Link
megalomaniac ja też coś chcę..................................? 20.04.04, 19:03 czy to był nowiutki wątek? czy jakiś odgrzany? p.s. moze przeoczyłem ów zakazany owoc?;-)))) Odpowiedz Link
jfalek Re: ja też coś chcę.............................. 20.04.04, 19:37 megalomaniac napisał: > czy to był nowiutki wątek? czy jakiś odgrzany? > > p.s. > moze przeoczyłem ów zakazany owoc?;-)))) Był jako nowy. Ale się zmył :))) Żałuj, było ciekawie..... Gra na zadanka szaradziarskie, za kasiorkę. Ponieważ chodziło o jakieś tam pieniądze, to i troche emocji. Bo jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi ;) Z tego tempa i wrażenia jak już wiesz, musiałem Ciebie zastąpić przy liczniku, co tylko reptar szczęśliwie był w stanie utalić, kto jest kto :))) Odpowiedz Link
megalomaniac Re: ja też coś chcę.............................. 20.04.04, 19:53 jfalek napisał: > megalomaniac napisał: > > > czy to był nowiutki wątek? czy jakiś odgrzany? > > > > p.s. > > moze przeoczyłem ów zakazany owoc?;-)))) > > Był jako nowy. Ale się zmył :))) > Żałuj, było ciekawie..... Gra na zadanka szaradziarskie, za kasiorkę. > Ponieważ chodziło o jakieś tam pieniądze, to i troche emocji. Bo jak nie > wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi ;) ahia!;-) coś w rodzaju reptarowego gościa!;-))), który płacił kasę za kazde wpisane słowo!;-))) > Z tego tempa i wrażenia jak już wiesz, musiałem Ciebie zastąpić przy liczniku, > co tylko reptar szczęśliwie był w stanie utalić, kto jest kto :))) ;-))) czyli nie było tradycyjnej lufy po zwycięstwie! - hahahahah! houk! Odpowiedz Link