megalomaniac 04.03.12, 14:24 z Rozrywki 6/2012 ma bliźniaka otóż ilustracja to PARKI/OS - PROSAKI, PROSIAK:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tsevrah Re: Anagram potrójny... 05.03.12, 13:42 Wiem, że trochę nie na temat.. ale jakie znacie najszersze ilościowe wykorzystanie jednego słowa i jego anagramów w formach wierszowanych? anagram 5-krotny? 6-krotny? a może jeszcze więcej? Odpowiedz Link
rafcz Re: Anagram potrójny... 05.03.12, 14:05 Przychodzi mi na myśl MAŁYSZ (zsyłam, zły sam itd.). Anagram autorstwa jw1969 (chyba nawet debiut na łamach) - jak zajrzy na forum, to na pewno poda szczegóły :). Odpowiedz Link
tomasz.kielpinski Re: Anagram potrójny... 05.03.12, 15:39 Ja kiedyś popełniłem poczwórny, z dużym przymrużeniem oka ;-) _ _ _ _ _ łyżwiarz _ _ _ _ _. Piesek _ _ / _ _ _ głucho, Bo mu jedna _ _ _ _ _ Wrzynała się w ucho. Odpowiedz Link
wisa46 Re: Anagram potrójny... 08.03.12, 13:59 Kiedyś wplotłem w wiersz łopuch ... Chłopu puchło - opuchł. Pomógł mu ... łopuch. Nie dość że anagram, to do tego jeszcze ... karuzelówka! Odpowiedz Link
jw1969 Re: Anagram potrójny... 12.03.12, 10:50 Dzięki za wywołanie, rzeczywiście był taki anagram wielokrotny z Małyszem: Małysz - zsyłam, szyłam, z łasym, sam zły, zamysł, mszały - nie pamiętam, czy coś jeszcze, przy czym zadanie nie było wierszowane (list telewidzki do TVP). Jeszcze więcej anagramów - też wplecionych w tekst listu prozą - udało mi się znaleźć dla słowa CHOINKA (kochani, koniach, Nokiach, ikonach, o kinach, kichano,...). Jak odszukam, to policzę dokładnie. Oczywiście ubranie anagramu wielokrotnego w wiersz to juz wyższa szkołą jazdy. Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Anagram potrójny... 12.03.12, 17:34 i koncha, i oknach, i nokach, o inkach, o kanich, Odpowiedz Link
wisa46 Re: Anagram potrójny... 12.03.12, 21:04 może ktoś wplecie w wiersz ... połach pchało chłopa pachoł opchał ochłap płocha żal, że nie ... pachło? Odpowiedz Link
ygrek1980 Re: Anagram potrójny... 13.03.12, 21:55 W numerze specjalnym Rozrywki od A do Z red. Bisko wplótł w wierszyk pięć anagramów z powyższej listy (ciekawe czy wiedziałeś czy to taki zbieg okoliczności?) Odpowiedz Link
wisa46 Re: Anagram potrójny... 14.03.12, 14:11 nie, nie wiedziałem po prostu wszedłem w ... LITERAKI, wpisałem ... chłopa, i otrzymałem podany przeze mnie zestaw siedmiu słów podobnie z wyrazem ... czerwionka ... do zestawu "juniora" dochodzą ... wrzecionka i wkroczenia przy pomocy 'literaków' można komponować też piramidki i metamorfozy Odpowiedz Link
junior36 Re: Anagram potrójny... 13.03.12, 09:45 Toż anagramów jest kilka rodzajów: tylko rzeczowniki alagier-algiera-alergia-algeria-galeria-regalia czerwionka-czerwoniak-Czerniakow-Czarnkowie-czerwonaki-Czerniowka Arska.... i 20 anagramów [ z nazwami geograficznymi]. słowa różniste: niedoprasowanie-nieodprasowanie -nieodseparowanie- niepoadresowanie- niepodrasowanie- niesparodiowane. słowa zmieniane w słowa lub frazy: tu są przykłady z setkami anagramów[!!!!!] Najpierw anagram słowo = słowo. Potem z długiego słowa wyjmuje się kolejno : a, i, o, na, po ,nie....itp, a resztę anagramuje. I wychodzą rzeczone setki. Odpowiedz Link