Dodaj do ulubionych

Skrótka czy...

10.10.12, 16:17
W skrótce zwykle pierwszy odgadywany wyraz jest dłuższy, a drugi krótszy. A co by to było gdyby w wierszu pasował najpierw krótszy a potem dłuższy. Czy wtedy też była by skrótka czy może przedłóżka?
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Skrótka czy... 10.10.12, 16:30
      Myślę, że decydująca powinna być kolejność odgadywania słów. Nie zawsze wpisuję najpierw to słowo, którego miejsce leży wcześniej w tekście, więc nawet jeśli autor wydłużał, rozwiązujący może skracać i na odwrót. Dlatego proponuję jednak nie rozbijać gatunku na dwa.

• reptar Re: Skrótka czy... 18.10.12, 00:21
        Na przykład jak pierwszą bramkę strzela Anglik, a drugą Glik, to to jest zdecydowanie skrótka   ;-)
        • necz Re: Skrótka czy... 30.10.12, 13:21
          Tak, to jest klasyczna skrótka jeśli można skracać o dwie litery? A tak przy okazji dlaczego tak trudno zalogować się na forum?
          • reptar [OT] 30.10.12, 13:48
            necz napisał:

> A tak przy okazji dlaczego tak trudno zalogować się na forum?

O wszelkie sprawy techniczne dopytuj na forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html
            Ale może to tylko chwilowe było, bo zajrzałem tam i nikt o to nie pyta, a u siebie też nie zauważyłem żadnych niedogodności.
    • wisa46 Re: Skrótka czy... 01.12.13, 18:19
      necz napisał:

> W skrótce zwykle pierwszy odgadywany wyraz jest dłuższy, a drugi krótszy. A co
      > by to było gdyby w wierszu pasował najpierw krótszy a potem dłuższy. Czy wtedy
      > też była by skrótka czy może przedłóżka?
      nie widzę różnicy
      Kwiecień
      kwiecie
      kwieci
      kwieci
      kwiecie
      kwiecień
    • jw1969 "Przedłóżka" 02.12.13, 10:57
      Zabrzmiało mi to niczym coś z akcesoriów wspomagających panów...
      • wiemconieco Re: "Przedłóżka" 04.12.13, 18:59
        a mnie to się kojarzy z kapciami...
        • astra14 Re: "Przedłóżka" 12.12.13, 08:01
          To dobry trop z tymi kapciami....
          Może też być mycie zębów, bo to przed pójściem do łóżka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka