Dodaj do ulubionych

PSSP2, czyli Podręczny Słownik Słów Pominiętych II

02.04.13, 17:46
Jako, że wątek oryginalny zarchiwizował się i nijak tam nie można nic dodać proponuje kontynuacje tego całkiem interesującego tematu w tym miejscu.
Przypomniałem sobie o tym wątku przysłuchując się akcji radiowej Trójki "Pociągi pod Trójkowym nadzorem". W tej to akcji znani dziennikarze i muzycy zapowiadali pociągi na kilku największych polskich dworcach. Stamtąd można się było dowiedzieć, że pomieszczenie, w którym taki dworcowy zapowiadacz(ka) urzęduje zwie się megafonownią.
tvp.info/informacje/rozmaitosci/magda-umer-i-wojciech-mann-zapowiadali-pociagi/10592388
Obserwuj wątek
    • reptar Kupamięciowy namiar na stary wątek 02.04.13, 20:23
      kouba napisał:

> Jako, że wątek oryginalny zarchiwizował się i nijak tam nie można nic dodać

Czas szybko leci. Wątki, które nie są na bieżąco zasilane, archiwizują się automatycznie i nic na to poradzić się niestety nie da. Aktywne są te, które miały co najmniej jeden nowy wpis w ciągu ostatniego roku.
      Żeby zawartość tamtego wątku nie przepadła, wklejam tu właściwy namiar:
      ►   Podręczny Słownik Słów Pominiętych

• reptar Nieoczekiwana zmiana stanu skupienia 29.08.13, 11:25
        Niedawno się zmieniło i wątki, które przez całą epokę brązowiały i nie dało się do nich nic dopisać, zostały odgórnie wskrzeszone. I dobrze to, i źle. Źle, bo nie tylko wątek o wyrazach pominiętych, ale również kilka innych rozjechało się na parę odłamków, których już się do kupy nie poskleja.
    • reptar robonogi 29.08.13, 11:27
      Znajdziecie je pod adresem krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,14511625,Robonogi_opracowane_przez_absolwenta_AGH_wejda_na.html

• totet Apki 26.09.13, 20:02
        Upowszechniły się już nie najgorzej w polszczyźnie epki, a tymczasem okazuje się, że o popularności smartfonu decydują z kolei apki, czyli wszelkie programy na niego dostępne i ściągane, zwane bardziej zwyczajowo aplikacjami.
    • cherrywt Re: PSSP2, czyli Podręczny Słownik Słów Pominięty 13.02.14, 15:05
      Przy okazji wielkich imprez sportowych w moim domu od ponad 20 lat funkcjonuje fajne słowo, którego jednak próżno szukać w jakimkolwiek słowniku. Słowem tym jest MEDALIZACJA, które wymyśliła moja młodsza córka, mając 2 lata.
      • totet PSSP2, czyli Podręczny Słownik Słów Pominiętych 2 13.02.14, 22:37
        Przy okazji ZIO w Soczi czas najwyższy dopisać w słowniku slopestyle.
        • mig72 Re: PSSP2, czyli Podręczny Słownik Słów Pominięty 14.02.14, 12:45
          Dziś rano zafascynowało mnie słowo użyte przez panią komentującą zjazd narciarzy.
          Po wypadnięciu zawodnika z trasy i sporej przerwie na naprawę siatek na stoku powinien pojawić się "przedzjeżdżacz". Coś jak przedskoczek podczas skoków.
    • kouba metrobus 02.06.14, 10:59
      Nowinka w komunikacji miejskiej
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16075003,Metrobusy_zastapia_tramwaje__Jest_rewolucyjny_pomysl.html#LokKrajTxt
      • totet Peszmerga 22.11.14, 17:09
        Nowinka tutaj: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17012385,Turcja__Wojsko_szkoli_kurdyjskich_peszmergow_w_walce.html#BoxWiadTxt
    • reptar Obserwatorium Językowe Uniwersytetu Warszawskiego 03.12.14, 22:07
      Parę dni temu trafiłem na stronę Obserwatorium Językowego i od razu uzupełniłem podkładki do kilkunastu słów z bazy Sezamu, a liczę na więcej. Ciekawy sposób, aby słowa pominięte przestały być pominiętymi   ;-)
      • totet Re: Obserwatorium Językowe Uniwersytetu Warszawsk 01.03.15, 12:28
        wax-kabina
        Źródło np. eurosport.onet.pl/zimowe/biegi-narciarskie/ivan-hudac-nigdy-nie-bylo-tematu-podjecia-wspolpracy-z-justyna-kowalczyk/bj7yb
        • totet Smartzegarek 09.03.15, 22:49
          technologie.gazeta.pl/internet/1,113841,17544918,Wbrew_wszystkiemu___Apple_Watch_mi_podoba__4_rzeczy.html#MT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka