Dodaj do ulubionych

Bigos hultajski

28.03.23, 11:03
Ukazała się nowa (któraż to już ?) książka kol. Oleszczyka "Bigos hultajski". Zbiór grubo ponad stu tekstów, humoresek, facecji i ciekawostek szaradziarskich.
Jak zwykle dużo ładnych, czytelnych ilustracji, twarda kolorowa okładka.
Nie mnie oceniać, ale pierwsze głosy są pozytywne.
Obserwuj wątek
    • widok22 Re: Bigos hultajski 29.03.23, 16:44
      Czy tytułem sugerujesz, że to taka mniej grzeczna wersja „Cicer cum caule”?
      • ciuflaj276 Re: Bigos hultajski 30.03.23, 09:19
        Dawno, dawno temu terminem bigos hultajski, groch z kapustą, silva rerum (las rzeczy), vorago rerum (torba rzeczy) określano szlacheckie księgi domowe. Były w nich zapiski o wydarzeniach politycznych, ekonomicznych, zdarzenia gospodarcze, plotki o sąsiadach, opowieści gości z dalekiego a dziwnego świata, ucinki, wiersze, notki, czasem zagadki i rebusy. Każdy pies z innej wsi.
        Rzeczona książka to zbiór takich ciekawostek, notek, historyjek. Szaradziarskich rekordów, ciekawostek dziwności, wspomnień, w których pojawia się i Twoje nazwisko.
        • widok22 Re: Bigos hultajski 30.03.23, 15:38
          No tom się doigrał. Ale z drugiej strony ciekawe, że wiele osób ciekawi się takimi ciekawostkami.
    • bogdamala1948 Re: Bigos hultajski 01.04.23, 12:40
      Otrzymałem książkę w prezencie od Autora...Przeczytałem tego samego dnia! Smakowita i jak zwykle u Krzysztofa Oleszczyka, z mnóstwem szaradziarskich ciekawostek, o których nie miałem pojęcia...Polecam każdemu, kto kuma szaradziarstwo...piszcie do Autora - kreol1@o2.pl albo dzwońcie 22 71755 40...Warto "spożyć" ten "Bigos hultajski"!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka