Dodaj do ulubionych

Jorge, tylko który?

18.01.05, 21:16
Witam.
W diagramie mam imię "Jorge" i zastanawiam się, jakie dołożyć nazwisko do
określenia, żeby ta osoba była rozpoznawalna. Bardzo proszę o pomoc.
Wynotowałem kilku Jorge'ów. Który jest Wam znany? A może żaden z nich, może
jakiś inny, którego tu nie ma?

JORGE AMADO - braz. pisarz i publicysta
JORGE BOLET - pianista amer.
JORGE LUIS BORGES - pisarz argent.
JORGE DONN - tancerz argent.
JORGE EDWARDS - pisarz, krytyk lit. i dyplomata chilijski
JORGE GRAU - hiszp. reżyser film.
JORGE GUILLÉN - poeta hiszp.
JORGE ICAZA - pisarz ekwadorski

pozdrawiam,
lucbach
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Jorge, tylko który? 18.01.05, 22:02
      Mój typ to Jorge Louis Borges, albo Jorge Andrade, obrońca wicemistrza Europy
      2004 (czyli piłkarz Portugalii), który wsławił się samobójem w półfinałowym
      meczu z Holandią: sport.gazeta.pl/euro2004/1,55761,2158127.html

Jednak patrząc bezstronnie to Amado-autor-Kakao wydaje się faworytem.
      Wszak to dla każdego panoramisty dosłownie elementarz, choć... imię zazwyczaj
      w objaśnieniu się już nie mieści.
      • widok22 Re: Jorge, tylko który? 19.01.05, 07:15
        reptar napisał:
        >
        > Jednak patrząc bezstronnie to Amado-autor-Kakao wydaje się faworytem.
        > Wszak to dla każdego panoramisty dosłownie elementarz (...)

Zgoda, o ile panoramistę zdefiniować tak: [dawniej - autor układający ręcznie
        krzyżówki panoramiczne].
        Wydaje mi się, że dziś w bazach komputerowych do panoram stopnia podstawowego,
        wyrazu AMADO nie ma. Ciekawe, czy Jędrzej to potwierdzi...:)
        • jfalek Re: Jorge, tylko który? 19.01.05, 09:19
          widok22 napisał:

> Zgoda, o ile panoramistę zdefiniować tak: [dawniej - autor układający ręcznie
          > krzyżówki panoramiczne].

dobre ;)

> Wydaje mi się, że dziś w bazach komputerowych do panoram stopnia
          > podstawowego, wyrazu AMADO nie ma. Ciekawe, czy Jędrzej to potwierdzi...:)

Niestety nie wiem co tam wydawnictwa mają w swoich bazach, nie robiłem im
          takich baz. Zresztą o ile wiem to mają takich baz więcej prawdopodobnie.
          Pan Roman Głowacki jest bliżej tych spraw, i gdyby zechciał może się wypowie.
          On ma potężne takie bazy.

Osobiście mam jedną taką bazę małą, tylko około 40 tyś haseł i około 200 tyś
          definicji-określeń. Rozkładają się te określenia różnie od 2-3 na hasło, i
          nawet do kilknastu. Sam już nie wiem skąd mi się przyplątała. Kiedyś była ona o
          wiele mniejsza, potem się tam coś doklejało (importowało hasła). Oczywiście nie
          dopisywałem haseł na piechotę, jestem zbyt leniwy aby taką technikę z epoki
          kamienia łupanego stosować. :))

Amado tam jest i kilka różnych opisów. Wydawcy być może to hasło przesunęli już
          do grupy jako bardzo wyeksploatownych haseł, brak danych, nie śledzę takich
          spraw, nie widzę potrzeby zajmowania się tym.

Jeśli chodzi imię JORGE, to do wykazu reptara można by jeszcze dorzucić kilku
          muzyków, genarałów, dyplomatów, pisarzy itd., ale to tak mało znane nazwiska.

Ja mam inną propozycję:

ABBON Jorge - bohater powieści U.Eco "Imię róży", opat klasztoru Benedyktynów

Powieść też znana, dzięki uprzejmości "Gazety Wyborczej" w swoim czasie, i
          zafundowała czytelnikom pierwszego tomu z kolekcji znanych powieści. ;)))

Pozdrawiam

Jędrzej
          • jfalek Re: Jorge, tylko który? 19.01.05, 10:39
            jfalek napisał:

>
            > Jeśli chodzi imię JORGE, to do wykazu reptara można by jeszcze dorzucić kilku
            > muzyków, genarałów, dyplomatów, pisarzy itd., ale to tak mało znane nazwiska.
            >
            > Ja mam inną propozycję:
            >
            > ABBON Jorge - bohater powieści U.Eco "Imię róży", opat klasztoru Benedyktynów
            >
            > Powieść też znana, dzięki uprzejmości "Gazety Wyborczej" w swoim czasie, i
            > zafundowała czytelnikom pierwszego tomu z kolekcji znanych powieści. ;)))

Korekta do ABBON, pomyłka moja, zapomnij lucbach o Abbon, to moja pomyłka, nie
            znam imienia Abbona, pomyliłem go z Jorge z Burgos, który zamordował opata, i
            jakoś ich połączyłem. Sorry.

Pozdrawiam

Jędrzej
            • lucbach Re: Jorge, tylko który? 19.01.05, 16:38
              Ach, Jędrzeju, mam piłkarza (dzięki wielkie Reptarze!) i już prawie miałem tego
              bohatera powieści...:) Nie szkodzi, dzięki za próbę pomocy;) I Tobie wydoku też!
              pozdrawiam,
              lucbach
              • lucbach Re: Jorge, tylko który? 19.01.05, 16:45
                lucbach napisał:
                (...)
                I Tobie wydoku też
                > pozdrawiam,
                > lucbach

Przepraszam za literówkę i za małą literę W i d o k u :)!
    • uhuhu Re: Jorge, tylko który? 12.07.05, 22:36
      JĘZYK JEST ZESTAWEM CYTATÓW - powiedział ponoć kiedyś Borges, Jorge zresztą.
      Albo napisał. Może ktoś pomoże mi znaleźć podkładkę na ten aforyzm? Wdzięczny
      będę!
      • lucbach o Borgesie 16.07.05, 13:27
        Szukałem w dwóch książkach językoznawczych, gdzie przytaczano Borgesa i jego
        teorie na temat języka. Niestety, nie ma tam podkładki, ale z rzeczy, które
        wyczytałem, wynika, że może to być w jego "Fikcjach". Niestety, w zbiorach
        cytatów zamieszczają tylko jego "Bibliotekę Babel".
        pozdrawiam,
        lucbach
        • lucbach cytat 07.10.05, 23:41
          Podejrzewam, że sprawa jest już nieaktualna. Żeby jednak nie pozostawić pytania
          bez odpowiedzi: cytat z Borhesa pochodzi ze zbioru opowiadań pt. "Księga
          piasku", Wyd. Literackie, Kraków 1980, dokładnie z opowiadania
          zatytułowanego "Utopia człowieka zmęczonego", w podanym wyżej wydaniu na str.60
          (ostatni wers).
          Pozdrawiam,
          lucbach
          • uhuhu Re: cytat 08.10.05, 11:47
            Lucbach, nie uwierzysz, ale to wciąż aktualne!

WIELKIE DZIĘKI!
            • lucbach Re: cytat 15.10.05, 10:43
              Fajnie ;)!

Pozdrawiam!

• jack_shephard Re: Jorge, tylko który? 11.11.05, 17:14
      JORGE GARCIA - aktor grajacy w serialu Zagubieni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka