kouba 05.07.05, 12:37 Czy tylko mi się wydaje czy w lipcowej azetce w metamorfozie trzeba uzyć jedna nazwe własną.W objasnieniu nic nie pisze czy maja byc to rzeczowniki pospolite czy własne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sartam Re: Metamorfoza z azetki 05.07.05, 14:53 Chyba tak, ja uzylem jednej nazwy miejscowosci (choc w tym miejscu pasują dwie nazwy miejscowosci bedace dla siebie anagramami), a wyrazy zaczynają się na K, nie? ;) A tak w ogole, kouba, to ciesze sie, bo widze, ze zyjesz :) Odpowiedz Link
kouba Re: Metamorfoza z azetki 05.07.05, 15:34 ha żyje i ostatnio znowu mnie na krzyżówki wzięło.Próbuje calą azetkę roztrzaskać i oprócz tej metamorfozy zostały mi jeszcze 2 zadanka więc szansa jest. P.S. A jak tam sartam lipcowe hocki łatwe nieprawdaż??ja w 2 dni roztrzaskałem. Odpowiedz Link
kouba Re: Metamorfoza z azetki 05.07.05, 15:40 a wracając do metamorfozy to rzeczywiscie wszystkie wyrazy na K mam a do diagramu to chyba jednak wpisze nazwe tej wiekszej miejscowosci ,bo pewnie o ta autorowi chodziło :)) Odpowiedz Link
sartam Re: Metamorfoza z azetki 05.07.05, 16:02 A ja wpisze jedną, a drugą w nawiasie ;) A hocki, nie chwaląc się, roztrzaskałem w 1 godzinę, ale to chyba dlatego, że korzystam z różnych "podpowiadaczy", a Ty jestes bardziej ambitny ;)) Pozdrawiam Odpowiedz Link
kouba Re: Metamorfoza z azetki 05.07.05, 16:20 to gratuluje ja nie korzystam z kompa i internetu bo nie chce sobie psuć zabawy.Więc korzystam jedynie ze źródeł pisanych czyli słowników(Doroszewski i Kopalinski),leksykonów, a i jeszcze z pomocy szwagra :)) Odpowiedz Link
eso73 Re: Metamorfoza z azetki 06.07.05, 00:21 W Googlach możesz znaleźć minerał KARNIOL. Czy jest to oboczna nazwa karneolu? Prawdopodobnie. Ale źródła nie szukałem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kouba Re: Metamorfoza z azetki 06.07.05, 07:39 Też przez chwile o tym pomyślałem ,ale nie mogłem znaleźc jakiejś podkładki ,ale właśnie otworzyłem słownik Doroszewskiego i tam "karniol" jako obocznośc karneolu jest więc mysle ,że spokojnie go można wpisać. Dzięki Odpowiedz Link