Dodaj do ulubionych

Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę)

14.05.03, 07:11
W wątku "Ciągi czyli zabawa w pewnym radio" Kicior zaproponował coś takiego,
że dodajemy literę i przez anagramowanie tworzymy "coś". Po szczegóły odsyłam
do forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=4016845

Ja chciałem zaproponować zabawę odwrotną. Ponieważ do biesiady w Sobieszewie
pozostało już doprawdy niewiele czasu, rozprawmy się z takim zestawem liter:

B I E S I A D A   W   S O B I E S Z E W I E

To pierwsza linia naszej piramidki. Teraz każdy może w jednym ruchu:
- odrzucić jedną literę
- z reszty ułożyć zdanie, wypowiedzenie czy coś w tym stylu i wrzucić w ten
  wątek jako kolejne piętro piramidy.

Reguły podobne jak w tamtej zabawie - jedna osoba może dodać wiele pięter,
ale tylko jedno naraz, tzn. nie może wykonać dwóch kolejnych ruchów.
Z przerwą, tzn. po ruchu innego uczestnika zabawy, może już znowu. Trochę
inaczej będzie z ustaleniem chwili zakończenia - tam groziła nieskończoność,
tutaj ograniczenie jest naturalne - skończą się litery i po zabawie.

Kto pierwszy odrzuci literę?
Obserwuj wątek
    • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 08:40
      Z pewnością trzeba odrzucić literę występującą cztery razy. Ja wyrzuciłem S, później chyba trzeba I.

(-S)WIEDZA BIESA - OBWIESIE

• reptar Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 09:02
        (-I): BOA WESSIE BADZIEWIE
        • ahaba Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 10:28
          ABBA O SZWEDESIE WIE.

Odrzuciłem samogłoskę I.
          • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 10:56
            Czas na odjęcie E:

O! Dwie wsie bez basa!
            • jw1969 Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 11:18
              Boa wabi w sedesie.
              (ewentualnie: Boa bawi w sedesie)
              Odjąłem Z (przepraszam!).
              • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 12:35
                BABA SWE ODWIESI (albo: OD WIESI)

nie ma już kolejnego E
                • zb.wo Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 13:16

> BABA SWE ODWIESI (albo: OD WIESI)
                  odejmuję W ->
                  BADA SOBIE SIWE
                  • ahaba Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 13:43
                    -B.

BASIE ODSIEWA
                    • reptar Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 13:49
                      (-A): BIEDA W SOSIE
                      • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 14:00
                        BOSA W DESIE

(-I)
                        • jw1969 Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 14:15
                          Idee bossa

(-W)
                          • ahaba Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 14:44
                            -D.

BOSE ASIE
                            • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 14:46
                              SSIE OBA

(-E)
                              • asci Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 14:58
                                (-S)

O! Basie

Pzdr.
                                • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 15:04
                                  BEISA
                                  (-O)
                                  • totet Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 15:28
                                    Reptar - szykuj hasło na jutro, bo dzisiaj już się nam wyczerpało
                                    • jw1969 Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 18:30
                                      Jak to się wyczerpało?

AS BE! (-I, to nie o klubie szaradzairskim, tylko o psie, który zrobił coś
                                      brzydkiego).
                                      Ewentualnie BASE (to po angielsku)
                                      Mam propozycje także na nastepne, ale byłoby to wbrew regułom (nazwa choroby
                                      bydła, marka piwa...)
                                      • reptar Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 14.05.03, 18:56
                                        (-S): ABE

Oczywiście Abe Lincoln   ;-)
                                        • jw1969 Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 15.05.03, 11:49
                                          EB (-A)
                                          (takie piwo)
                                          Czyżby koniec?
                                          • reptar Re: Final Countdown (zabawa w ciąg / piramidę) 15.05.03, 12:15
                                            jw1969 napisał:

> EB (-A)
                                            > (takie piwo)
                                            > Czyżby koniec?

E tam, zaraz koniec. Jeszcze jest tyle liter!

Odrzucam B i tworzę pełnoprawny rzeczownik pospolity odnotowany i opatrzony
                                            kwalifikatorem RZ przez twórców "Innego słownika języka polskiego PWN":

E

Jak podaje ww. słownik, e to siódma litera polskiego alfabetu.

Tego rodzaju rzeczowniki nie budzą wątpliwości, kiedy litera nazywa się omega
                                            albo omikron, trochę już mniej ochoczo bierzemy się za jot czy zet, a właśnie
                                            ISJP wprowadził cały szereg rzeczowników: a, ą, be, ce, cie... (np. "cie to
                                            nazwa litery ć; RZ N NDM").

A zatem istnieje w źródłach
                                            polski wyraz kończący się na ó. Jest to oczywiście ó.
                                            • reptar Program sponsorowała literka E 15.05.03, 12:21
                                              Jeszcze przy okazji chciałem dodać, że po drodze pojawił się nam tu Szwedes,
                                              a nie jest to "wyraz z Wakarecego" ani nawet "wyraz z Marchewki", więc dobrze
                                              będzie go nieco rozjaśnić. Otóż Piotr Szwedes to taki aktor
                                              www.filmpolski.pl/fp/film1.dll/spisfilmow?osoba=1594&baza=1

(wprawdzie jak tam teraz zajrzałem, to się okazało, że gra on w "Złotopolskich",
                                              więc pewnie 95% narodu go zna jak własnego brata, ale niekoniecznie muszą go
                                              znać tacy telewizyjnie nieobyci jak ja).
                                              • jw1969 Re: Program sponsorowała literka E 15.05.03, 12:25
                                                Piotr Szwedes wypłynął chyba dzięki filmowi "Młode wilki", a telewidzowie znają
                                                go i ze "Złotopolskich", i z teleturnieju, w którym rywalizuja pary
                                                narzeczonych (nie pamiętam tytułu, który prowadzi).

A zatem mamy także rzeczownik na literę "ń", czyli po prostu Ń. Dopiero co była
                                                mowa o tym w innym wątku.
                                                • reptar ń i eń 15.05.03, 12:41
                                                  Zajrzałem czym prędzej do ISJP. Spodziewałem się raczej nie znaleźć
                                                  (no bo analogicznie do 'cie' będzie 'eń'), ale jest.

Jest i 'ń' (to dziewiętnasta litera polskiego alfabetu; RZ N NDM),
                                                  i 'eń' (to nazwa litery ń; RZ N NDM).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka