Dodaj do ulubionych

Pary anagramowe

19.05.03, 13:29
Skoro wymieniamy pary metagramowe, to proponuję, aby się zająć też trochę anagramami, a ściślej chodzi mi o wyrazy które posiadają następującą cechę: jeżeli je podzielimy na pół (czyli te parzystoliterowe) to lewa połowa odpowiada dokładnie ANAGRAMOWO prawej. Dla mnie mistrzostwo świata w tej materii to wyraz KRYPTO/PORTYK.
Przy nieparzystoliterowych umówmy się, że chodzi o słowa, w których powyższa zasada jest spełniona dla części względem siebie anagramowych poza literą dokładnie środkową (tak jak w słowie KA/L/KA). Oczywiście w jednym i drugim przypadku słów krótkich jest multum, stąd pytanie moje przede wszystkim o wyrazy ponaddziesięcioliterowe. I jeszcze jedno: wyłączmy z tego zakresu szczególny przypadek czyli słowa - palindromy.
Kto pobije KRYPTOPORTYK?
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Pary anagramowe 19.05.03, 14:06
      W kategorii "Rzeczownik w mianowniku / Nieparzyste" zgłaszam 11: RUMBARBARUM
      - "korzeń rabarbaru, stosowany dawniej jako środek rozwalniający,
      przeczyszczający" (wg "Słownika języka polskiego" pod red. W. Doroszewskiego).

W kategorii "Nierzeczownik lub Niemianownik-lp." zgłaszam:

12: ŚCIELILIŚCIE
      13: NIEROZ(P)IRZONE
      14: NIEDZIADZIENIA
      15: NIEWYMA(Z)YWANIEM
    • reptar Re: Pary anagramowe - zagadka 19.05.03, 14:21
      I jeszcze zagadka: proszę o wyraz 10-literowy, który nie tylko kwalifikuje się
      do tego wątku, ale posiada dodatkową cechę: litery parzyste (tzn. ciąg utworzony
      z parzystych liter słowa) są anagramem liter nieparzystych.
      • widok22 Re: Pary anagramowe - zagadka 16.05.04, 17:56
        reptar napisał:

> I jeszcze zagadka: proszę o wyraz 10-literowy, który nie tylko kwalifikuje
        się do tego wątku, ale posiada dodatkową cechę: litery parzyste (tzn. ciąg
        utworzony z parzystych liter słowa) są anagramem liter nieparzystych.

Czy zgadka została rozwiązana?
      • uhuhu Re:ptar, poddaję się... podaj rozwiązanie! (n/t) 09.03.05, 09:21
        • reptar Re:ptar, poddaję się... podaj rozwiązanie! (n/t) 09.03.05, 20:38
          Nie mogłeś poczekać do dziewiętnastego maja?

No dobra, podaję rozwiązanie. Takie wyrazy to znalazłem nawet dwa. Jeden to
          NAWIEWANIE, a drugi to SZCZĘSZCZĘ, czyli I os. l.poj. od "szczęścić" - forma
          potencjalna, ale w scrabblach uznawana   ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka