totet 25.11.07, 14:22 Jak informują dobrze poinformowane źródła zbliżone do organizatorów w szaradziarskim turnieju drużynowym zwyciężył głogowski As przed poznańskim Pyrrusem i wrocławskim Kamerem. Gratulacje! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ahaba Re: Triady Ariady - Sosnowiec 24-25.XI.2007 25.11.07, 18:38 Żałuj, że Cię nie było. Co za sernik! co za bigos! Odpowiedz Link
cherrywt Re: Triady Ariady - Sosnowiec 24-25.XI.2007 25.11.07, 21:44 Sernik pycha, bigos pychotka, a turniej wspaniały. Morze nowych pomysłów. Na więcej nie mam dzisiaj siły. Dwie noce bezsenne, trzeba odespać. Odpowiedz Link
parodystka Re: Triady Ariady - Sosnowiec 24-25.XI.2007 25.11.07, 23:33 Z powyższych wypowiedzi wynikałoby, ze dania kulinarne przyćmiły te szaradziarskie, a myślę, że te drugie były równie wartościowe ;-). Nie brałam udziału w przygotowaniach ani jednych, ani drugich więc mogę coś napisać. W sobotę startowano w trzech rundach, w których były bardzo różnorodne zadania - myślę, że ktoś z uczestników opisze je dokładnie. Najciekawsze były pojedynki międzyklubowe, przy czym z powodu absencji niektórzy walczyli z ... nieistniejącym przeciwnikiem, nie wiedząc o tym :-). W niedzielę w rundzie czwartej, składającej się z dwóch części było coś z pogranicza kompozycji. W pierwszej części należało ułożyć krzyżówkę z wizytówek uczestników. "Wizytówka" to było: imię, nazwisko, nazwa klubu i miasto. Skrzyżowanie wyrazów z jednej wizytówki dawało dwa punkty, a z różnych - jeden. Maksymalny wynik - 34 punkty. W drugiej części zawodnicy mieli zadanie pt.:Ułóż sam. Ciekawe pole do popisu dał warunek, że można używać wyrazów nieistniejących - zachowując warunek użycia wszystkich liter polskiego alfabetu. Ale to zadanie wykonywała tylko jedna osoba z drużyny, która następnie na czystym diagramie wpisywała cyfry odpowiadające literom, a ktoś inny musiał to zadanie rozwiązać zgodnie z tym co ułożył poprzednik. I tutaj mistrzostwo zaprezentował duet z AS-a. Otóż układający wpisał po kolei cały alfabet, po wyczerpaniu wszystkich liter rozpoczął wpisywanie po raz drugi, a rozwiązujący to rozwiązał. I taki pomysł jurorom baaaaardzo się nie spodobał - niemniej był zgodny z regulaminem zadania. Wczoraj również odbyła się bardzo ciekawa dyskusja nad ewentualnymi poprawkami i udoskonaleniami. Wszystkim dyrygowała Małgorzata Wołc i Jej należą się najpiękniejsze podziękowania. Do zobaczenia za rok - z większą liczbą uczestników :-). Odpowiedz Link
parodystka Re: Triady Ariady - Sosnowiec 24-25.XI.2007 27.11.07, 01:07 parodystka napisała: >Maksymalny wynik - 34 punkty. Tu korekta: max=36 i tyle zdobył PYRRUS >zadanie pt.:Ułóż sam. >/.../ zadanie rozwiązywała jedna osoba też korekta: rozwiązywały dwie. I chciałabym jeszcze dopisać, że bardzo spodobało mi się nieistniejące, a wpisane do diagramu słowo: WIĄŹBKA :-), niestety nie wiem kto je wymyślił, może pochwali się tutaj? Odpowiedz Link
boreash Re: Triady Ariady - Sosnowiec 24-25.XI.2007 27.11.07, 09:49 Spełniając prośbę PARODYSTKI przyznam się nieskromnie do autorstwa tego słowa. Wymyśliłem to ja - Marek Drewnowski z ABAKA, lecz rozwiązujący nie policzył brakujących znaków dla spełnienia warunku użycia wszystkich polskich liter i wypisał wiaźbka co zdyskfalifikowało ten wyraz w przedbiegach. Mimo to było zajefajnie. Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich organizatorów i uczestników. Odpowiedz Link
tonieja1 Wyniki końcowe - Sosnowiec 24-25.XI.2007 26.11.07, 01:08 Gratulacje należą się wszystkim startującym drużynom! 1. As Głogów 2. Pyrrus Poznań 3. Kamer Wrocław 4. Ariada Sosnowiec 5. Agora Kraków 6. Sfinks Toruń 7. Edyp Grodzisk Maz. 8. Przemek Przemyśl 9. Abak Żary Kluby zrzeszone w FKS, które z różnych przyczyn nie zgłosiły swoich drużyn (ALFA, ANAGRAM, ARARA, ATENA, DIAGRAM, JOLKA, LABIRYNT, LUKS, NEPTUN, ORION, RELAKS i SŁOWIK)zajęły... ostatnie miejsce w turnieju. Mamy jednak nadzieję, że za rok staną w szranki i poprawią swoją lokatę :-))) Odpowiedz Link
n.s Re: Wyniki końcowe - Sosnowiec 24-25.XI.2007 26.11.07, 19:52 Było super, brawa dla organizatorów! Zapraszam na fotoreportaż na naszych stronach Odpowiedz Link
reptar Szalenie cieszę się 26.11.07, 20:58 Szalenie cieszę się, że dane mi było uczestniczyć w tej imprezie. Ciekawe pomysły członków Ariady, doskonałe wykonanie (wspomnę tylko, że przy tak ogromnej porcji zadań nie natrafiłem na żaden błąd!), sprawne poprawianie, wyżerka że palce lizać. Formuła rozwojowa. Mam nadzieję, że za rok znów Ariada sprawi nam tyle frajdy. Odpowiedz Link
jw1969 Wielkie brawa! 26.11.07, 22:29 Zdecydowanie przyłączam się do owacji dla organizatorów turnieju i entuzjastycznych ocen współuczestników! Jestem pod wielkim wrażeniem ogromu włożonej pracy (ułożenie i opracowanie setki zadań, cała logistyka, rozdział funkcji, z których wszyscy członkowie ARIAdy wywiązali się świetnie - świetny przykład kolektywnej pracy i superorganizacji). Mój nie mniejszy podziw budzi pomysłowość - nie tylko same zadania były ciekawe (tego można sie było spodziewać po zestawie autorów: Małgorzata Wołc, Stanisłąw Osyda, Wojciech Grzanka), ale i sposób ich podania, czyli rozwiązanie poszczególnych rund. Niech żałuje ten, kto nie był. To zresztą chyba jedyny minus tej formuły turnieju, że mogły w nim uczestniczyć jedynie trzyosobowe reprezentacje klubów, co eliminowało niezrzeszonych, ale i pojedynczych przedstawicieli klubów, które nie zdołały zebrać drużyny, oraz te osoby z klubów silnych, które się w reprezentacji nie zmieściłyi. Być może w przyszłości takie kluby będą mogły wystawić więcej niż jedną drużynę. Myślę, że warto byłoby napisać coś więcej o formule poszczególnych rund. Postaram się to zrobić w następnym poście. Odpowiedz Link
jw1969 Runda I (potokowa) oraz III 26.11.07, 22:47 Każda drużyna otrzymała 16 jednostronnie zadrukowanych kartek formatu A4 z zadaniami. Na początku losowaliśmy 3 spośród nich (pozostałe leżały odwrócone w zasiegu ręki). Na dany sygnał można było rozpocząć rozwiązywanie. Żeby móc pobrać kolejną kartkę z zadaniami, trzeba było oddać jurorom jedną z rozwiązanych (oczywiście niekoniecznie całkowicie). W każdym zatem momencie każda z drużyn miała przed sobą 3 kartki. A do dyspozycji na wszystko jedynie 60 minut, co czyniło niemożliwym w miarę pełne rozwiązanie zadań z 16 kartek. Optymalną taktyką było pobranie wszystkich i oddawanie nawet nie do konca wypełnionych. Czasem wręcz opłacało się wpisać jedno słowo. Zadania - w większości diagramowe - miały bowiem punktację "za wyraz" - czyli 1 lub 2 punkty za każde prawidłowo wpisane do diagramu hasło (było też kilka rebusów i drobnych form rymowanych). Następnie podliczano punkty za poszczególne strony i porównywano wyniki klubów. drużyna, która na danej kartce nazbierała najwięcej punktów, otrzymywała za nią 16 punktów, kolejna - 14, az do ostatniej, która zostawała bez punktu. Tak przeliczone punkty za poszczególne strony sumowano, a potem jeszcze (żeby móc porównywac poszczególne rundy) poddawano unifikacji: najlepszy wynik dawał 100 pkt. unifikacyjnych, a pozostałe były do niego odnoszone. Runda III była bardzo podobna do I, z tą różnicą, że w ciągu 70 minut każda z drużyn rozwiązywała zadania z 14 kartek, niektóre nieco trudniejsze, ale też warto było wpisać choć 1-2 wyrazy, bo pusta kartka oznaczała ostatnie miejce przy porównaniu drużyn. W III rundzie mieliśmy cały czas do dyspozycji wszystkie 14 kartek, można więc było się im przyjrzeć i rozplanować pracę. UDział elementu losowego był więc mniejszy (w I rundzie część drużyn ropoczynała od zadań łatwiejszych, inni - od dużych i trudnych). Odpowiedz Link
jw1969 Runda II (meczowa) 26.11.07, 22:57 Runda II polegała na korespondencyjnych pojedynkach międzyklubowych. Każda z drużyn otrzymała 9 kartek z zadaniami. Każda z kartek stanowiła zestaw, w którym rywalizowało się z inną drużyną. Walczyliśmy więc parami - każdy z każdym, przy czym nie wiedzieliśmy, w którym zestawie z kim rywalizujemy - z Asem, Edypem, Agora, a może z dodatkowo wprowadzonym nieistniejącym przeciwnikiem, który oczywiście punktów za zadania zdobyć nie mógł, więc pokonać go było łatwo wpisując do diagramu 1 wyraz. Tylko do którego diagramu? Tego nikt nie wiedział, niektórzy więc wpisali akurat do tego diagramu haseł kilkadziesiąt. Tak, sporo tu zalezało od szczęścia. Po 50 minutach jury porównywało wyniki odpowiednich par - za zwycięstwo otrzymywało sie 2 punkty, za remis 1. Suma punktów za 9 meczów podlegała również unifikacji. Było parę niespodzianek, np. Abak wygrał swój pojednek z Asem. Odpowiedz Link
jw1969 Runda IV 27.11.07, 10:01 Runda IV, rozegrana w niedzielę, została już opisana w znacznej mierze. Dodam tylko, że w pierwszej części tej rundy zespoły dostały 2 zadania: kompozycyjne z wizytówkami oraz samosię, do diagramu której należało wpisac nazwy polskich miast. Punkty dawało każde miasto istniejące w jurorskim spisie, niekoniecznie takie, jak w wersji autorskiej, którą jednak drużyny w znacznej mierze odtworzyły. Największy problem był z Golczewem, które literą G krzyzowało się z Gdynią. Większość wpisywała Gdynię i nie dające punktów Karczewo. W efekcie 6 drużyn zdobyło po 30 punktów (1 błąd), 2 po 29, a jedna 28. I tu widać okrucieństwo systemu punktów meczowych, na które wynik ten przeliczano: 6 pierwszych zespołów dostało po 11 punktów (uśredniona punktacja za miejsca 1-6), 2 kolejne po 3, a ostatni - 0, chociaż wpisał jedynie o 3 wyrazy mniej! W drugiej części tej rundy 2 osoby z drużyny układały krzyżówkę ułóż sam, trzeci zawodnik w tym czasie czekał na zewnątrz. Po ułożeniu krzyzówki i wypełnieniu pomocniczego diagramu liczbami dwójka kompozytorów opuszczała salę jednym wyjsciem, a drugimi drzwiami wchodził rozwiązywacz. Jego zadaniem było odtworzenie krzyżówki ułożonej przez kolegów, równiez tych słów nieistniejących (bo chyba żadna z drużyn nie ułożyła na zadanym diagramie krzyżówki zawierającej wszystkie polskie litery, więc te nieużyte musiała gdzieś upchnąć). Przy tym im wcześniej skończyli jego koledzy, tym więcej czasu miał on czasu na rozwiązanie. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Runda IV 27.11.07, 10:03 jw1969 napisał: > Większość wpisywała Gdynię i nie dające punktów Karczewo. Oczywiście nie Gdynię, tylko Kcynię! Odpowiedz Link
parodystka Re: Runda IV 27.11.07, 10:32 jw1969 napisał: zadaniem było odtworzenie krzyżówki > ułożonej przez kolegów, równiez tych słów nieistniejących (bo chyba > żadna z drużyn nie ułożyła na zadanym diagramie krzyżówki > zawierającej wszystkie polskie litery, więc te nieużyte musiała > gdzieś upchnąć). I owszem ułożyła przepiękną krzyżówkę i może też tutaj się pochwali ? Odpowiedz Link
tonieja1 KONKURS - ARIAdowa propozycja 28.11.07, 10:33 Kochani, zapraszamy Was do wzięcia udziału w konkursie. Tu szczegóły: www.stawik.com/pyrrus/ariadowa-kompozycja-konkurs Miłej zabawy! w imieniu ariadzian - tonieja1 Odpowiedz Link
tonieja1 Re: KONKURS - ARIAdowa propozycja 04.12.07, 11:05 Napłynęła już pierwsza praca :-) Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie także uczestników turnieju TA. pozdrawiam gorąco tonieja1 Odpowiedz Link
tonieja1 Re: KONKURS - ARIAdowa propozycja 12.12.07, 08:17 Przypominam, że dzisiaj mija termin nadsyłania prac konkursowych. tonieja1 Odpowiedz Link
tonieja1 Re: KONKURS - ARIAdowa propozycja 13.12.07, 10:50 Podsumowanie konkursu tu: www.stawik.com/pyrrus/ Ariadna - tonieja1 Odpowiedz Link
uhuhu Rymofenksiory z metagramowym autotytułem 28.11.07, 10:29 _ _ _ _ / _ _ _ / _ TRIAD Triady Ariady? Szarad miriady! Rund galopady! Superobiady! Triady Ariady godne "Iliady"! Kratek układy nie od parady! Frajdy pokłady! Nocne nasiady bez lemoniady (drżyjcie, sąsiady!). Olśnić mnie bardziej nie dały rady Czady, Bagdady ni Ar-Rijady. Dzięki za superzabawę! ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
eso73 Re: Rymofenksiory z metagramowym autotytułem 29.11.07, 01:02 Stawiam na RYDZ RAD Z. A może ktoś zrobi z tego anagram? Odpowiedz Link
neop1 Re: Rymofenksiory z metagramowym autotytułem 29.11.07, 19:57 eso73 napisał: > Stawiam na RYDZ RAD Z. A może ktoś zrobi z tego anagram? 1) -Z RYDZA DR lub 2) -DARZ RYDZ grzyby.and.pl/ może tak Odpowiedz Link
zeta52 Re: Rymofenksiory z metagramowym autotytułem 30.11.07, 10:38 neop1 napisał: eso73 napisał: > > > Stawiam na RYDZ RAD Z. A może ktoś zrobi z tego anagram? ZADRY Z DR ZDRADY Z R. DRZYZDRA albo inne DRZAZDRY lub ZDRZADRY Odpowiedz Link