Dodaj do ulubionych

eksmisja w Łodzi

06.07.10, 17:19
z GW
lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8106201,Eksmitowani_grozili_samobojstwem__Weszli_antyterrorysci.html
W TVN-24 podali news o eksmisji w Łodzi, gdzie lokatorzy nie płacą od 20 lat.
Znalazłem to też w GW, a tam jest że nie płacili od 5 lat.
Niby nic ale coś o mediach mówi.
Temat ciekawy, gdyby go rozwinąć,można by postawić kilka ciekawych pytań, ale po co się tak wysilać - pokazać antyterrorystów w kominiarkach i starczy.
Obserwuj wątek
    • melann Re: eksmisja w Łodzi 07.07.10, 08:28
      Tak, to bardzo ciekawe obserwować, jak "niezależne" są niektóre środki masowego przekazu (a może jest to - w najlepszym wypadku - akceptowanie żenująco niskiego poziomu swoich dziennikarzy?)...
      Dzisiaj rano w radiu (program pierwszy) słyszałam wersję o tym, że lokatorzy ci grozili osobom próbującym wejść do mieszkania nożami a jedna z tych "chorych psychicznie" osób groziła zarażeniem HIV każdej osoby wchodzącej tam (jako że sama była nosicielem HIV). I że osoby te miały już wcześniej oferowany lokal, ale propozycji nie zaakceptowały ...
      • pisz_mi W Łodzi sukces, ksiegi wieczyste porazka 07.07.10, 12:16
        Co by nie mowic: sukces. Stanelo na wysokosci Panstwo i komornik ze
        sie sprezyl i w koncu wyegzekwowal prawo. Rzeczywiscie media
        najmniej sie sprawdzily bo widzialem jak w telewizji przytaczali
        glosy oburzonych ludzi, ze to skandal zeby zamykac ulice i "kto za
        to zaplaci" itp
        Swoja droga to rozumie ze przy okazji znalazl sie ciekawy artykul o
        Poznaniu i Łodzi.
        lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8104117,Lodz_pojdzie_sladem_Poznania__Dluznicy_do_barakow.html
        Rozumie, ze powolutku sprawy sie normuja. Szkoda, ze tak powoli.

Zeby sie tu pozalic to powiem, ze pani w sadzie powiedziala ze wysle
        mi postanowienie sadu o zalozeniu ksiegi wieczystej w CIAGU MIESIACA
        bo maja duzo pism do wyslania. Nie dosc ze sad potrzebuje 8 miesiecy
        by zalozyc ksiege to pani w sekretariacie sadu potrzebuje miesiac by
        to wyslac I NIE WIDZI W TYM NICZEGO ZLEGO tlumaczac ze ma dwa
        tysiace pism dziennie do wyslania wiec to norma.
        Niestety elektroniczne ksiegi i internetowy dostep tego nie zmienia
        a szkoda. Gdyby wpisy robily prywatne kancelarie bylo by inaczej.
        • awm10 Re: W Łodzi sukces, ksiegi wieczyste porazka 07.07.10, 18:48
          A mnie się przypomniały obrazki w TV z zeszłego roku, było ich kilka.
          Szczyt kryzysu w USA, ludzie tracący domy kupione na kredyt, którego nie mogli spłacić.
          I co – ano spokojnie się pakowali w kartony i sami się wyprowadzali.
          Żadnych komorników, policjantów, antyterrorystów, sądów, debili blokujących eksmisję.
          Żadnych noży, straszenia HIVem, szpitali psychiatrycznych, zamykania ulic, pokazywania w TV, czy w mediach.
          Tam jakaś zdroworozsądkowa normalność (zapewne nie mają Ustawy o ochronie praw lokatorów).
          U nas coś czego nawet Mrożek by nie wymyślił, brakowało mi tylko wojsk NATO do usunięcia kilku cwaniaczków grożących nożami.
          I jeszcze zamiast do pierdla zawieźli ich do psychiatryka.
          No to dobre miejsce (bez uwłaczania - jak mówi Ojciec Dyrektor) dla twórców prawa dopuszczającego do czegoś takiego.

• majkowa Re: W Łodzi sukces, ksiegi wieczyste porazka 09.07.10, 14:29
            Państwo powinno działać tak, jak to pokazało w Łodzi na Więckowskiego 24.
            Szybko, sprawnie i skutecznie.
            To chlubny wyjątek potwierdzający regułę, że Państwo Polskie jest w stanie
            daleko posuniętego rozkładu.

Wszyscy funkcjonariusze i urzędnicy biorą swoje pensje i nagrody a jest coraz
            gorzej.

Inny przykład:
            Lokatorka 5 lat nie płaci czynszu. Zapada wyrok eksmisyjny z przydziałem lokalu
            socjalnego.
            Jednocześnie lokatorka dostaje mieszkanie komunalne z Komisji Mieszkaniowej w
            Łodzi. Podpisuje umowę i melduje się w tym mieszkaniu.

Ale z dotychczas zajmowanego lokalu nie wyprowadza się. Uważa, że nie dostała
            lokalu socjalnego tylko komunalne.

Delegatura Łódź-Polesie, która podpisała z nią umowę najmu na lokal komunalny
            wie, że jednocześnie leży u niej wniosek właściciela nieruchomości o lokal
            socjalny z wyrokiem Sądu o eksmisję.
            Mimo tej wiedzy Delegatura nie powiadamia właściciela kamienicy, że lokatorka
            otrzymała mieszkanie komunalne.

Mija rok. Właściciel kamienicy jest przekonany, że lokatorka czeka na wskazanie
            lokalu socjalnego.

Po roku właściciel występuje do sądu przeciwko Gminie o odszkodowanie za nie
            przydzielenie lokalu socjalnego.
            Gmina odpowiada, że rok temu przydzieliła mieszkanie lokatorce i odmawia
            odszkodowania.

Sprawa ma się wkrótce odbyć. Jestem ciekaw wyroku.

Tak pracują urzednicy gminni.
            • dora5 Re: Kraków 10.07.10, 12:35

>>- Można. Rada miasta chce wprowadzić do nowego studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego zapis, żeby w kamienicach w centrum miasta lokale usługowe i biura były tylko do trzeciej kondygnacji. Musi być jakaś równowaga między funkcją mieszkalną a handlową i usługową. Mieszkańców ścisłego centrum, ale też całego Śródmieścia możemy bronić administracyjnymi zapisami prawa miejscowego.

.....chce się w pierwszym odruchu napisać - Grzegorz Stawowy następca Bieruta. A potem przychodzi refleksja - że to nie on,radny Stawowy, tylko (wieloosobowa) rada miasta Krakowa

krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,8123636,Bez_mieszkancow_Krakow_stanie_sie_muzeum_z_betonu.html
              -------------------------------------

To juz drugi znany mi artykuł o opustoszałym centrum Krakowa. Przy pierwszym nawet dopisałam, podesłałam linki, próbowałam rozmawiać, tylko po co....

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,8110335,Coraz_mniej_mieszkancow_w_centrum_Krakowa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka