wodnik74 16.02.04, 19:51 Nie wiem czy był już taki wątek, ale pytam - ktoś tego używał? Ma jakieś zdanie? warto - nie warto? Trudne w obsłudze? ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brasilka2 Re: trados 16.03.04, 22:59 Dla mnie w miarę do ujarzmienia, dopóki nie pojawiają się jakieś przekręty w stylu wykrzaczonych czcionek. Ale znam to dziwo (tradosa) dopiero od paru miesięcy. Łudzę się, że za jakiś czas nie będzie miał przede mną sekretów Odpowiedz Link
ol69 Re: trados 19.03.04, 12:55 pracuje na tym od kilku lat i zdecydowanie bardziej wole to niz jakiegos wordfasta albo sdlxa. jakos wydaje mi sie "przyjazniejszy dla uzytkownika", niz tamte, ale tak naprawde moze to po prostu kwestia przywykniecia. Odpowiedz Link
wasia Re: trados 01.04.04, 10:52 brasilka2 napisała: > Dla mnie w miarę do ujarzmienia, dopóki nie pojawiają się jakieś przekręty w > stylu wykrzaczonych czcionek. Ale znam to dziwo (tradosa) dopiero od paru > miesięcy. Łudzę się, że za jakiś czas nie będzie miał przede mną sekretów brasilika, na pewno ucieszysz się, że jest lekarstwo na wykrzaczone fonty. Trzeba tylko wprowadzić jeden wpis do rejestru i już (jedno kliknięcie). Jeśli cię to interesuje, napisz na mój adres gazetowy (powyżej), prześlę ci plik .reg, który załatwi wszystko za ciebie Co do Tradosa, to jestem maniakiem: mimo pewnych błędów (mówię o wersji 5.0 i 5.5, na nowsze nie mam kasy), jest to chyba najlepsze narzędzie wspomagające tłumaczenie. Po prostu niezastąpione w przypadku tłumaczenia powtarzających się lub podobnych tekstów (np. instrukcje obsługi). pozdrawiam, w.asia Odpowiedz Link
kim5 Re: trados 22.04.04, 17:06 Bardzo dobre narzędzie, polecam Pracuję na nim od 3 lat i widzę, jak dużo czasu pozwala oszczędzić. Szkoda tylko, że tak niewiele firm tłumaczących go stosuje (jestem w pewnym sensie "po drugiej stronie" - zlecam tłumaczenia i często narzekam na brak dobrych rąk do pracy)... Odpowiedz Link
adresb Re: trados 10.09.04, 11:18 A ja właśnie zdecydowałam się zainwestować w Tradosa, choć strasznie drogi to mam nadzieję, że mi się 'odwdzięczy' ) Nie wiem, czy tu na forum wolno zgłosić swoje ręce do pracy? Jeśli tak, to poproszę o emaila od Ciebie na gazetowy adres, Pozdrawiam Odpowiedz Link
szczoter Re: trados 06.09.04, 13:16 pytanko o tradosa. Czy mając bazę w jedną stronę (PL > EN np.) mogę jakimś rodzajem eksportu uzyskać tę samą bazę w kierunku EN > PL ? dzięki Odpowiedz Link
adresb Re: trados 10.09.04, 10:57 Tak, mozna to zrobic, sama spróbowałam kiedyś, ale też upewniałam sie u dystrybutora Tradosa, na wszelki wypadek, czy aby coś sie Tradosowi nie pokręci. Robisz to tak: Eksportuj istniejącą bazę PL-EN do pliku tekstowego Utworz nową TM ale w odwrotnym kierunku, czyli EN-PL Do tej nowej TM zaimportuj tamten plik tekstowy Zadziała! Odpowiedz Link
szczoter Re: trados 10.09.04, 13:01 Dzięki wielkie Jeszcze jedno krótkie pytanko: a zadziała też do starej bazy czy trzeba zakładać nową? pozdrawiam Odpowiedz Link
adresb Re: trados 10.09.04, 15:13 Tego jeszcze nie próbowałam bo dopiero zaczynam robić swoje bazy, ale myślę, że można wykonać taki manewr: Zrobić wszystko tak jak napisalam poprzednio i gdy się już ma tę nową bazę (w odwrotną stronę) to pewnie istnieje taka opcja aby tę nową dorzucić do starej? Postaram się to kiedyś sprawdzić na własnej skórze, a jeśli Ci się uda, to napisz Odpowiedz Link
szczoter Re: trados 10.09.04, 15:57 działa od razu, bez tworzenia nowej. dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link
bkt Re: trados 06.05.04, 12:12 No właśnie, ja mam poważne wątpliwości. Próbowałam sobie zainstalować Wordfasta i mocno się zniechęciłam do tego typu narzędzi - zajmuje strasznie dużo czasu, chyba szybciej idzie tłumaczenie "z ręki" niż przy pomocy programu - trzeba klikać, potwierdzać, generalnie tracić czas na wykonywanie niepotrzebnych ruchów. Wydaje mi się że przydatne może być tylko w przypadku powtarzalnych tekstów, ale nie chce mi się wierzyć że maszyna sama będzie za mnie tłumaczyć JĘZYK - czy np. zdarza Wam się tłumaczyć z pomocą tego np. umowy? Gdzie nieraz istotne są szczególiki i przecinki zmieniające sens zdania? I czy poprawianie suma sumarum nie zajmuje więcej niż zajęłoby konwencjonalne tłumaczenie? Przecież każdy ma jakiś swój styl pisania, czy nie widać że w takim "maszynowym" tłumaczeniu zdania są brzydsze i tłumaczenie gorszej jakości? Może moje wątpliwości wynikają z wieku ... Odpowiedz Link
kim5 Re: trados 06.05.04, 13:59 Trados nie służy do maszynowego tłumaczenia, a jest jedynie aktywną bazą tłumaczeń wykonanych przez tłumacza. Osobiście tłumaczę teksty techniczne i tu Trados bardzo się przydaje i przynosi bardzo konkretne oszczędności czasowe i finansowe. Ponadto służy podpowiedzią i jest super w sytuacjach, które wszyscy znamn, czyli "jak ja to tłumaczyłam?" Ponadto ułatwia formatowanie dokumentów - a raczej sam formatuje. pozdrawiam Kim Odpowiedz Link
etienne1 Re: trados 01.09.04, 12:54 Czy może ktoś wie, czy są gdzieś organizowane kursy Tradosa? Próbowałem rozgryźć samodzielnie, ale wszystko wydało mi się trochę skomplikowane i szczerze mówiąc nie do końca załapałem filozofię programu. Z góry dzięki za wszystkie informacje. Odpowiedz Link