knokkelmann1 25.03.10, 15:41 głupio mi znowu prosić o pomoc ale czy ktoś może wie co znaczy sour shift? coś związanego z gazogeneratorem do spalania na podłożu fluidalnym ta very much Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matt.cobosco Re: sour shift 25.03.10, 22:00 Zamiast się zająć przyjemnym tekstem o urokach fiordów to ten się ubrał w gazogenerator do spalania na podłożu fluidalnym Odpowiedz Link
knokkelmann1 Re: sour shift 25.03.10, 22:55 dzięki, ale cały urok fiordów prysł wraz z odmrożonymi paluchami i gównianym jedzeniem, co miało miejsce wiele lat temu w pewnej szkole pośród lasów, nad brzegiem Morza Barentsa. Tu cieplej, tu weselej. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: sour shift 25.03.10, 23:08 W mojej folkhögskoli w głuszy pośród lasów i jezior mniejszych i większych paluchy wprawdzie nie odmarzały, ale wieczorem nigdy nie było ciepłej wody, bo dzicy tubylcy uważali, że myć to się trzeba o poranku. Moje cywilizowane polskie przyzwyczajenia zostały wtedy wystawione na ciężką próbę. Odpowiedz Link
knokkelmann1 Re: sour shift 25.03.10, 23:14 a ciemno chociaż było przez parę miesięcy? bo jak nie, to nie była Skandynawia tylko jakaś parafolkehoegskole dla duńskich dzieci. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: sour shift 25.03.10, 23:21 Ciemno było od listopada do stycznia przez większą część dnia, ale nigdy 24 godziny na dobę. Za to w maju i czerwcu nigdy nie robiło się całkiem ciemno. To było niedaleko jeziora Vetter (okolice Motali, Vadsteny i Linköping). Odpowiedz Link
knokkelmann1 Re: sour shift 26.03.10, 10:11 w moich okolicach (Mortenhals/Sand) śnieg zaczął padać we wrześniu. Już pod konieć sierpnia były przymrozki, śnieg i minus trzymały do 17 maja! taka ich mać. Za to dużo wielorybów i bardzo dobre dorsze! Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: sour shift 26.03.10, 12:16 U mnie pierwszy śnieg spadł 30 września za to w październiku przyszła złota szwedzka jesień i to było naprawdę coś wyjątkowo urokliwego. Zima była mroźna, śnieżna i dość uciążliwa, ale tej nagłej zielonej wiosny w maju to nigdy nie zapomnę. Odpowiedz Link