Dodaj do ulubionych

Profesorka Parodii

11.08.23, 14:45
(...) Do kogo właściwie mówi Butler?
Wydawać by się mogło, że zwraca się ona do grupy młodych feministycznych teoretyczek i teoretyków w akademii, którzy nie są ani student/kami filozofii, dbającymi o to, co naprawdę powiedzieli Althusser, Freud i Kripke, ani tez outsiderami, których trzeba informować o naturze projektów tych myślicieli i przekonywać do nich i ich wartości.

Ta domyślna publiczność jest raczej wyobrażana jako niezwykle potulna. Podporządkowana proroczemu tenorowi tekstu pani prof. Butler i oszołomiona jego patyną abstrakcji o wysokich koncepcjach, ten wyimaginowany czytelnik zadaje niewiele pytań, nie żąda żadnych argumentów ani jasnych definicji terminów.

Niech mi ktoś (Diabollo moze?) przetlumaczy i wyjasni to zdanie pani prof. Butler:

The move from a structuralist account in which capital is understood to structure social relations in relatively homologous ways to a view of hegemony in which power relations are subject to repetition, convergence, and rearticulation brought the question of temporality into the thinking of structure, and marked a shift from a form of Althusserian theory that takes structural totalities as theoretical objects to one in which the insights into the contingent possibility of structure inaugurate a renewed conception of hegemony as bound up with the contingent sites and strategies of the rearticulation of power.

Prof. Butler - za to zdanie - zdobyła pierwszą nagrodę w corocznym konkursie złego pisania sponsorowanym przez czasopismo Filozofia i Literatura w 1998 r.

newrepublic.com/article/150687/professor-parody

Żeby sobie odpowiedzieć na pytania i wątpliwości dotyczące płci tej biologicznej i tej kulturowej, a takze dysphorii, transitioning, etc., zrobisz lepiej (jakakolwiek Twoja orientacja) czytając medyczne and/or psychologiczne publikacje raczej niż prof. Butler. Np. dlaczego jest duzo wiecej transwomen niż transmen?

psychology.stackexchange.com/questions/23841/why-are-trans-women-more-common-than-trans-men

Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Profesorka Parodii 11.08.23, 16:43
      Co ja narobiłem, czcigodny Wallmarcie?
      Z "normalnego" faceta tylko z lekką transfobią zrobiłem kopię anty-gender biskupa Jędraszewskiego.
      Ja Ciebie, czcigodny Walmarcie, bardzo przepraszam...

A jeżeli chodzi o pytanie po co komu jajogłowi filozofowie, których nikt nie słucha i mało ludzi rozumie, to ma ono oczywiście sens. Ted Cruz jest prosty jak cep w odbiorze, ale to nie on zmienia ten świat.
      To filozofowie zmieniają świat.

A jeżeli chodzi o cytowane zdanie pani prof Butler, to ono mnie prawdziwie wzruszyło.
      Oczywiście ja nie godny czyścić jej sandałów u nóg ani tym bardziej się do niej porównywać, ale musicie przyznać, że sama struktura formułowania długich zdań i bardziej rozbudowanych myśli... jest u mnie, oczywiście na zupełnie innym, niższym, prymitywniejszym poziomie, niemiej sama strukura mojego słowotoku znajduje, przyznacie, pewne analogie...?

Kłaniam się nisko.
      • walmart.ca Re: Profesorka Parodii 11.08.23, 17:56
        Ted Cruz, eh?...

Tekst w The New Republic napisała Martha Nassbaum, znana feministka, nie Ted Cruz. Martha Nassbaum jest prof. filozofii, obecnie Ernst Freund Distinguished Service Professor of Law and Ethics na Univ. Chicago, znana i ceniona za jej wkład do filozofii feminizmu i filozofii politycznej.

No i nie przepraszaj, bo nie ma takiej potrzeby. Jeśli już to raczej ja powinienem Ciebie... choćby za to, ze niechcący ujawniłem Twoją ignorancję i bardzo partyzancką "lewicowość"....

przyznacie, pewne analogie

Oh, przyznajemy! Pewne analogie w... bullshitting
      • grzespelc Re: Profesorka Parodii 26.08.23, 11:08
        Zdarłeś patynę, drogi diabollo, i ukazał się pradziwe kolory.

Taka już Twoja diabelska natura.
        • walmart.ca Re: Profesorka Parodii 26.08.23, 12:06
          Nu, i takich to mejcenasów tera momy
          • grzespelc Re: Profesorka Parodii 26.08.23, 12:10
            Nie wiem, jakich tam macie mejcenasów w USA, nie chcę sądzić po Giulianim.
            • walmart.ca Re: Profesorka Parodii 26.08.23, 13:24
              www.youtube.com/watch?v=chnlQQCsTVw
    • diabollo Re: Profesorka Parodii 12.08.23, 15:50
      youtu.be/tTVjpj7CA70
      • diabollo Re: Profesorka Parodii 14.08.23, 07:20
        krytykapolityczna.pl/kraj/nie-wspominajmy-o-pedalach/
      • diabollo Re: Profesorka Parodii 16.08.23, 07:36
        youtu.be/O4ciwjHVHYg
    • walmart.ca Re: Profesorka Parodii 16.08.23, 12:51
      www.youtube.com/watch?v=MtZyZnSK04c
    • diabollo Re: Profesorka Parodii 16.08.23, 13:05
      youtu.be/afgek439dzw
    • grzespelc Re: Profesorka Parodii 26.08.23, 12:25
      Więc mówisz, że koncepcję woke rozumiesz, ale tego nie rozumiesz?

Ciekawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka