dude-net 08.08.10, 20:25 Witam Czy radio satellites to radio satelitarne, czy jakieś satelity radiowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: radio satellites 08.08.10, 20:48 Czy kontekst to tekst przed i po pytanym wyrazeniu, czy tez informacja o charakterze i temacie oryginalu? A moze jedno i drugie? Odpowiedz Link
tiresias Re: radio satellites 09.08.10, 08:52 raczej to drugie - satelity radiowe. ale, jak powyżej zauważono: "Zaprawdę, powiadam wam, jeżeli bez kontekstu tłumaczyć będziecie, marne widoki wasze!". Odpowiedz Link
dude-net Re: radio satellites 09.08.10, 11:25 Nie podałem kontekstu bo był raczej nietypowy, ale też wywnioskowałem,że to będą satelity radiowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link
crannmer Re: radio satellites 09.08.10, 14:16 dude-net napisał: > Nie podałem kontekstu bo był raczej nietypowy, Odpowiedzi poprawne dla kontekstow typowych czesto sa niepoprawne dla nietypowych. Wiec z premedytacja utrudniles oddanie prawidlowej odpowiedzi. Z premedytacja nieodpowiadajac rowniez na raczej jasna aluzje o podanie kontekstu. Forum "Tlumaczenia", jak sama nazwa wskazuje, nie jest forem szaradzistow. Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: radio satellites 09.08.10, 23:07 crannmer napisał: > Forum "Tlumaczenia", jak sama nazwa wskazuje, nie jest forem szaradzistow. Brawo! )))) AdamS (były członek ROK = Ruchu Obrony Kontekstu; ale już mi dawno wszystkie cztery kończyny opadły) Odpowiedz Link
crannmer Re: radio satellites 10.08.10, 08:11 Problemowi moznaby latwo zaradzic, kasujac bez ostrzezenia wszystkie pytania bez kontekstu w tresci, a informacji o parze jezykowej w tytule. Dawno temu nawet cos podobnego proponowalem, ale admin nie sprawial wrazenia zainteresowanego. Odpowiedz Link
alpepe Re: radio satellites 10.08.10, 20:40 nie byłoby rozrywki, a śmiechu nigdy za wiele. Odpowiedz Link
zlota.sowa Re: radio satellites 11.08.10, 10:52 alpepe: > nie byłoby rozrywki, a śmiechu nigdy za wiele. ))) - Zamek? No, ale jaki - nad Loarą czy Gerda Tytan? -A, nie, chodziło mi o zamek Clintona... AddamS Odpowiedz Link
bunkum Re: radio satellites 08.09.10, 18:55 Here radio does duty as an attributive adjective and satellites is a plural noun. The sequence needs no context. Odpowiedz Link