Dodaj do ulubionych

świt odysei! wtf

20.03.11, 14:39
tak się zastanawiam, czy gdzieś w kwaterze głównej nato siedzi jakiś trep-poeta i wymyśla te piękne nazwy: Desert Storm a teraz znowu • Operation Odyssey Dawn under way. (www.guardian.co.uk/world/blog/2011/mar/20/libya-air-strikes-live-updates)
Znaczy się "Świt Odysei" w jakim sensie, bo nie kapuję. No ale ja w wojsku nie byłem.

ps. film mam taki "Świt żywych trupów"
Obserwuj wątek
    • okrent9 Re: świt odysei! wtf 20.03.11, 18:28
      Mnie też ten Świt Odysei zauroczył. Od Pustynnej Burzy przecież zionęło nudną prozą...
      • tiresias Re: świt odysei! wtf 20.03.11, 19:33
        ale jak to brać na semantykie, to mam problem.
        Pustynna Burza to wiadomo, burza na pustyni, rozpierdolka czołgami. Nawet generał taki był 'Stormin' Norman Szwarckopf, chyba, co tym bajzlem dowodził.
        Tutaj: świt Odysei, że co? que?
        chyba ten militarny poeta cuś zapalił w kiblu.
        Odyseja to wiem. czytałem. czyli świt/początek/ podróży Odyseusza z Troi do domu? Kto jest tu Odyseuszem (Sarko?), kto Cyklopem (Muammar?), kto Penelopo (chyba nie stara Clintonowa?)
        To nie lepiej było nazwać "SDK" - "Skopmy Dupę Kaddafiemu" [ang. "KKA"]?
        • black.joanna Re: świt odysei! wtf 20.03.11, 21:49
          No nie jestem pewna czy KKA, bo: cyt:
          ***USATODAY.com Breaking News***
          Top officials from the United States, Europe and the Arab world announced immediate military action against Libyan leader Moammar Gadhafi today at an emergency summit in Paris.
          Czyli może KGA?

• tiresias no wiem przecież;) 20.03.11, 22:45
            ale może tez KGBsmile))
            • eeela Re: no wiem przecież;) 21.03.11, 01:38
              Albo AGD (Ass of Gaddafi Destroyed).
            • serumserum Re: no wiem przecież;) 22.03.11, 12:45
              KGB, czyli let's Kick Gaddafi's Buttocks/Bottom, znaczy się?
    • sentslaue Re: świt odysei! wtf 21.03.11, 11:04
      może być jeszcze "zorza" i "jutrzenka" - znalazłam w necie, ze jutrzenka w Odysei symbolizuje podróz do dojrzałości
      www.oppapers.com/essays/Metaphor-Dawn-Odyssey/67938
      może tfurcom chodziło o przejście Libii od tyranii do demokracji? Hmmm...
      • tiresias Re: świt odysei! wtf 21.03.11, 14:56
        noo, dziękuję bardzo. to ciekawe. szkoda że w polskim tej jutrzenki się nie uwzględnia, bo miałoby to większy sens.
        Wniosek: nazwanie akcji militarnej [różanopalcą] " jutrzenką Odysei" znaczy chyba, że ktoś będzie miał krew na rekach, no bo jak?
        • sentslaue Re: świt odysei! wtf 21.03.11, 20:16
          nawet pasuje:
          Gdy świt różanopalcą urodził Jutrzenkę[1],[2],
          Syn Odysa się z łoża porwał, wdział sukienkę
          Chędogą, a przez ramię zawiesił miecz srogi,
          Pięknymi postołami[3] białe opiął nogi
          I wyszedłszy z komnaty, jak niebianin śliczny,
          Wydał rozkaz keryksom, aby okoliczny
          Lud kędziornych Achiwów na wiece zwołali;
          Więc na głos ich Achaje zewsząd się ściągali.
          A gdy już powołani gromadnie się znidą,
          Wstąpił pośród nich, w ręku ze spiżową dzidą,
    • hajota Re: świt odysei! wtf 23.03.11, 12:34
      I już wiadomo: automat wybrał
      wyborcza.pl/1,76842,9303491,_Swit_odysei__brzmi_lepiej_niz__Operacja_Tluczek_.html
      • eeela Re: świt odysei! wtf 23.03.11, 12:39
        "Do "odysei" trzeba było poszukać słowa, które pozbawiałoby całość jakichkolwiek sensownych skojarzeń - tak też wojskowi wpadli na "świt" (ang. dawn)"

Co nie do końca się udało, zważywszy na dyskusję powyżej w tym wątku wink
        • sentslaue Re: świt odysei! wtf 23.03.11, 13:10
          www.tvn24.pl/0,1696784,0,1,dlaczego-swit-odysei-przypadek-i-losowanie,wiadomosc.html
          Podświadomość działa! big_grin
          • tiresias Re: świt odysei! wtf 23.03.11, 14:16
            cytując wyżej zalinkowany artykuł:
            Chcąc uniknąć problemów z wizerunkiem sił zbrojnych w erze wzrostu znaczenia mediów, Pentagon wprowadził surowy system. Poza opisanymi wyżej obostrzeniami nazwy operacji nie mogą wykorzystywać nazw handlowych, słów "egzotycznych" i nie mogą brzmieć podobnie do słów kodowych (Alfa, Delta, Charlie itp.). Nie mogą też zawierać słów "o agresywnym charakterze, które nie współgrają z tradycyjnymi wartościami polityki zagranicznej USA".
            -
            pragnę stwierdzić (ktoś to już powiedział), że im bliżej armii tym dalej od rozumu. se Pętaki z Pętagonu program wymyśliły.
            przyjmę zlecenie, dobrze płatne, na opracowanie kryptonimów dla kolejnych , udanych i pokojowych akcji. oto przykładowe propozycje:
            1. Peppermint Glue - w przypadku inwazji sprzymierzonych sił na Iran w obronie demokracji na całym świecie
            2. Circumcised Baguette - konflikt izraelsko - syryjski z udziałem lotniskowca Charles de G.

podobno wojna o Falklandy uk - agentyna miała tajny kryptonim "Maggie's G-Spot Pinpoint Manouvre",

dż kjp

całuski i papulce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka