Dodaj do ulubionych

make himself out??

04.06.14, 13:24
a decorative mirror in which no one could make himself out

ozdobne lustro, w którym nikt nie mógł
- się rozpoznać?
- się przejrzeć?
- się napatrzeć?
- przed którym nikt nie mógł udawać?, się ukryć?
Pomóżcie, proszę!

Obserwuj wątek
    • 1bumerang Re: make himself out?? 04.06.14, 14:17
      w pierwszym lepszym słowniku online znajdujemy

make sb out - zrozumieć czyjeś zachowanie

czyli
      ozdobne lustro, w którym nikt nie mógł zrozumieć swojego/własnego zachowania/ zrozumieć siebie/ siebie samego

• aga.p.p Re: make himself out?? 04.06.14, 20:38
      A trochę większy kontekst? Bo tak z marszu to obstawiam jakąś wersję "się przejrzeć", bo lustro porysowane, zaśniedziałe albo jakoś inaczej zapuszczone. Ozdobne lustro, w którym nic nie było widać.
    • annthonka Re: make himself out?? 04.06.14, 21:55
      Bez kontekstu - rozpoznać swojego odbicia.
      Jednak kontekst może tu coś zmienić.

• jogi514 Re: make himself out?? 05.06.14, 00:21
        Więcej kontekstu nie ma. Gdyby był, to raczej nie byłoby mojego pytania. Jest to opis pomieszczenia, różne sprzęty i owo nieszczęsne lustro, o którym ani słowa przedtem ani potem.
        Pierwsza moja myśl była taka właśnie, jak annthonki: "rozpoznać" (mniejsza o oblicze). Właściwie to jedyne co się logicznie nasuwa, jeśli się zastanowić, jak uzupełnić zdanie "nie można w lustrze". Dwie poprzednie odpowiedzi niejako zawierają się w tej trzeciej. Bo cóż mogłoby oznaczać "zrozumieć się w lustrze"?.
        Dziękuję Wam wszystkim za zajęcie stanowiska!
        • alpepe Re: make himself out?? 05.06.14, 14:31
          kiedyś w niemieckiej książce znalazłam taki opis lustra, przyznaję, to było w polskim tłumaczeniu, że kobieta miała lustro, które ją komplementowało, pewnie w podobnym sensie, że odbicie było niewyraźne i przez to wyglądało się lepiej niż w rzeczywistości. W niektórych książkach jest używane wyrażenie: ślepe lustro i myślę, że i tu srebrna warstwa jest na tyle zaśniedziała, że mało co w lustrze się odbija.
          • jogi514 Re: make himself out?? 05.06.14, 22:57
            Komplementujące lustra to są w sklepach odzieżowych. Wyszczuplają.
            • robak.rawback Re: make himself out?? 06.06.14, 01:14
              chodzi o nemoznosc dojrzenia sie/rozpoznania z powodu nieuzytecznosci lustra - ale ten czasownik dojrzec czy rozpoznac to glupio brzmi po polsku jak dla mnie chociaz idziemy w dobrym kierunku. zastanawialam sie z 10 minut nad dobrym czasownikiem po polsku ale nie przychodzi mi nic ciekawego do glowy.

np zawsze masz mozliwosc przerobienia zdania jakbys nie mogl znalezc odpowiedniego czasownika na to - wiec zdanie nie o kims co sie przeglada w lustrze - tylko od dupy strony - o lustrze ktore jest niewyrazne, czy jakies tam, ze nie spelnia swojej roli.
            • alpepe Re: make himself out?? 06.06.14, 16:34
              a to, to co innego, te mają taką krzywiznę, że wyszczuplają, natomiast w powieści lustro po prostu nie pokazywało zmarszczek Leni, tak było stare i zużyte.
    • nobullshit Re: make himself out?? 06.06.14, 19:33
      Make out - za słownikiem, jedno z pierwszych znaczeń - dojrzeć, dostrzec.
      Znaczenie jest imho jasne, pozostaje wybór polskiego czasownika. Ja bym chyba napisała: ...w którym nic nie było widać.
      • jogi514 Re: make himself out?? 07.06.14, 12:08
        nobullshit napisała:

> Make out - za słownikiem, jedno z pierwszych znaczeń - dojrzeć, dostrzec.
        > Znaczenie jest imho jasne, pozostaje wybór polskiego czasownika. Ja bym chyba n
        > apisała: ...w którym nic nie było widać.

Dziękuję, jeżeli znaczenie jest jasne, to w porządku. Najbardziej o to mi chodziło. Dalej to już rzecz gustu, poza Twoja propozycją na przykład: niewiele (ja wolę niż nic) było widać, niewiele można było zobaczyć, trudno było cokolwiek zobaczyć itp.
        • bunkum Re: make himself out?? 07.06.14, 18:18
          ...nie mogl rozpoznac wlasnej twarzy, a nie zadne nic nie widac. Nic nie widac w ciemnosci.
          Wy zawodowcy-tlumacze znacie jakikolwiek jezyk? Chociaz jeden?
          • jogi514 Re: make himself out?? 07.06.14, 22:25
            nic nie widać w ciemności. Albo we mgle. I co z tego? Dawno Cię tu nie było!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka