aksamitnaczekolada 25.02.05, 19:10 Zostały mi trzy pozycje w repertorium, więc potrzebne mi nowe. Tylko kto mi na nim teraz przystawi pieczątkę? Sąd już nie (tak powiedział) Wojewoda jeszcze nie (tak powiedział). Ktoś już tak miał? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike2341 Re: Kończy się repertorium 25.02.05, 22:51 rzeczywiście, sytuacja ciekawa... może kup nowe repertorium i wpisuj wszystko jak dotychczas, a pieczątkę być może przystawią ci później, jak znajdziesz się na liście krajowej spróbuj może też wysłać maila do www.tepis.org.pl może oni coś poradzą pozdrawiam M Odpowiedz Link
soowa Re: Kończy się repertorium 26.02.05, 15:33 Nie trzeba juz martwic sie o pieczatke w repertorium. Mozna uzywac starego wzoru, a mozna tez prowadzic w formie elektonicznej. Nie trzeba tez zadac podpisu klienta. Odpowiedz Link
jottka soowa 26.02.05, 16:02 skund masz to info? wojewoda małopolski ustami swej przedstawicielki informuje w podobnym stylu, że żadnego pieczętowania repertorium nie ma, 'bo nie mamy na to czasu i nie wiemy, jak to robić', ale zezwolenia na ewidencje elektroniczną explicite nie wyraził który jesteś (były) okręg? Odpowiedz Link
steinbock Re: soowa 26.02.05, 16:27 TEPIS rozsyła takie informacje swoim członkom, można do nich napisać z pytaniem, skad to wiedzą. Adres: tepis@tepis.org.pl Odpowiedz Link
jottka Re: soowa 26.02.05, 16:42 a, tepis - no to ja jednak wole sie upewnić u wojewody Odpowiedz Link
anika51 Re: soowa 27.02.05, 10:02 Ja dwa dni temu odebrałam repertorium w sądzie, tam gdzie zawsze. Dostałam też zaświadczenie potrzebne do wpisu, ale nie jestem przekonana, czy są na nim wszystkie potrzebne dane. Kto ma już to zaświadczenie i może napisać jakie miał w nim informacje? U mnie jest tylko stwierdzenie, że w dniu .... zostałam ustanowiona tłumaczem przysięgłym . Podano jeszcze numer decyzji. Czy to wszystko? Odpowiedz Link
jottka teoretycznie 27.02.05, 14:04 treść zaświadczenia w punktach precyzuje ustawa, tyle że sąd ma tąże w głębokim poważaniu - krakowski sąd najpierw przez 3 tygodnie zaświadczeń nie chciał udzielać, twierdząc że ustawa ustawą, a on musi mieć wytyczne ze samego ministerstwa, 'żeby potem nie poprawiać', a teraz w zaświadczeniu też nie mam paru elementów wymienianych w ustawie na moje piski, że przecież powinno być jeszcze, gdyż, albowiem, wysoki sąd odparł - 'ale my tego nie piszemy, a jak pani chce, to niech sobie pani we wniosku dopisze' no nie miałam przy sobie, głupia, dyktafonu Odpowiedz Link
anika51 Re: teoretycznie 27.02.05, 18:50 No właśnie, ja nawet wydrukowałam odpowiedni paragraf i zawiozłam do sądu. Pani powiedziała, że ona się lepiej dowie w ministerstwie. Zostawiłam więc wniosek i poprosiłam o odesłanie zaświadczenia do domu. No i właśnie takie lakoniczne stwierdzenie otrzymałam, bez tych wszystkich punktów z paragrafu. Dobrze, żę jest jeszcze dużo czasu. Jak ministersto odrzuci to zaświadczenie, napiszę nowy wniosek. Odpowiedz Link
mike2341 Re: soowa 07.03.05, 22:49 steinbock napisała: > TEPIS rozsyła takie informacje swoim członkom, można do nich napisać z > pytaniem, skad to wiedzą. Adres: tepis@tepis.org.pl proszę, oto treść listu z Tepis, który dostałem w odpowiedzi na pytanie o repertorium i źródło wykładni: "POLSKIE TOWARZYSTWO TŁUMACZY EKONOMICZNYCH, PRAWNICZYCH I SĄDOWYCH TEPIS Szef Biura RN PT TEPIS Szanowny Panie! Źródłem wykładni jest sama ustawa o tłumaczach przysiegłych. Nikt nie poswiadcza juz repertorium. Jest mozliwe prowadzenie repertorium w formie elektronicznej." Odpowiedz Link
amatorski Re: kończy się atrament w drukarce 27.02.05, 10:35 Wyobraź sobie sytuację, że masz z soboty na poniedziałek rano 25 stron tłumaczenia przysięgłego W drukujesz sobie w niedzielę, a tu... koniec atramentu. Klient musi mieć tłumaczenie o 7:00 w poniedziałek i nie da się tego terminu przesunąć. Co robisz? Warto mieć zapas. To samo z repertorium - ja zawsze w połowie bieżącego kupuję następne, wysyłam pocztą do sądu, a potem albo odbieram, albo sami mi odsyłają. Dzięki temu od 3 miesięcy mam już następne. Tylko czy to jeszcze potrzebne? Oto jest pytanie godne rozeznania. ::::::::::::::::::::::::::::::::: Et caetera ad astra ::::::::::::::::::::::::::::::::: Odpowiedz Link
aksamitnaczekolada Re: kończy się atrament w drukarce 27.02.05, 16:46 Atramentu zapas to ja mam, gołego repertorium jako takiego też mi nie brakuje, ja o co innego pytałam. Ale dzięki! Dzięki zresztą wszystkim. Tak na dobrą sprawę to repertorium jest strasznie przestarzałe z tymi swoimi wszystkimi rubryczkami. Może i faktycznie soowa ma rację, ale jedno jest pewne: we władzach nikt nic nie wie Odpowiedz Link