almanecer 20.07.06, 00:06 Witam! Czy macie może pomysł jak przetłumaczyć: UPSALA mini frigde stores 120lts. compact and silent. Chodzi mi o COMPACT... Spotkałam się już z określeniem zmywarka kompaktowa, ale nie lodówka. Jest tu może jakis spec? pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enlightened Re: lodówka- problem 20.07.06, 00:24 nie wiem czy o to ci chodzi, ale compact w tym kontekscie znaczy po prostu ze lodowka zabiera bardzo malo miejsca - nie jest to zaden termin specjalistyczny. Odpowiedz Link
almanecer Re: lodówka- problem 20.07.06, 00:37 Dziekuje za odpowiedź. Szukam jakiegos krótkiego okreslenia... Może pominę, bo w sumie nic to do treści nie wnosi. Moze ewentualnie: " Mała i cicha" dam. Bo na więcej mi miejsca nie starczy pozdrawiam Odpowiedz Link
uwazna Re: lodówka - problem 20.07.06, 08:42 Spokojnie napisz "mała i cicha", bo rzeczywiście 120 l lodówka jest niewielka. Odpowiedz Link
karul compact to jest 20.07.06, 14:42 calkiem wygodny i elastyczny wyraz. mozna powiedziec, ze "john has a compact body", czyli ze jest nieduzy. samochody sa kwalifikowane wg. wielkosci, i "he drives a compact" oznacza, ze jezdzi jakas mala honda. dla zupelnie malych samochodow jest kategoria "subcompact". "compact disc" do komputera czyli CD to po prostu maly krazek, w przeciwienstwie to dawnych wielkich plyt winylowych. zostalo to spolszczone jako "plyta kompaktowa", co jest neologizmem ale tych pelno dizsiaj. Odpowiedz Link