tlum11 30.12.06, 18:57 Czy od nowego roku wszyscy tłumacze (działalność gospodarcza) muszą być płatnikami VAT? Może już ktoś ten temat zgłębił? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ver_zg Re: VAT od 2007r.? 31.12.06, 17:40 Prowadząc działalność gospodarczą ustawowo nie jesteś VAT-owcem do chwili, aż przekroczysz przychód 39.700,00 PLN (limit w roku 2007). Oczywiście, dobrowolnie możesz zadeklarować się jako VAT-owiec wcześniej. Odpowiedz Link
tlum11 Dzięki 31.12.06, 22:43 OK. Uspokoiliście mnie. Coś wcześniej w gazetach przebąkiwali, ale ostatecznie straciłam wątek. Chodzi pewnie o obrót a nie przychód - tak myślę. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Odpowiedz Link
amatorski Re: ..lub do chwili wykonania usługi objętej VATem 02.01.07, 13:00 Zaznaczam, że nie znam aktualnych przepisów w tym względzie, ale było też tak, że o przejściu na VAT od tłumaczeń decydowało: - przekroczenie limitu obrotów (bardzo niskiego zresztą, pewnie 3-4 miesiące pracy dla przeciętnego tłumacza popularnego języka) - lub wykonanie usługi nie zwolnionej przedmiotowo z VAT, czyli tłumaczenia wykonanego np. nie dla sądu, policji itp. Kiedyś US w moim mieście upierał się, że dzialałność gosp. polegająca na tłumaczeniach nie jest zwolniona z VAT, czyli podlega temu podatkowi. Odpowiedz Link
amatorski Re: dokładniej 02.01.07, 13:21 "Zwolnienie dla rozpoczynających działalność: Każdy, kto rozpoczyna działalność gospodarczą, staje się automatycznie podatnikiem VAT. Z tym, że nie każdy musi naliczać ten podatek już od pierwszej sprzedaży towaru, czy wykonania pierwszej usługi. Przedsiębiorca, który ma niewielką sprzedaż, może korzystać ze zwolnienia podmiotowego od VAT. Będąc podatnikiem zwolnionym nie musi on: * rejestrować się w rejestrze podatników VAT, * doliczać podatku VAT do ceny sprzedawanych towarów czy świadczonych usług, * prowadzić rejestrów zakupów i sprzedaży VAT (musi tylko prowadzić ewidencję uproszczoną), * wystawiać faktur VAT (co więcej nie ma do tego prawa, podobnie jak nie ma prawa do odzyskania VAT naliczonego przy zakupie towarów i usług na cele swojej działalności)." Odpowiedz Link