bellasnella 26.06.03, 16:09 czy znacie jakieś dobre pozycje dot. sztuki tłumaczenia? Ja ze swojej strony mogę polecić "Vademecum tłumacza" Krzysztofa Lipińskiego i "Wstęp do teorii tłumacznia" Wojtasiewicza, ale czuję jakiś niedosyt... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chomskybornagain1 Re: książki dot. tłumaczeń 26.06.03, 18:47 Baker, M. In Other Words: A coursebook on Translation Bell, R.T. Translation and Translating: Theory and Practice poza tym wszystko z dziedziny jezykoznawstwa kognitywnego. Odpowiedz Link
drsupernova Re: książki dot. tłumaczeń 05.07.03, 12:09 bellasnella napisała: > czy znacie jakieś dobre pozycje dot. sztuki tłumaczenia? Ja ze swojej strony > mogę polecić "Vademecum tłumacza" Krzysztofa Lipińskiego i "Wstęp do teorii > tłumacznia" Wojtasiewicza, ale czuję jakiś niedosyt... No niestety do najlepszych rzeczy mamy ograniczony dostep, ale co moge polecic to przede wszystkim Translation Studies by Susan Bassnett McGuire; Wojtasiewicz- sprawa oczywista, no ale jest jeszcze Pamiętnik tłumacza (albo dziennik) Karla Dedeciusa, rewelacyjna ksiązka E. Tabakowskiej o jej zmaganiach z przekładem Europy N. Daviesa pt. O przekladzie na przykladzie", jest jeszcze takze wyd. UG z konferencji z 1999 "Przekładając nieprzekladalne", a z rozrywkowych spraw polecam blizszy wglad w gluptaki tlumaczeniowe "Pokaż język" Roberta Stillera, oraz Barańczaka " Ocalone w tłumaczeniu". Mam nadzieje, ze sie przyda - pozdrawiam dr supernova Odpowiedz Link
viking73 Re: książki dot. tłumaczeń 08.07.03, 11:29 "Kodeks tłumacza sądowego" Danuty Kierzkowskiej - bardzo pouczająca lektura. "Współczesne tendencje przekładoznawcze" Teresy Tomaszkiewicz i Alicji Pisarek -j.w. No a poza tym: "Przekład tekstów nieliterackich" - Haliny Dzierżanowskiej "Tłumaczenie i koncepcje translatoryczne" - Barbary Kielar Bardzo przydatne przed egzaminem z teorii i praktyki tłumaczenia - przynajmniej kiedyś na skandynawistyce na UJ. Odpowiedz Link
isanda Re: książki dot. tłumaczeń 12.07.03, 20:14 Kochani, jestem bardzo zainteresowana ksiazkami ktore wymieniliscie - poszukalam w internecie - ale bez powodzenia. Mieszkam w Anglii i jestem zawodowa tlumaczka przysiegla. Bardzo mi sie podoba wasze forum, zwlaszcza te glupoty pseudotlumaczy. Znalazlam w internecie "Pamietnik tlumacza" ale innego autora - nazywa sie Coindreau M.E. - a wiec nie Karl Dedecius? Strasznie mi tez zalezy na ksiazce - Pokaz Jezyk - Roberta Stillera i Ocalone w tlumaczeniu - Baranczaka. A moze ktos by mi poradzil, gdzie te ksiazki mozna kupic. A moze wymienilibysmy sie ksiazkami? Ja mam naprawde swietna biblioteke - mnostwo ksiazek na ten temat, najrozmaitsze slowniki specjalistyczne itd. Chetnie sluze. Chetnie cos wam wysle. Odpowiedz Link
isanda Re: wymienmy sie ksiazkami 12.07.03, 20:18 Jeszcze raz - to do Dr Supernova - moze chcesz sie wymienic ze mna ksiazkami? Bardzo mi zalezy na tych ksiazkach o ktorych mowisz Odpowiedz Link
isanda Re: książki dot. tłumaczeń 13.07.03, 20:23 no i co, nikt sie nie odzywa - a ja konam z niecierpliwosci w zwiazku z tymi ksiazkami Odpowiedz Link
edessa Re: książki dot. tłumaczeń 29.07.03, 21:42 Hej, służę ewentualnymi informacjami na temat tych książek - najlepiej napisz do mnie na priva. Pozdrawiam, edessa Odpowiedz Link