czarna_mandarynka 11.09.03, 16:46 Jesli panna to Miss, jesli mężatka to Mrs. A jeśli nie mam pojecia??? Istnieje jakis uniwersalny skrót? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isanda Re: panna nie panna - ang. 11.09.03, 20:03 niekoniecznie - Ms stosuja tez kobiety feministki, ktore sa przeciwne definiowaniu statusu kobiety za pomoca Miss i Mrs, bo uwazaja ze panna czy mezatka to sprawa prywatna, ktora nie powinna byc ujawniana w tytulowaniu. Czesc. Ja jestem Mrs i nie mam nic przeciwko temu. Odpowiedz Link
astygmatyk Nigdy Miss, nigdy Mrs 17.09.03, 08:59 Kto po polsku zwraca sie do kobiety per "panno X, poprosze...."? Po angielsku uzycie Miss jest co najmniej rownie archaiczne. Ale Pani nie jest bynajmniej odpowiednikiem Mrs, chociaz latami jego uzus byl wlasnie taki. W dziewietnastym wieku poprawnie oznaczal jednak po prostu.... utrzymanke, cos jakby na zone Michala mowic Michajlowa (stad i forma dopelniaczowa i dlatego w jezyku dyplomatycznym na zaproszeniach mozna jeszcze czasami spotkac sie w druku z "Mrs George Bush"). Totez uzycie tej formy zwlaszcza w urzedowych czy oficjalnych okolicznosciach wygaslo calkowicie- Condolezza Rice jest obowiazkowo Ms Condolezza Rice, zarowno w korespondencji jak w gazetach. O zamordowanej pare dni temu szwedzkiej minister Financial Times pisze Ms Anna Lindh. Pamietajmy jednak, ze Ms nie jest odpowiednikiem Pani we wszystkich okolicznosciach. Gdyby Condolezza Rice zostala prezydentem zwracano by sie do niej per Madame President. Zwracajac sie do sedziego mowimy zawsze Madame / Sir lub My Lord. Na koniec, utytulowane kobiety w Anglii to Dame nie Ms. Podsumujmy. Uzycie zarowno Miss jak i Mrs w oficjalnych okolicznosciach jest obecnie niewybaczalne, choc jak wszedzie na swiecie, obcokrajowcom wybacza sie rozne gafy. Odpowiedz Link
azm2 Re: Condoleeza Rice 17.09.03, 10:01 pytanie a propos Ms Rice: jak się do niej zwracają w trakcie np. rozmowy czy wywiadu: (fonetycznie) "miss rajs" czy "missis rajs"? Nie miałem okazji usłyszeć. Odpowiedz Link
karta2 Re: Nigdy Miss, nigdy Mrs 17.09.03, 15:57 astygmatyk napisał: > Podsumujmy. Uzycie zarowno Miss jak i Mrs w oficjalnych okolicznosciach jest > obecnie niewybaczalne, choc jak wszedzie na swiecie, obcokrajowcom wybacza sie > rozne gafy. You don't make sense. Odpowiedz Link
el_presidente666 Re: Nigdy Miss, nigdy Mrs 17.09.03, 19:48 astygmatyk napisał: > Zwracajac sie do sedziego mowimy zawsze Madame / Sir lub My Lord. A nie Your Honor? Odpowiedz Link
astygmatyk Re: Nigdy Miss, nigdy Mrs 18.09.03, 01:00 Oczywiscie rowniez Your Honor, Madame Justice... Ale poniewaz pytanie dotyczylo roznicy miedzy Miss/Mrs/Ms wiec nic dziwnego, ze dygresja na temat zwracania sie do sedziow nie byla kompletna. Chcialem pokazac, ze w j. angielskim nie ma bezposredniego tlumaczenia dla polskiego "pani", ze w roznych okolicznosciach stosuje sie rozne odpowiedniki oraz, ze w 90% uzywanie Mrs, czyli skrotu od Mister's, jest dzis anachroniczne. Odpowiedz Link
boss102 Re: panna nie panna - ang. 12.09.03, 08:13 Ms- używają również feministki i rozwódki Odpowiedz Link