07.12.10, 12:16
Rano usłyszałem w kuchni (to podpowiedź) - zginęła mi firlejka.
Już wiem co to jest, no co to jest? smile
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Firlejka 07.12.10, 19:16
      Toć rogolka czy inna kwyrla! Już o tym było na tym forum wink
      • jarkoni Re: Firlejka 08.12.10, 10:04
        Już było o tym, rzeczywiście, kajam się
        • ewa9717 Re: Firlejka 08.12.10, 10:54
          A moja pińcia nadal tajemnicza jak stado sfinksów... wink
          • jarkoni Re: Firlejka 08.12.10, 11:56
            A Ty wiesz co to ta pińcia? Czy pytasz ogółu nie wiedząc?
            • ewa9717 Re: Firlejka 08.12.10, 13:59
              Wiem wink
              • dar61 Firlejka na "p" 09.12.10, 16:42
                "Wiem", łypie oczkiem {Ewa}.
                A ja mam skojarzenie, że owe "pińcia" to zdrobnienie od nieco wulgarnej nazwy dla bardzo popularnych pań, jakie wiąże się chyba z następnym, jeszcze popularniejszym w niektórych sferach, wulgaryzmem...

Obym się mylił.
                • ewa9717 Re: Firlejka na "p" 09.12.10, 19:34
                  No i się mylisz, żadne panie, żadne... no ... te... niewymowne zdrobniale wink Mogą to mieć i panie, i panowie. Pan Marek Przybylik na pewno nie ma.
                  • jarkoni Re: Firlejka na "p" 09.12.10, 19:53
                    No to zadałaś trudne zadanie..
              • dar61 Ależ trudne... 09.12.10, 21:55
                Może to monetka pięcio[złotowa]?
                Piątak = pińcia?
                smile
                • ewa9717 Re: Ależ trudne... 09.12.10, 22:45
                  Myślisz, że miły pan Marek Przybylik piątaka nie moze mieć? E, pewnie miewa. A pińci i Cyrankiewicz nie miał wink
                  • jarkoni Re: Ależ trudne... 10.12.10, 08:36
                    Włosy, coś z fryzurą?
                    • ewa9717 Re: Ależ trudne... 10.12.10, 08:57
                      Ciepło, nawet baaardzo wink
                      • jarkoni Re: Ależ trudne... 10.12.10, 11:39
                        Tupecik tzw?
                        • ewa9717 Re: Ależ trudne... 10.12.10, 15:34
                          Nie wink Już powiem: grzywka.
                          Pinia, pińcia.
                          • jarkoni Re: Ależ trudne... 11.12.10, 16:21
                            W życiu bym nie zgadł smile W jakim regionie kraju tak się mówi?
                            • ewa9717 Re: Ależ trudne... 11.12.10, 18:57
                              Tak ze górnośląskiego dzieciństwa mi się przypomniało wink
                              • jarkoni Re: Ależ trudne... 11.12.10, 19:21
                                No jasne... Ja chociaż wiem co to hasiok..
                                • misia_bella2 Re: Ależ trudne... 11.12.10, 19:59
                                  Pińcia to jest zbyt krótka fryzurka.
                                  Przynajmniej u mnie w domu się tak mówiło.
                                  Grzywka to na Górnym Śląsku to jest myjna.
                                  Może gdzieś mówią na grzywkę pińcia.
                                  Muszę jednak przynać, że nigdy nie słyszałam, tego określenia na grzywkę.
                                  Może gdzieś się tak mówi. Nie sprzeczam się, bo nie jestem tego pewna.
                                  Jestem Ślązaczką z dziada pradziada i na dodatek czynnie posługującą się gwarą.
                                  Pozdrawiam wszystkich miłośników słownictwa gwarowego.

• ewa9717 Re: Ależ trudne... 11.12.10, 21:23
                                    U nas się tak mówiło. Też jestem Ślazaczką z baby prababy wink
                                    • misia_bella2 Re: Ależ trudne... 11.12.10, 22:07
                                      Ups..zapomniałam, że Ewa ma monopol na znajomość gwary śląskiej.
                                      Już siedzę cichutko i się nie odzywam.
                                      • ewa9717 Re: Ależ trudne... 11.12.10, 22:37
                                        Kobieto, po raz kolejny mówisz, ze mam na coś monopol tylko dlatego, ze mówię o jakimś słówku, którego u mnie się uzywało. Dałas swoje określenie grzywki, nie znam go, ale wcale się nie nadymam, ze tylko moje się liczy. Gwara śląska nie jest monolitem, trochę inaczej mówiono w moim domu, inaczej u ciotki w Tarnowskich Górach, a jeszcze inaczej u kuzynki pod Pszczyną. W kazdym z domów też ciut inaczej robiono gumiklejzy - i co, może jakąś wojnę z tego powodu zacząć? Daj se luz, dzioucha.
                                        • jarkoni Re: Ależ trudne... 12.12.10, 09:37
                                          Nie kłóćcie się Ślązaczki z dziada pradziada, czy też z baby prababysmile
                                          Okres przedświąteczny mamy, zero kłótni.
                                          Lepiej byście do Łodzi paczuszkę z super gumiklejzami podesłały, adres mogę podaćsmile
                                          Tu nikt ich nie umie zrobić, a kiedyś jadłem..
                                          • misia_bella2 Re: Ależ trudne... 12.12.10, 12:09
                                            Jo żech je baba do zgody .Wadzić sie niy lubia ani w niedziela, ani beztydzień.
                                            Nie miałach zamiaru nikogo łobrażać.Wyboczcie, jeśli żeście tak to łodebrali.
                                            Zaroz ida kulać kluski. W niedziela zawsze je robia, po prostu bez nich nie ma niedzielnego łobiadu.Musi być tyż modro kapusta, rolady i zołza...mniam palce lizać smile
                                            Zaproszom do sia smile
                                            Ruda Śląska smile
                                            • ewa9717 Re: Ależ trudne... 12.12.10, 12:52
                                              Mniam. A to kołocza dociepna, boch upiykła wink
                                              • misia_bella2 Re: Ależ trudne... 12.12.10, 13:02
                                                ...z syrym, makiem, japkiem czy z posypkom ???
                                                i kawusia do tego, aż mi ślinka cieknie.
                                                Pozdrawiam niedzielnie smile
                                                • dar61 Ależ smaczne 15.12.10, 22:50
                                                  [GULP!]
                                                  smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka