jacklosi Re: 100! 27.04.11, 14:21 Zupełnie nie wiem o co chodzi, ale w zapisie dwójkowym tylko 4. Odpowiedz Link
imponeross nie dwanaście 28.04.11, 00:55 eat.clitoristwood napisał: > dwanaście! Nie. 100! = 1 x 2 x 3 x 4 x 5 x ... x 99 x 100 Zera beda z 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70 ,80 90 i 100, a wiec juz mamy 11, a jeszcze beda z 2x5, 12x15, 22x25 itd., czyli nastepnych 10, razem juz wiec mamy 21. Ale jest ich jeszcze iwecej... Odpowiedz Link
bimota Re: 100! 27.04.11, 14:26 Zapewne wszystkie odp. bledne, ale nie chce mi sie liczyc... Odpowiedz Link
eat.clitoristwood Re: 100! 27.04.11, 15:49 bimota napisał: > Zapewne wszystkie odp. bledne, ale nie chce mi sie liczyc... Ale co za różnica? To tylko liczby, coś kompletnie nierzeczywistego, abstrakcyjnego, do czego nie mam absolutnie żadnego stosunku, nie kojarzy mi się z niczym. Odpowiedz Link
efedra Re: 100! 28.04.11, 00:25 eat.clitoristwood napisał: > To tylko liczby, Nie, to cyfry. Odpowiedz Link
eat.clitoristwood Re: 100! 28.04.11, 09:55 efedra napisała: > Nie, to cyfry. Aha. Mój stosunek do cyfr jest podobny. Prawdopodobnie dlatego mieszam oba pojęcia. Odpowiedz Link
bimota Re: 100! 28.04.11, 22:08 To moze podam ci moj abstrakcyjny nr konta, na ktory bedziesz przelewal swa abstrakcyjna pensje ? Popelnilem blad twierdzac, ze odpowiedzi sa bledne, ale chyba nie popelnie twierdzac, ze nie mozna poprawiac kogos, twierdzac ze to liczby, nie wiedzac dokladnie o czym mowi... Ale natwierdzilem... Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 28.04.11, 00:57 bimota napisał: > Zapewne wszystkie odp. bledne, ??? > ale nie chce mi sie liczyc... Fajna wymowka! Odpowiedz Link
efedra Re: 100! 28.04.11, 00:27 kornel-1 napisał: > Trzydz > ieści. A skąd trzydzieści? Jeżeli wypiszesz wszystkie liczby od jednego do stu, znajdziesz jedenaście zer. Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 28.04.11, 01:02 efedra napisała: > kornel-1 napisał: > > > > Trzydz > > ieści. > > A skąd trzydzieści? Jeżeli wypiszesz wszystkie liczby od jednego do stu, znajdz > iesz jedenaście zer. Nie chodzi o to zeby je wypisac tylko zeby je pomnozyc. Jak wypiszesz 2 i 5 to nie znajdziesz ani jednego zera, ale jak je pomnozysz (10) to juz bedzie jedno zero. Odpowiedz Link
efedra Re: 100! 28.04.11, 03:55 imponeross napisał: > Nie chodzi o to zeby je wypisac tylko zeby je pomnozyc. Jak wypiszesz 2 i 5 to > nie znajdziesz ani jednego zera, ale jak je pomnozysz (10) to juz bedzie jedno > zero. Przykro mi, ale to znaczy, że pytanie było źle zadane. Nie pytałeś, ile zer można uzyskać z setki, tylko ile JEST zer w 100. e. Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 05.05.11, 19:26 efedra napisała: > imponeross napisał: > > > Nie chodzi o to zeby je wypisac tylko zeby je pomnozyc. Jak wypiszesz 2 i > 5 to > > nie znajdziesz ani jednego zera, ale jak je pomnozysz (10) to juz bedzie > jedno > > zero. > > Przykro mi, ale to znaczy, że pytanie było źle zadane. > Nie pytałeś, ile zer można uzyskać z setki, tylko ile JEST zer w 100. > e. Nie pytalem ile jest zer w 100 lecz ile jest zer w 100! (tzn. ile zer ma liczba 100 silnia). Dla przypomnienia: 100!=1*2*3*4*...*99*100 Post mial byc umieszczony w watku 'Zagadki', ale przesz pomylke wskoczyl mi jako osobny watek... Odpowiedz Link
kornel-1 Re: 100! 28.04.11, 06:44 efedra napisała: > A skąd trzydzieści? Na pytanie, ile jest zer w 100!, można odpowiedzieć na wiele sposobów. Uczeń podstawówki odpowie "dwa zera", gdyż tyle kółeczek widzi. "Wikipedysta" odpowie "24 zera", gdyż tyle zer zobaczy na końcu rozwinięcia wartości sto silnia. Ja się doliczyłem 6 cyfr zero wewnątrz rozwinięcia i 24 zer na końcu wartości silni. Ale mój wzrok już nie taki ostry Imponeross zna inną odpowiedź. Kornel Skąd tyle wątków nie-językowych na tym forum?! Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 28.04.11, 01:00 kornel-1 napisał: > Trzydz > ieści. > > Kornel Zle! Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: 100! 28.04.11, 01:05 ja mialem taki fajny program na commodore 64, ktory liczyl silnie az do 26000! moze go odpale na emulatorze i sprawdze hehe Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 28.04.11, 01:32 tiges_wiz napisał: > ja mialem taki fajny program na commodore 64, ktory liczyl silnie az do 26000! > moze go odpale na emulatorze i sprawdze hehe Daj znac ile ci wyjdzie! Odpowiedz Link
dar61 Nie dziwota... 29.04.11, 01:19 ... że większość ludzi na naszej planecie miała ochotę świętować wejście w nowe tysiąclecie o rok za wcześnie... [z rozmysłem pomijam błędy i przybliżenia ustalania roku zerowego, by nie utrudniać matematykom ze strony historyków, a historykom - „badaniami" historyków z IPN-u] Odpowiedz Link
imponeross Re: Nie dziwota... 05.05.11, 19:28 bimota napisał: > Jesli byl rok 0 to nie za wczesnie... Nie bylo roku 0. A swietowac mozna bylo po prostu okraglutka date. Odpowiedz Link
dar61 Dziwota. 05.05.11, 19:56 {Imponeross}: ...A świętować można było po prostu okrąglutką datę... Ścisłacy by się tego nie czepiali ani-ani, gdyby tamto święto nie nazwano wkroczeniem w pierwszy rok nowego tysiąclecia. 1+2+3+4+5+6+7+8+9+0 = 45 Nauka? Nauka. 4+5 = 9 Nauka? Nauka. 1+2+3+4+5+6+7+8+9+0 = 9 Nauka? Paranauka. Dar ...7 Odpowiedz Link
bimota Re: Nie dziwota... 06.05.11, 13:13 Opinie sa podzielone, Dar pisal o "roku zerowym"... Odpowiedz Link
imponeross W ktorym roku urodzil sie Jezus z Nazaretu? 08.05.11, 18:35 bimota napisał: > Opinie sa podzielone, Dar pisal o "roku zerowym"... To wlasciwie sprawa umowna. W roku, ktory uwazasz za 0, nie liczono jeszcze lat od momentu urodzenia Jezusa z Nazaretu. Obecnie obowiazujaca konwnecja jest jednak chyba taka, ze rok urodzenia Jezusa to rok 1, a rok poprzedni to rok 1 przed urodzeniem Jezusa. No wlasnie, przyjmujemy, ze Jezus urodzil sie 24 grudnia, ale w ktorym roku? W pierwszym naszej ery, czy w zerowym? A jesli w zerowym, to jaka to era? Odpowiedz Link
stefan4 Re: W ktorym roku urodzil sie Jezus z Nazaretu? 08.05.11, 20:58 imponeross: > No wlasnie, przyjmujemy, ze Jezus urodzil sie 24 grudnia, ale w ktorym roku? > W pierwszym naszej ery, czy w zerowym? Przy przeliczaniu dat ab urbe condita na nasze, rok zerowy wypada. To znaczy po pierwszym przed naszą erą następuje pierwszy naszej ery. Nie ma roku zerowego. Jeżeli ktoś urodził się 1 czerwca 30 p.n.e. umarł 1 czerwca 30 n.e. to żył 59 lat. Greccy filozofowie nie uznawali zera jako samodzielnej liczby, bo przecież ,,jak nic mogłoby być czymś?''. Zgadzali się najwyżej na pozostawianie pustego klocka w zabawkach używanych do obliczeń. Rzymianie dokonali znaczącego kroku wstecz ze swoimi liczbami rzymskimi, w których w ogóle nie było miejsca nie tylko na zero, ale nawet na jakiekolwiek obliczenia. Liczby rzymskie nadawały się tylko do numerowania legionów i kohort; do tego też były używane przez rzymskich szwejów. Kto miał się upomnieć o rok zerowy? - Stefan Odpowiedz Link
imponeross Re: W ktorym roku urodzil sie Jezus z Nazaretu? 14.05.11, 22:10 stefan4 napisał: ... > Przy przeliczaniu dat ab urbe condita na nasze, rok zerowy wypada. To z > naczy po pierwszym przed naszą erą następuje pierwszy naszej ery. Nie ma roku > zerowego. Jeżeli ktoś > urodził się 1 czerwca 30 p.n.e. > umarł 1 czerwca 30 n.e. > to żył 59 lat. A ktos kto urodzilby sie 1 czerwca w 1 r. p.n.e. i zmarl 1 czerwca w 1 r. n.e. zylby jeden rok, a nie dwa lata. > Greccy filozofowie nie uznawali zera jako samodzielnej liczby, bo przecież ,,ja > k nic mogłoby być czymś?''. Zgadzali się najwyżej na pozostawian > ie pustego klocka w zabawkach używanych do obliczeń. Rzymianie dokonali znaczą > cego kroku wstecz ze swoimi liczbami rzymskimi, w których w ogóle nie było miej > sca nie tylko na zero, ale nawet na jakiekolwiek obliczenia. Liczby rzymskie n > adawały się tylko do numerowania legionów i kohort; do tego też były używane pr > zez rzymskich szwejów. > > Kto miał się upomnieć o rok zerowy? > > - Stefan Tak, wikipedia ujmuje to tak: pl.wikipedia.org/wiki/Naszej_ery Odpowiedz Link
imponeross Re: 100! 13.05.11, 22:53 s-orbona napisała: > Chyba 2 ... W 100 sa 2, ale w 100! jest ich znacznie wiecej (100! naczy sto silnia, proponuje przypomniec sobie definicje silni). Odpowiedz Link