Dodaj do ulubionych

Jaś jest postacią negatywną

15.07.14, 22:37
Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. Głupi Jaś. Jaś Fasola. Dowcipy o Jasiu.

Ale może też tak, że jaśnie oświeconego można zrozumieć jako: "Jasia nieoświeconego".
"Jaś niewielmożny", "Jaś niepan".

Ciekawie jest też w tym usłyszeć: "Ja śnię oświecony", "ja śnię wielmożny", ja śnię pan". Tylko co znaczyły by te zwroty?
Obserwuj wątek
    • al.1 Kędzierzyn 16.07.14, 09:32
      Pytam tym samym torem. Dlaczego jest Kędzierzyn-Koźle, a nie Kędzierzyn-Koźlę, albo Kędzierzyn-Koźli?

• kicior99 Re: Kędzierzyn 16.07.14, 21:24
        Bo Kozle bylo bodaj do 1975 oddzielnym miastem.
      • kotulina Re: Kędzierzyn 17.07.14, 07:41
        al.1 napisał:

> Pytam tym samym torem. Dlaczego jest Kędzierzyn-Koźle, a nie Kędzierzyn-Koźlę,
        > albo Kędzierzyn-Koźli?
        >

Kędzierzyn-Koźle - moje miasto! smile

Też mnie to Koźle zastanawiało, nawet jako liczba mnoga: Koźle - w Koźlach (jak magle - w maglach). Z Koźlem pewnie jest jak ze słońcem. Zwykle rodzaj nijaki kończy się na "o"; na "e" kończy się po miękkiej spółgłosce; np. "to przedmieście".

Koźle to średniowieczne miasto z regularnym rynkiem, kamienicami itp. Kędzierzyn już przed wojną tracił wiejski charakter, jednak jest to młode miasto. Ciekawa jest ta podrzędność Koźla względem Kędzierzyna, która wynika nawet ze struktury nazwy.
      • apersona Re: Kędzierzyn 18.07.14, 13:35
        al.1 napisał:

> Pytam tym samym torem. Dlaczego jest Kędzierzyn-Koźle, a nie Kędzierzyn-Koźlę,
        > albo Kędzierzyn-Koźli?

Koźle jest stare, książęce, a Kędzierzyn XIX wieczny przemysłowy. Dlaczego więc nie Koźle-Kędzierzyn jak Budapeszt - stara królewska Buda i przemysłowy Pest?
        Z kolei i śląskie Bielsko i małopolska Biała są stare, po jednej stronie granicy znalazły się gdy Habsburgowie pod koniec XVIII w. zagarnęli pd tereny Polski. Czemu nie Biała-Bielsko? Biała zbyt pospolita, czy też Bielsko wyższe?
    • al.1 Re: Jaś jest postacią negatywną 16.07.14, 09:58
      Jaśki mają swój pozytywny wyjątek: Jaś Wędrowniczek.
      Natomiast do innych imion też przylgnęły pewne cechy. Jak Zosia, to samosia; jak Wojtek, to bez portek, albo dookoła; jak Grześ, to przez wieś; jak Michały, to tańcowały; jak Tadek, to niejadek; jak Jacek, to placek; jak Kuba to Bóg; jak Józek, to nie daruję ci tej nocy, i setki podobnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka