Dodaj do ulubionych

Palikot i SB

16.10.11, 22:48
“Podpisał „lojalkę” w stanie wojennym. Zobowiązał się do zachowania w tajemnicy swoich rozmów i kontaktów z SB. Opisał służbom specjalnym, z kim i dlaczego utrzymuje kontakty.

“Gazeta Polska” podaje, że “według dokumentów zachowanych w IPN, Janusz Palikot 17 grudnia 1981 r. własnoręcznie napisał tzw. Lojalkę”:

„Ja niżej podpisany Palikot Janusz oświadczam, że w okresie stanu wojny nie będę podejmował działań sprzecznych z postanowieniami dekretu o stanie wojennym. Stwierdzam, że dotychczas nie spotkałem się z ulotkami o wrogiej treści i których nie posiadam”. Podpisano: „Janusz Palikot”.

wpolityce.pl/wydarzenia/1855-gazeta-polska-janusz-palikot-podpisal-lojalke-w-stanie-wojennym
Obserwuj wątek
    • jorge.martinez Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:50
      A kogo to dziś obchodzi?
      • m.c.hrabia Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:52
        jorge.martinez napisał:

> A kogo to dziś obchodzi?

oni żyją wczoraj.
      • taziuta Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:55
        jorge.martinez napisał:

> A kogo to dziś obchodzi?

Jak to kogo, popisiaków obchodzi! Nie widzisz jak nagle wygasła wojenka między PO i PiS i jak znowu POPiS współdziała w obronie przed wspólnym 'wrogiem'? Możemy liczyć na wykrycie jeszcze 40-stu lojalek lub innych haków na drużynę Palikota. To stara post-solidarusza metoda...
        • jorge.martinez Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:56
          No tak, teczkowym onanistom nigdy dość.
        • m.c.hrabia Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:57
          a proncie Tomaszewski im nie przeszkadza:)
          • jorge.martinez Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:00
            Bycie kibolem wymazuje w oczach PiS wszelkie grzechy.
    • vladexpat Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:52
      kiemlicz88 napisał:

> “Podpisał „lojalkę” w stanie wojennym. Zobowiązał się do zach
      > owania w tajemnicy swoich rozmów i kontaktów z SB. Opisał służbom specjalnym, z
      > kim i dlaczego utrzymuje kontakty.
      >
      > “Gazeta Polska” podaje, że “według dokumentów zachowanych w I
      > PN, Janusz Palikot 17 grudnia 1981 r. własnoręcznie napisał tzw. Lojalkę”
      > :
      >
      > „Ja niżej podpisany Palikot Janusz oświadczam, że w okresie stanu woj
      > ny nie będę podejmował działań sprzecznych z postanowieniami dekretu o stanie w
      > ojennym. Stwierdzam, że dotychczas nie spotkałem się z ulotkami o wrogiej treśc
      > i i których nie posiadam”. Podpisano: „Janusz Palikot”.
      >
      > wpolityce.pl/wydarzenia/1855-gazeta-polska-janusz-palikot-podpisal-lojalke-w-stanie-wojennym

I w związku z tym należy Palikota ukrzyżować?

Naprawdę sądzisz, że ta, skądinąd wątpliwa wiadomość zrobi wrażenie na kimkolwiek z ludzi głosujących na Ruch Palikota?
      • kzet69 Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:56
        Na dodatek Palikot to krzywoprzysiężca, w grudniu 1981 podpisał lojalkę: "że w okresie sta
        > nu woj
        > > ny nie będę podejmował działań sprzecznych z postanowieniami dekretu o st
        > anie w
        > > ojennym. Stwierdzam, że dotychczas nie spotkałem się z ulotkami o wrogiej
        > treśc
        > > i i których nie posiadam”." po czym w 1982 wylądował w pierdlu za posiadanie takich ulotek... Okłamał SB straszne.
        • don.kichote Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:01
          kzet69 napisał:

> Okłamał SB straszne.

Jeszcze jeden dowód, świadczący niezbicie o tym, że Januszek jest niewiarygodny!
    • kzet69 Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:53
      A kogo obchodzi co podpisał 17 letni chłopak 30 lat temu?
      • misie.zelki Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:55
        no właśnie... kogo?
      • taziuta Re: Palikot i SB 16.10.11, 22:56
        kzet69 napisał:

> A kogo obchodzi co podpisał 17 letni chłopak 30 lat temu?

POPiS-sowych poje...sów obchodzi.
        • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:00
          > POPiS-sowych poje...sów obchodzi.
          >

Trudno żeby obchodziło to tych, którym którym dzięki symbiozie z ówczesną władzą żyło się dobrze. Ci z pewnością woleliby po tym zapomnieć. Czy się mylę, bo może to powód do dumy?
          • don.kichote Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:06
            Jak w Waszych - PO-wskich - szeregach był, to jakoś Wam to nie wadziło?!
            Hipokryci!!!
            • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:13
              don.kichote napisał:

> Jak w Waszych - PO-wskich - szeregach był, to jakoś Wam to nie wadziło?!
              > Hipokryci!!!

Nie rozśmieszaj mnie z tymi peowskimi szeregami i nie wmawiaj mi tego co sądzę o lustracji Hipokrytę sobie wypraszam w związku z tym.
      • hummer Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:00
        kzet69 napisał:

> A kogo obchodzi co podpisał 17 letni chłopak 30 lat temu?

Nikomu nie przeszkadzało z PO i PiS (ustawa lustracyjna), że mając w 1989 roku 17 lat trudno mi było być współpracownikiem SB. A jednak do lustracji mnie zmuszono.

Chore jest to lustrowanie, ale to wymysł PO i PiS. Bądźmy sprawiedliwi.
        • qqazz Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:06
          Chore to jest podejscie do lustracji niektórych środowisk, lustracja sama w sobie rozumiana jako element przejzystości życia publicznego pozostawiająca ocenyinnym to bardzo ważna sprawa, jeszcze...

pozdrawiam
          • kzet69 Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:14
            Lustracja ZAWSZE "rozumiana jako element przejrzystości życia publicznego pozostawiająca oceny innym to bardzo ważna sprawa" była, tylko za PZPR nazywała się konstruktywną samokrytyką na forum POP...
            • qqazz Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:20
              oj nie mieszaj, samokrytyka oznaczała łamanie kręgosłupa albo ucieczkę w kłamstwo, lustracja oznacza jawność i nic więcej, przynajmniej w normalnym jej rozumieniu, bo sa tez inne.

pozdrawiam
              • kzet69 Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:24
                Vide np. śp. Powroźnik, Boni i wielu , wielu innych. Gra hakami nigdy nie oznacza jawności tylko właśnie łamanie ludzi...
                • qqazz Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 17.10.11, 00:08
                  Gdyby przeprowadzić powazna lustracje nie byłoby gry, kto jest jej przeciwny, swiadomie lub nie popiera granie hakami, bo ta wiedza i tak jest w czyimś posiadaniu, kiedy będzie upubliczniona straci swoją moc.

pozdrawiam
                  • hummer A co hierarchami kościelnymi? 17.10.11, 00:38
                    qqazz napisał:

> Gdyby przeprowadzić powazna lustracje nie byłoby gry, kto jest jej przeciwny, s
                    > wiadomie lub nie popiera granie hakami, bo ta wiedza i tak jest w czyimś posiad
                    > aniu, kiedy będzie upubliczniona straci swoją moc.

Znów na innych zasadach?
        • kzet69 Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:11
          Pewnie że chore, należało by ogłosić amnestię lustracyjną, przez te 20 lat chyba zlustrowano już kogo się dało....
          Ja sam, gdybym musiał napisać oświadczenie lustracyjne, miałbym pewien kłopot, gdy w wieku 15 czy 16 lat wyjeżdżałem na międzynarodowy obóz młodzieży socjalistycznej do Pragi, przyszedł do szkoły smutny pan, zgromadził wszystkich uczestników i strzelił nam mówkę o dobroci socjalistycznej ojczyzny i o tych małych mankamentach jak nielegalna Solidarność, o których nawet przyjaciołom i ... przyjaciółkom z innych państw UW mówić nie należy, po czym wszyscy podpisywaliśmy świstki o zachowaniu treści tej rozmowy w tajemnicy i zobowiązaniu do wychwalania socjalistycznej Ojczyzny,... I teraz dylemat jestem TW czy nie jestem, podobnie jak 15 osób z mojej klasy? Na liście Wildsteina mnie nie było ale kto wie jakie jeszcze tajemne papiery posiada IPN?
          • hummer Re: Pragnę Ci przypomnieć, że za Sejmu V kadencji 16.10.11, 23:56
            Czyli się rozumiemy. Sama lustracja nie jest zła. Ale na cholerę lustrować nieletnich? Przypomina to trochę spowiedź dzieci w wieku 9-10 lat. Z tym, że spowiedź jest indywidualna, a lustracja małolata, który się wyłamał, mogła zniszczyć całą grupę ludzi z nim współpracujących. Zastosowano po raz kolejny prawo odpowiedzialności zbiorowej. O take Solidarność ludzie walczyli.
    • qqazz Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:03
      Lojalka sama w sobie o niczym jeszcze nie świadczy, taka jej wartosc jak przysięgi którą składał kazdy żołnierz LWP, problem zaczyna się w momencie kiedy ktoś się jej wypiera.

pozdrawiam
      • vladexpat Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:07
        qqazz napisał:

> Lojalka sama w sobie o niczym jeszcze nie świadczy, taka jej wartosc jak przysi
        > ęgi którą składał kazdy żołnierz LWP, problem zaczyna się w momencie kiedy ktoś
        > się jej wypiera.

>
        A jakie to ma znaczenie? To było kilkadziesiąt lat temu. Nawet za zabójstwo jest okres przedawnienia.
        • qqazz Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:18
          Oj ma czasem ma, rózne bywały okoliczności ich podpisywania i rózne "haki" które mozna wykorzystywać, jeden podpisywał choc był czysty dla świetego spokoju, inny wdawał sie w grę dla "wyzszej sprawy", na innego była kartoteka która dalej mozna grać póki tylko nieliczni znaja jej zawartość.

pozdrawiam
    • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:05
      Nie uważam, żeby informacja ta była jakoś szczególnie istotna, zwłaszcza na tle innych wolt Palikota, ale wydaje mi się, że coś tam jednak o człowieku mówi, a w zasadzie potwierdza tylko to czego świadkami jesteśmy obecnie. Pamiętam jak w jakimś wywiadzie chwalił się swoją opozycyjną przeszłością:)
      • kzet69 Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:15
        A co ma piernik do wiatraka? Ta lojalka jest z XII.1981, a za działalność opozycyjną siedział w 1982, no tak wykonał woltę i okłamał SB...
        • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:24
          kzet69 napisał:

> A co ma piernik do wiatraka? Ta lojalka jest z XII.1981, a za działalność opoz
          > ycyjną siedział w 1982, no tak wykonał woltę i okłamał SB...

Widzisz, ja na temat jego winy lub niewinności się nie wypowiadam w przeciwieństwie do ciebie i tylko odnotowałem ten fakt, ale walcz, walcz....:))
          • kzet69 Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:29
            O nic nie walczę tylko podaję chronologię wydarzeń... Ja w ogóle mam usposobienie pacyfistyczne Bob...
            • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:31
              kzet69 napisał:

> O nic nie walczę tylko podaję chronologię wydarzeń... Ja w ogóle mam usposobien
              > ie pacyfistyczne Bob...

Podana przez ciebie chronologia o niczym jeszcze nie świadczy, a przynajmniej dużo mniej niż fakt podpisania tego świstka.
              • qqazz Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:38
                niewykluczone, ze lojalka była podstawa do postawienia zarzutów za naruszenie zawartych w niej zobowiazań.
                Funkcjonariusz w owych czasach pewnie był rozliczany z efektywności w co wchodziło pewnie również produkowanie lojalek które mozna było póxniej wykorzystać, ot i cała tajemnica.

pozdrawiam
                • boblebowsky Re: Palikot i SB 16.10.11, 23:47
                  Podpis Januszka jest prawdopodobnie faktem, o reszcie możemy sobie pogdybać.
    • bezpocztyonline Brali "lojalkę" od licealisty? Ciekawe 17.10.11, 08:20
      Zawsze myślałam, że "lojalki" wymagano od pełnoletnich ludzi - pracowników w zakładach pracy, będących członkami "Solidarności". Takich ludzi było 10 mln.

"Lojalki" nie podpisywali ci, którzy się ukrywali, ci, którzy byli internowani oraz kilku odważnych ideowców.

Cała reszta podpisała, traktując to jako wymuszoną cenę za możliwość w miarę normalnego życia i utrzymania swoich rodzin. Z góry nie zamierzając dotrzymywać podpisanych pod przymusem zobowiązań. Ta reszta to ogromna większość społeczeństwa.

Odważnych "bojowników o wolność i demokrację" była garstka, większość społeczeństwa chciała po prostu normalnie żyć.

Jakoś nie rozumiem, bo po SBecja miałaby żądać "lojalki" od niepełnoletniego licealisty.
      Kompletnie bez sensu.

Nawiasem mówiąc każdy, kto za PRLu odbywał służbę wojskową, musiał przysięgać, że będzie bronił sojuszu ze Związkiem Radzieckim i będzie bronił władzy ludowej.

Każdy, kto za PRLu był harcerzem, musiał przysięgać, że będzie wiernym sprawie socjalizmu.
      Nie przypominam sobie, by te przysięgi jakoś faktycznie wpływały, na ludzkie wybory.
      Chyba w żaden sposób.

Co innego się publicznie mówiło (bo było trzeba), a co innego się prywatnie myślało (bo myślenia nie można nakazać ani zakazać).
    • ayran Cóż za feralny dzień 17 grudnia 17.10.11, 09:35
      Tego samego dnia Jarosław Kaczyński, po otrzymaniu stosownego zaproszenia, stawił się na przesłuchanie. Broń Boże, żadnej lojalki nie podpisywał, nie udało się go zmiękczyć ani herbatą, ani pączkiem, ani innymi podobnymi torturami. Jego rzekoma lojalka podpisana po tym brutalnym przesłuchaniu zostałą z całą pewnością sfabrykowana w odróżnieniu od niewątpliwie autentycznej lojalki Palikota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka