bimota 30.01.15, 11:56 PROSZE WYJASNIC CO TO ZNACZY. POZNIEJ PODAM ZRODLO. NA RAZIE POWIEM, ZE DOSC TUTAL POPULARNE... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: WZGLĘDNIEJSZA 30.01.15, 14:10 bimota napisał: > PROSZE WYJASNIC CO TO ZNACZY. > > POZNIEJ PODAM ZRODLO. NA RAZIE POWIEM, ZE DOSC TUTAL POPULARNE... =============================== W dobie googlowania, każdy może sobie kilka mil. źródeł samemu znaleźć... Tu jedno z nich... Ot, co... Odpowiedz Link
bimota Re: WZGLĘDNIEJSZA 30.01.15, 15:20 "ZGADLES"... CHOC JA TO WZIALEM Z K.W.: "Art. 2. § 1. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie popełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy." ALE NADAL NIE JESTEM PEWIEN ZNACZENIA... TAK SIE ZASTANAWIAM, CZY TA BANDA CELOWO ROBI SOBIE JAJA Z LUDZI, CZY FAKTYCZNIE TO TAKIE TEPAKI... Odpowiedz Link
the-great-inuk Wysoki sąd mi wyjaśnił... 30.01.15, 18:02 bimota napisał: > > ALE NADAL NIE JESTEM PEWIEN ZNACZENIA... > ============================= Po to mamy adwokatów. Ty nie musisz rozumieć... Ja myślałem, że rozumiem tekst prawny i spokojnie czekałem na zapodanie sprawy do sądu. Wysoki sąd mi wyjaśnił, że w zasadzie to ja mam rację, ale w moim konkretnym przypadku jest jednak nieco inaczej. Trochę mnie to pouczenie kosztowało... Chodziło o trzy ustawy, które jednak nie były dla mnie względniejsze... Ot, co... Odpowiedz Link
varshaviac Znaczenie słowa "względny" 19.03.15, 20:22 bimota napisał: > "ZGADLES"... CHOC JA TO WZIALEM Z K.W.: > > "Art. 2. § 1. Jeżeli w czasie orzekania obowiązuje ustawa inna niż w czasie pop > ełnienia wykroczenia, stosuje się ustawę nową, jednakże należy stosować ustawę > obowiązującą poprzednio, jeżeli jest względniejsza dla sprawcy." > > ALE NADAL NIE JESTEM PEWIEN ZNACZENIA... > > TAK SIE ZASTANAWIAM, CZY TA BANDA CELOWO ROBI SOBIE JAJA Z LUDZI, CZY FAKTYCZNI > E TO TAKIE TEPAKI... Wg Słownika Języka Polskiego słowo "względny" ma dwa znaczenia: sjp.pl/wzgl%EAdny W podanym przez ciebie przypadku "względniejszy" znaczyłoby wiec chyba "lepszy". Odpowiedz Link
bimota Re: Znaczenie słowa "względny" 19.03.15, 21:01 CIEKAWE KTO DECYDUJE O TEJ "WZGLEDNIEJSZOSCI"... Odpowiedz Link
varshaviac Re: Znaczenie słowa "względny" 19.03.15, 21:44 bimota napisał: > CIEKAWE KTO DECYDUJE O TEJ "WZGLEDNIEJSZOSCI"... Bardzo. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Znaczenie słowa "względny" 19.03.15, 22:16 varshaviac: > W podanym przez ciebie przypadku "względniejszy" znaczyłoby wiec chyba > "lepszy". Wolałbym, żeby ustawodawca powiedział ,,korzystniejsza''... - Stefan Odpowiedz Link
varshaviac Re: Znaczenie słowa "względny" 19.03.15, 23:16 stefan4 napisał: > varshaviac: > > W podanym przez ciebie przypadku "względniejszy" znaczyłoby wiec chyba > > "lepszy". > > Wolałbym, żeby ustawodawca powiedział ,,korzystniejsza''... > > - Stefan Ja też Może to jakiś regionalizm?... Odpowiedz Link
bimota Re: WZGLĘDNIEJSZA 19.03.15, 17:09 NIEDAWNO REDAKTOR W TV: "PRAWDOPODOBNIE", ALE NATYCHMIAST SIE POPRAWIL: "NAJPRAWDOPODOBNIEJ..."... HMMM... Odpowiedz Link