zbyfauch 23.01.16, 03:12 www.tolingo.com/sites/de/ratgeber/business-englisch/aussprache-englischer-buchstaben/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniel_wolny Re: dabeljuch 23.01.16, 10:13 Ale co? używając niemieckich zasad czytanie nie wyjdzie swojskie dablju? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: dabeljuch 23.01.16, 10:39 daniel_wolny napisał(a): > Ale co? używając niemieckich zasad czytanie nie wyjdzie swojskie dablju? Niekoniecznie, moje imię zapisywano już "speschu" a nawet "spirko". To drugie, co ciekawe, dawnym, niemieckim, komputerowym generatorem głosu generowane, brzmiało faktycznie podobnie do "zbychu". Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: dabeljuch 23.01.16, 11:24 Gwałciłem kiedyś angielski generator polskim tekstem. Też cudawianki trzeba było powpisywać. Odpowiedz Link
stefan4 Re: dabeljuch 23.01.16, 13:40 dabel-juh Zawsze mnie dziwiło to końcowe ,,h'' dodawane na końcu słowa po kończącej samogłosce, w językach zachodnio-europejskich: dlaczego Sarah a nie Sara? dlaczego Oh là là! a nie O là là!? dlaczego dabel-juh a nie dabel-ju? Czy coś zmieniłoby się w wymowie, gdyby to ,,h'' opuścić? - Stefan Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: dabeljuch 23.01.16, 15:36 W niemieckim jest nieme h wydłużające samogłoskę. Zobacz amerykańskie wymowy: pl.forvo.com/word/sarah/ Odpowiedz Link
stefan4 Re: dabeljuch 23.01.16, 19:37 daniel_wolny: > W niemieckim jest nieme h wydłużające samogłoskę. Prosze, podaj przykład niemieckiego słowa, kończącego się takim ,,h'' wydłużającym samogłoskę. Ale niemieckiego, a nie importowanego. - Stefan Odpowiedz Link
zbyfauch Re: dabeljuch 23.01.16, 19:45 www.duden.de/rechtschreibung/lichterloh stefan4 napisał: > daniel_wolny: > > W niemieckim jest nieme h wydłużające samogłoskę. > > Prosze, podaj przykład niemieckiego słowa, kończącego się takim ,,h'' wy > dłużającym samogłoskę. Ale niemieckiego, a nie importowanego. > > - Stefan > Odpowiedz Link
stefan4 Re: dabeljuch 24.01.16, 00:18 zbyfauch: > www.duden.de/rechtschreibung/lichterloh Fakt. Można nawet prościej: Kuh. Ale ,,h'' w geh nie tylko wydłuża ,,e'', ale jeszcze jakby kieruje je ku ,,j'' Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: dabeljuch 24.01.16, 09:31 no wiesz, mimo iż obecnie za poprawną uchodzi wymowa [japłko] a nawet [japko] to nie znaczy, że [ł] kieruje [b] w [p]... Odpowiedz Link
zbyfauch Re: dabeljuch 24.01.16, 09:56 stefan4 napisał: > Fakt. Można nawet prościej: Kuh. Fakt Ale ,,h'' w geh nie tylko wydł > uża ,,e'', ale jeszcze jakby kieruje je ku ,,j'' Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: dabeljuch 23.01.16, 20:29 Ale mnie chodziło o ideę niemego, a nie występowanie akurat na końcu. W dodatku trzeba by tego szukać w jakimś starogermańskim, skoro przeszło to do francuskiego i angielskiego miejscami też. Odpowiedz Link
bimota Re: dabeljuch 24.01.16, 22:34 MNIE UCZONO, ZE JAK JEST H TO SAMOGOLOSKE CZYTA SIE PO POLSKU. Odpowiedz Link