Dodaj do ulubionych

czeski błąd

10.02.05, 13:53
No właśnie...Skąd wzięło się określenie "czeski błąd" na przestawienie literek w słowie?
Obserwuj wątek
    • pam31 Re: czeski błąd 10.02.05, 15:23
      Czeski bład polega - o ile wiem - na przestawieniu kolejności cyfr w liczbie, a
      powstaje stąd,że Czesi, podobnie jak Niemcy,liczby 21 i dalsze dwucyfrowe
      wypowiadają jako jeden i dwadzieścia, dwa i dwadzieścia ... pięc i
      czterdzieści - oczywiście w swoim języku.Przy zapisie "ze sluchu" zapisujący
      może popełnić ten błąd, szczególnie jesli jest przyzwyczajony do wypowiedzi po
      polsku. Nie słyszałem,aby to odnosiło sie do przestawienia liter w słowie, ale
      może ktoś tak powiedział przez analogię.Oficjalnej definicji nigdzie dotąd nie
      spotakałem.
      • ersatz11 Re: czeski błąd 10.02.05, 16:12
        Ok, dzieki za wyjasnienie. Zapewne chodzi wlasnie o analogie do przestawionych cyfr.
      • szarykot Re: czeski błąd 10.02.05, 18:38
        > Czesi, podobnie jak Niemcy,liczby 21 i dalsze dwucyfrowe
        > wypowiadają jako jeden i dwadzieścia, dwa i dwadzieścia ... pięc i
        > czterdzieści -

ależ skąd!!! Czesi mówią "normalnie", to Łużyczanie przestawiają kolejność
        jednostek i dziesiątek. języki łużyckie z przyczyn oczywistych są niezwykle
        podatne na wpływy niemieckie.
        • pam31 Re: czeski błąd 10.02.05, 19:32
          szarykot napisał: " Czesi, podobnie jak Niemcy,liczby 21 i dalsze dwucyfrowe
          wypowiadają jako jeden i dwadzieścia, dwa i dwadzieścia ... "
          ależ skąd!!! Czesi mówią "normalnie", to Łużyczanie przestawiają kolejność
          jednostek i dziesiątek. języki łużyckie z przyczyn oczywistych są niezwykle
          podatne na wpływy niemieckie.

W takim razie przylączam sie do otwierającego wątek w kwestii nazwy, bo istota
          się nie zmienia. Czy ktoś ponylił Niemców lub Łużyczan z Czechami? Czy nazwa
          błędu jest używana tylko w Polsce, czy i w innych krajach?
        • emka_1 Re: czeski błąd 10.02.05, 19:39
          słuszniesmile dziwnym by zresztą było, gdyby z powodu zwyczaju podawania liczby
          jedności przed dziesiatkami i ewentualnych nieporozomumień z tego tytułu, błąd
          nazywano czeskim, a nie niemieckim. niemiecki jest jednak bardziej popularnym
          językiem, a np. w angielskim nie jest obce pojęcie "czech misspeling".
          czeski błąd jest specyficzną literówką, bo polega na pomyleniu kolejności cyfer
          w liczbie, a nazwa wzięła się od pomyłki w jakimś ważnym dokumencie, bodaj
          wojskowym. nie pamiętam dokładnie, chyba to dotyczyło liczebności armi czy
          czegoś podobnego, a może jakich odszkodowań, w każdym razie u podstaw zdarzenie
          historyczne, żadne karpie i inne wymysłysmile
          • flyap Re: czeski błąd 10.02.05, 21:39
            W doraźnie przeprowadzonej ankiecie okazuje się,że wszyscy, którzy zetknęli sie
            z ta nazwą, wiedza ,że chodzi o przestawienie cyfr.Trzy osoby z 11 nie słyszały
            tej nazwy.Dlaczego czeski? - Podawano rózne przyczyny.Ciekawe,że w żadnym z
            dostepnych mi żrodeł, a mam ich sporo, nie ma hasła "błąd czeski".Jest kilka z
            innymi przymiotnikami, a ten jeszcze sobie nie zasłużył na to wyróznienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka