Dodaj do ulubionych

la protection de la nature

16.07.11, 08:48
proszę mi wyjaśnić-czy owe zdanie jest poprawne gramatycznie?(la protection de la nature)
oraz-czy przed słowem "écologie" winno się zamieścić przedrostek "la",czy też nie ma takiej potrzeby.

dziękuje
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: la protection de la nature 16.07.11, 12:05
      Nie, po pierwsze to nie jest jeszcze zdanie, po drugie niepotrzebne jest "de" przed protection, z tym, że to zależy od konteksu, lub zdania w jakim sforułowanie zostało użyte. Natomiast przed "écologie" stawia się l`.
      • felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 13:12
        Wlasnie to samo chcialam zauwazyc odnosnie pojecia "zdanie".
        Zeby zaistnialo zdanie musi byc orzeczenie.
        Natomiast, Fedo o jakie "de" Ci chodzi? W wyrazeniu "Protection"...
        ja bym "de" sobie odpuscila- to brzmi jak tytul (i chyba nim jest) wiec to calkiem uzasadnione.
        Innego "de" nie widze.
        A skoro tytul to i "écologie" bez rodzajnika, jednak gdzies w tekscie z "l'", tak, jakos rzekla ;D
        • fedorczyk4 Re: la protection de la nature 16.07.11, 20:00
          O matkoikrystyno masz słusznego. Rano było i jeszcze ucz gwiazdeczek nie przetarłam wink
          Z drugim oczywiście tez się zgadzam!
        • lukas.inc Re: la protection de la nature 16.07.11, 20:01
          tak obydwa są hasłami.
          chodzi mi o to czy ekologia jako tytuł,np.jakiegoś wypracowania może pozostać w tej formie"ecologie",czy też potrzebny jest przedrostek la.
          dziękuje
          • felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:06
            W tytulach mamy urocza mozliwosc odpuszczenia sobie rodzajnika.
            A choc écologie jest niewatpliwa dama wsrod nauk to przybierze rodzajnik "l' " ( nie "la") To tzw "zjawisko elizji o ile jeszcze dobrze pamietam teorie wyuczona w niemal prehistorii.
            .
            • lukas.inc Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:10
              czyli mam rozumieć,że oba wyrażenia są gramatycznie poprawne?
              • felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:39

Wybacz, dostales wszystkie elementy, zeby moc samodzielnie wyciagnac prawidlowy wniosek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka