lukas.inc 16.07.11, 08:48 proszę mi wyjaśnić-czy owe zdanie jest poprawne gramatycznie?(la protection de la nature) oraz-czy przed słowem "écologie" winno się zamieścić przedrostek "la",czy też nie ma takiej potrzeby. dziękuje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fedorczyk4 Re: la protection de la nature 16.07.11, 12:05 Nie, po pierwsze to nie jest jeszcze zdanie, po drugie niepotrzebne jest "de" przed protection, z tym, że to zależy od konteksu, lub zdania w jakim sforułowanie zostało użyte. Natomiast przed "écologie" stawia się l`. Odpowiedz Link
felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 13:12 Wlasnie to samo chcialam zauwazyc odnosnie pojecia "zdanie". Zeby zaistnialo zdanie musi byc orzeczenie. Natomiast, Fedo o jakie "de" Ci chodzi? W wyrazeniu "Protection"... ja bym "de" sobie odpuscila- to brzmi jak tytul (i chyba nim jest) wiec to calkiem uzasadnione. Innego "de" nie widze. A skoro tytul to i "écologie" bez rodzajnika, jednak gdzies w tekscie z "l'", tak, jakos rzekla ;D Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: la protection de la nature 16.07.11, 20:00 O matkoikrystyno masz słusznego. Rano było i jeszcze ucz gwiazdeczek nie przetarłam Z drugim oczywiście tez się zgadzam! Odpowiedz Link
lukas.inc Re: la protection de la nature 16.07.11, 20:01 tak obydwa są hasłami. chodzi mi o to czy ekologia jako tytuł,np.jakiegoś wypracowania może pozostać w tej formie"ecologie",czy też potrzebny jest przedrostek la. dziękuje Odpowiedz Link
felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:06 W tytulach mamy urocza mozliwosc odpuszczenia sobie rodzajnika. A choc écologie jest niewatpliwa dama wsrod nauk to przybierze rodzajnik "l' " ( nie "la") To tzw "zjawisko elizji o ile jeszcze dobrze pamietam teorie wyuczona w niemal prehistorii. . Odpowiedz Link
lukas.inc Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:10 czyli mam rozumieć,że oba wyrażenia są gramatycznie poprawne? Odpowiedz Link
felinecaline Re: la protection de la nature 16.07.11, 21:39 Wybacz, dostales wszystkie elementy, zeby moc samodzielnie wyciagnac prawidlowy wniosek. Odpowiedz Link