Dodaj do ulubionych

faire courir un danger

10.05.14, 22:00
Mam takie wyrażenie, qqc fait courir un danger aux qqn i nie wiem, czy un danger cours czy un danger est couru i co to dokładnie może znaczyć. Kto jest w niebezpieczeństwie: qqc czy qqn?
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: faire courir un danger 10.05.14, 22:54
      To znaczy dokladnie "wystawiac kogos na niebezpieczenstwo".
      W niebezpieczenstwie jest ten qqn, ktorego wystawiasz (faire courir), zatem "un danger est couru" choc chyba nikt tak nie powie, raczej "on court un danger".

• randybvain Re: faire courir un danger 11.05.14, 13:28
        Ah oui, merci !
        Nie wiedziałem, że courir we francuskim może być czasownikiem przechodnim. Czy to jest coś podobnego do tego w angielskim run a factory? To akurat oznacza, że ktoś sprawia, że w fabryce wszystko się toczy, dzieje.
        • gat45 Re: faire courir un danger 11.05.14, 14:38
          On "fait marcher" une usine.
          Widać w rewirach anglofońskich przemysł biegnie, we frankofońskich - idzie.
    • gat45 Re: faire courir un danger 11.05.14, 04:46
      randybvain napisał:

> Mam takie wyrażenie, qqc fait courir un danger aux qqn i nie wiem, czy [
      > b]un danger cours[/b] czy un danger est couru i co to dokładnie może zna
      > czyć. Kto jest w niebezpieczeństwie: qqc czy qqn?

faire courir un danger à quelqu'un (prostuję, bo "qqn" to chyba liczba pojedyncza ?)

zlepek to "courir un danger" (narażać na niebezpieczeństwo) ; "faire" - ten czasownik-wytrych - w Twoim zdaniu oznacza, że to coś (qqc) naraża na niebezpieczeństwo kogoś (qqn). Jeżeli sam sobie fundujesz ten los, to mówisz na przykład "je me rends bien compte que je cours un danger, mais..."
      • randybvain Re: faire courir un danger 11.05.14, 13:29
        Tak, nie chciało mi się przestawiać klawiatury na francuski.
        Dziękuję.
        • gat45 Re: faire courir un danger 11.05.14, 17:01
          Nie czepiałabym się akcentu nad "a", chodziło mi o liczbę mnogą / pojedynczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka