Dodaj do ulubionych

Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesiecznie?

13.06.05, 20:56
Mojemu mezowi zaproponowali kontrakt za taka sume. Pracodacwa zapewnia nam
mieszkanie, ale czynsz wynosi 850 euro miesiecznie. Czy z takiej pensji 3
osobowa rodzina moze godnie wyzyc?
Dziekuje za odpowiedzi. Jestesmy w rozterce.
Obserwuj wątek
    • koralka Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 13.06.05, 22:31
      Jezeli to czynsz to ra
    • koralka Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 13.06.05, 22:39
      Wprawdzie nie znam zbytnio cen paryskich, na pewno czynsz bedzie wiekszy niz
      na prowincji, ale 850 euro to jednak przesada, chyba, ze razem z wynajeciem
      mieszkania. Ja place ok. 80 euro, tyle, ze nie w Paryzu.
      • ala11 Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 13.06.05, 22:53
        Jesli czynsz jest placony przez pracodawce to nie ma problemu. jesli nie to za
        ok 1400 e tez mozna przezyc ale raczej nic nie odlozycie. ja za mieszkanie kolo
        Paryza place 1 080 e do tego jeszcze prad telefon
    • aburida Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 14.06.05, 09:28
      Mój facet mieszka nie w samym Paryzu, ale w obwodnicy. Zarabia 1500, 1600, za
      mieszkanie płaci 700 (cena obejmuje czynsz+wynajem, fakt, ze połowę pokrywa mu
      zakład pracy) i twierdzi, ze od kilku lat nie miał najmniejszych problemów
      finansowych. Myślę, ze dacie radę.
      • aburida Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 15.06.05, 09:14
        Zapomniałam dodać, że jest to mieszkanie trzypokojowe. I nie w samym Paryżu, bo
        tam ceny są szalone.
    • harmane Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 14.06.05, 14:52
      Cześć,
      Za malutkie jednopokojowe mieszkanie w centrum Paryża płaci się ok 500E plus
      opłaty, wiem, ze studenci utrzymują się za ok 350E (samo jedzenie i ew rozrywki,
      choć nie w nadmiarze) ale wiesz jakie to życie - tanie sklepy, odzież z
      przeceny, paluszki, chrupki, obiady w stołówce i takie inne.
      Natomiast już pracownicy, zależy oczywiście od kwalifikacji, otrzymują ok 2000E
      na miesiąc (trzeba odliczyć podatki). Wiec pensja twojego męża jest w normie.
      Jeżeli jeszcze ty będziesz pracować, to wydaje mi się ze spokojnie się
      utrzymacie, z tym, że raczej nie bedzie to życie w stylu - "wyjście do Opery co
      tydzień" ale kogo teraz na to stać... ( bilety np po 100E sad )
      pozdrowionka
      • liloom Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 15.06.05, 18:44
        netto czy brutto???
        bo normalnie operuje sie brutto - nie doczytalam czy nie napisalas?
        850 to sporo za mieszkanie nawet 3 pokojowe
        jezeli 2200 to brutto - to jest malo na rodzine plus koszty
        godnie napewno nie bedzie
        jesli netto to mozna o tym myslec
        • miu_miu0281 Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 15.06.05, 20:25
          Witam,
          2200 euro to czyste netto, w to wchodzi nawet to ubezpieczenie dodatkowe - 150
          euro na 3 osoby miesiecznie, nazywa sie Mutuelle. To jest ponad 600 zl, czy to
          mozliwe, zeby to ubezpieczenie dodatkowe tak duzo kosztowalo? Czy ono jest
          konieczne, bo pracodawca meza twierdzi, ze lepiej je miec we Francji? Do tego
          ma dostawac jakies pakiety akcyjne, m.wiecej wychodziloby ponad 2500 euro na
          czysto, gdyby nie to ubezpieczenie. Co ono daje konkretnie?
          Co do mojego pobytu, to bede miala prawo pobytu, ale bez prawa pracy.

Mieszkanie w Paryzu mamy zwiedzac w przyszlym tygodniu, ponoc jest zupelnie
          nowe i bardzo ladne. To nie jest mieszkanie w HLM, tylko wynajete przez
          pracodawce; czynsz z wynajmem, ciepla woda i ogrzewaniem kosztuje 850 euro.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Napiszcie prosze, czy to wszystko jest "w
          normie" z zarobkami, cenami mieszkan i ubezpieczen dodatkowych we Francji.
          • andzia-nie-ania Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 15.06.05, 21:39
            150 E to normalna cena za dobra mutuelle na 3 osoby - mniej wiecej tyle samo
            placimy. A bez tego nie radzilabym, opieka zdrowotna we Francji nie jest
            bezplatna : za wizyte u zwyklego lekarza rodzinnego placisz 20 E, z tego
            Sécurité Sociale czyli ichni ZUS zwraca 14 E, reszta z wlasnej kieszeni albo
            wlasnie Mutuelle, u specjalisty od 35 E wzwyz, zwrot SS 20 E. Dalej ida leki :
            przewaznie platne z SS 35%, niektore 65%, reszta z kieszeni pacjenta albo
            Mutuelle. A leki sa raczej drogie, w razie czego moze mocno uderzyc po kieszeni.

Ogolnie mowiac, pracodawca placi wam ubezpieczenie obowiazkowe czyli SS i z tej
            czesci swiadczen macie prawo korzystac za darmo. Niektore swiadczenia sa dobrze
            pokryte z SS, niektore prawie wcale np dentysta bez mutuelle moze wyjsc
            horrendalnie drogo, albo jakis zabieg w klinice, badania w laboratorium,
            okulary kosztuja krocie ! - bez Mutuelle ani rusz.

2200 na czysto,jesli za 850 masz rzeczywiscie loyer + charges, to nie jest zle.
            Wychodzi 1350 E na zycie, prawie 9000 frankow, mozna wyzyc dobrze gospodarujac,
            ale Eldorado to to nie bedzie, bo w Paryzu wszystko drozsze niz na prowincji. W
            razie czego sluze rada (i mysle, ze nie tylko ja !)

A dziecie w jakim wieku ? Szkolne czy mlodsze ?
          • koralka Re: Czy mozna wyzyc w Paryzu za 2200 E miesieczni 16.06.05, 09:54
            Posluchaj andzi -cos -tam, dobrse pisze; bez mutuelle ani rusz, musisz miec.
            850 euro jezeli z wynajeciem i reszta, nawet z ogrzewaniem to nie przesadzona
            cena; Zyc wyzyjecie,a jezeli bedziesz chciala, zawsze znajdziesz jakas robote
            na czarno;
            We Francji zycie na ogol jest o wiele latwiejsze niz w Polsce;
            Co do normy, to na prowincji to b. dobra pensja, niewielu Francuzow klasy
            sredniej moze sobie na taka pozwolic!
        • cassandrafr Do liloom 15.06.05, 20:54
          liloom napisała:

> netto czy brutto???
          > bo normalnie operuje sie brutto - nie doczytalam czy nie napisalas?
          > 850 to sporo za mieszkanie nawet 3 pokojowe

Liloom, prawie Ci zazdroszcze, ze zyjesz w Austrii. Moja mama kosmopolitka
          wyszla za maz za Austriaka. We Wiedniu jest imponujacy park mieszkaniowy,
          roznica w cenach "immobilier" jest jeden do trzy w porownaiu do Paryza,
          oczywiscie w Paryzu 3x drozej. I jakie panswtwo socjalne! Przynajmniej Wasze
          podatki na cos sluza. Jezdze przynajmniej 3 razy do roku, to zupelnie
          inny "mode de vie". Tylko te gotowe Sachertorte kupione u Sachera, ladnie
          zapakowane, ale lekko czerstwawe. Czy je sie jakos odswieza (moze do pieca,ale
          to juz polane czekolada). Uwielbiam tez golonke z Schweizerhaus mniam, mniam, i
          Kugle rumowe. No i te wszystkie ciastka i rozne kawki.
          No i prawie brak bezrobocia.
          Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka