01.07.05, 18:04
Chce jechac do Francji (tam mieszka moj chlopak), tylko nie wiem o jaka wize
sie ubiegac? Nie znam francuskiego na tyle zeby moc pracowac. Chce
uczeszczac na kurs jezyka i byc moze pracowac gdzies na pol etatu po jakims
czasie. Czy moge sie starac o wize "studencka" majac prawie 27 lat?
Obserwuj wątek
    • janou Re: wiza 01.07.05, 18:22
      jakie wizy ,od 1 maja 2004,Polska jest w Unii Europejskiej.P
      • zemfira_ Re: wiza 01.07.05, 18:25
        ale ja nie chce jechac na trzy miesiace, tylko na dluzej. z mozliwoscia pracy
        po paru miesiacach... moze po roku... nie wiem ile mi zajmie nauka jezyka.
        • kicior99 Re: wiza 01.07.05, 19:26
          to juz tez bez wizy. Tylko z praca jest kijowo, bo Francja sie nie otworzyla,
          jest sporo formalnosci. Ja mieszkam w Anglii juz rok bez wizy, Home Office wie
          i jakos mam spokoj =)
    • moniak13 Re: wiza 01.07.05, 21:21
      Jezeli masz mozliwosc zapisania sie na uniwersytecki kurs "francais langue
      etrangere" (FLE) to wtedy, po zaplaceniu "wpisowego", mozesz otrzymac wize
      studencka, ktora daje mozliwosc pracy w wymiarze 20 godzin tygodniowo.
      Jezeli twoj chlopak jest polakiem, wtedy nawet po zawarciu concubianage albo
      pacs, ciezko ci bedzie dostac pozwolenie na prace (jest to trudne, ale nie
      niemozliwe...). Jesli natomiast jest francuzem, wtedy to zupelnie inna para
      kaloszy. Obawiam sie, ze nie ominie Cie wizyta w prefekturze...
      • zemfira_ Re: wiza 02.07.05, 09:08
        a nie ma ograniczen wiekowych jezeli bede sie starac o wize studencka?
        • melmire Re: wiza 02.07.05, 14:10
          Chyba nie, pisza tylko ze trzeba byc studentem.
          • zemfira_ Re: wiza 02.07.05, 21:48
            sek w tym, ze ja nie jestem studentka. masz moze linka do jakiejs strony z
            info?
            • melmire Re: wiza 03.07.05, 01:06
              Jesli nie jestes studentka to nici z planu, chyba ze szkola jezykowa ww. daje
              mozliwosc uzyskania takiej wizy.
              strona ogolna vosdroits.service-public.fr/particuliers/N8.xhtml
              o studentach vosdroits.service-public.fr/particuliers/N60.xhtml?
              &n=Etrangers%20en%20France&l=N8&n=Etrangers:%20s%C3%A9jour%20et%20travail&l=N110

cytat

Vous devez présenter un certificat d'immatriculation, d'inscription ou de pré-
              dans un établissement d'enseignement (privé ou public) ou de formation
              initiale,

ou dans un organisme de formation professionnelle.

Demandez à cet établissement une attestation officielle ou renseignez vous
              auprès du rectorat ou de la préfecture.

Ces attestations sont utiles lors de la demande de visa au consulat et sont
              également réclamées lors de la première demande de titre ou le renouvellement
              de la carte de séjour à la préfecture.

Vous devez fournir des justificatifs de ressources suffisantes correspondants à
              70% de l'allocation d'entretien mensuelle de base versée aux boursiers
              français, soit 826,83 EUR.

L'appréciation des moyens de subsistance tient compte d'avantages matériels
              tels que le logement gratuit chez un parent.

Les moyens de subsistance peuvent être notamment justifiés par des attestations
              bancaires.

Les boursiers des gouvernements étrangers sont considérés comme ayant des
              moyens d'existence suffisants.

Si vous souhaitez suivre un stage, après avoir suivi un enseignement ou une
              formation dans votre pays d'origine, vous devez présenter une convention de
              stage tripartite conclue entre l'employeur, l'organisme de formation et vous-
              même.

Szkole zawsze mozna znalezc, ale wpisowe kosztuje uncertain
              • zemfira_ Re: wiza 03.07.05, 12:37
                dzieki za info i linki smile
                pzdr.
    • ineczka22 odp 04.07.05, 18:15
      Polecam szkole AFI, jezeli nigdy nie uczylas sie francuskiego, to podstawy
      jezyka, 12 godzin tygodniowo, bezplatne, dla obcokrajowcow. Z tym ze nie klada
      nacisku na gramatyke i pisownie. Chodzi o jak najszybsza nauke mowienia. Wlasnie
      niedawno prze przypadek sie o niej dowiedzialam. Z tym, ze to ostatnia deska
      ratunku. Nie wiem jaki poziom w tych szkolach. Powinna byc w kazdym miescie.
      Jezeli chodzi o 'titre de sejour', bo to nas teraz uprawnia do pracy, odkad
      weszlismy do UE, wiem ze mozna dostac gdy sie jest w pax i w malzenstwie z
      obywatelem francuskim. Raczej nie konkubinat.
      • melmire Re: odp 04.07.05, 22:36
        Wiesz cos dokladniej o tym jak pax uprawnia do pracy? Szukalam po necie, ale na
        oficjalnych stronach starannie to ukrywaja wink
        A wlasnie zamierzamy sie spaxowac, wiec wolalabym chociaz wiedziec o co przy
        okazji zalatwiania formalnoci spytac wink
        • ineczka22 Re: odp 05.07.05, 15:36
          Niestety nie, my od razu postanowilismy skoczyc na gleboka wode i wziac slub.
          Najlepiej isc do Prefektury, tam bez zadnych problemow powinnas uzyskac
          informacje. Podobno to jest roznie w roznych regionach, tak samo jak i czas
          oczekiwania na dokument. Najpewniejsze zrodlo, Prefektura, biuro do spraw
          obcokrajowcow. U mnie sa bardzo sympatyczne panie smile zero stresow, wszystko
          odbylo sie bez komplikacji
          • cezar8 Re: odp 06.07.05, 00:35
            Ja 01.kwietnia podpisalam PACS. Zeby ubiegac sie o "carte de séjour" musisz byc
            spaksowana min 2 lata. Info od urzedniczki, poza tym rachunki, wynajem na dwa
            nazwiska.
    • mickey13 Re: wiza 07.07.05, 12:30
      Obecnie wiza studencka nie istnieje (od bodajze lipca 2001) ale zeby studiowac
      potrzebna bedzie karta pobytu (studentom wydawana na rok)-carte de sejour.
      A jesli slub z Francuzem to takowa karte uzyskasz albo tez na rok (potem na
      dluzej) albo od razu na 10 lat. Jesli masz zamier "tylko" sobie we FR mieszkac
      to nawet tej karty nie potrzebujesz, ale jesli masz zamiar pracowac, karta
      bedzie niezbedna.
      Powodzenia!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka