28.08.05, 15:23
Mam pytanie do zon Francuzow. Otoz chcialabym, aby ktos mogl mi rozjasnic
sprawe dotyczaca karty pobytu. Otoz w listopadzie ubieglego roku wyszlam za
maz za obywatela francuskiego i z tego tytulu zostala mi wydana karta roczna.
Wedlug informacji udzielonych mi na prefekturze, o karte dziesiecioletnia
bede mogla starac sie po dwoch latach. Dziwne, skoro niektorym zostaje wydana
karta dziesiecioletnia ( tu, dziekuje kasience80 za odpowiedz mailowa). Moja
znajoma rowniez otrzymala takowa. Dodam,ze uprzednio mialam statut studencki.
Obserwuj wątek
    • mickey13 Re: Pytanie 29.08.05, 12:17
      Fakt, slyszalm o czyms takim: 2x karta roczna a potem 10-letnia
      Ja mialm roczna z "okazji" studiow, a potem, po slubie otrzymalam karte na 10
      lat.
      Niestety, wiele rzeczy zalezy od deprtamentu.

• ineczka22 Re: Pytanie 29.08.05, 13:32
      MM? to mnie zaskoczylas. Ja bez problemu, od razu po slubie (slub byl w marcu,
      dostalam w kwietniu) otrzymalam TITRE DE SEJOUR na 10 lat, ktore upowarznia
      rowniez do podjecia pracy z tytulu bycia czlonkiem rodziny. Moze powinnas isc
      jeszcze raz zapytac sie w prefekturze. Wiem, ze obywatelstwo dostaje sie dwa
      lata po slubie.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia z administracyjnym balaganem
      Inka
      • ineczka22 Re: Pytanie 29.08.05, 13:35
        upowaznia, przepraszam za ort. smile
    • shirina Re: Pytanie 29.08.05, 15:33
      dziekuje kochane za odpowiedz! juz sama nie wiem, co mam o tym myslec i
      Watpie,ze przyznawanie kart pobytu zalezy od departamentu, chyba prawo jest
      jednakowe wszedzie ( mieszkam w 92). Dowiadywalm sie na stronach
      administracyjnych i tam rowniez zaznaczono, ze przez pierwsze dwa lata
      malzenstwa bedzie mi przyslugiwala karta roczna. Hmmm... Moj maz twierdzi, ze
      prawo dotyczace cudzoziemcow zmienia sie ciagle, wiec to pewnie dlatego. Ale
      dlaczego jedni maja tak i inni siak, tego niestety nie wiem. W listopadzie bede
      musiala sie udac na prefekture, zeby prosic o nastepna karte, moze wtedy
      rozwiklam problem, teraz juz nie ma co.
      • ineczka22 Re: Pytanie 29.08.05, 16:11
        I jeszcze jedno, przypomnij im, ze Polska jest w Uni Europejskiej, czasami
        zapominaja smile
        Ja mieszkam w 01, z tego co wiem, jezeli chodzi o kwestie wiz i obywatelstwa
        moze byc roznie w roznych departamentach. Ale nie sadze zebys miala problem.
        Pozdrowienia
        Inka
      • mickey13 Re: Pytanie 29.08.05, 21:13
        > Watpie,ze przyznawanie kart pobytu zalezy od departamentu, chyba prawo jest
        > jednakowe wszedzie ( mieszkam w 92).

No niestety zalezysad( Znam dziewczyne co musiala placic znaczki skarbowe (karta
        na 10 lat)za...200 euro! Ja nicsmile)

A jesli chodzi o obywatelstwo to nie "dostaje sie" ale mozna zczc sie o nie
        strac po uplywie 2 lat od slubu.
        • ineczka22 Re: Pytanie 29.08.05, 22:12
          Tak, masz racje po 2 latach mozna sie starac, ale z tego co wiem nie ma
          problemow z uzyskaniem obywatelstwa jezeli sie jest w malzenstwie z obywatelem
          Francji, choc i tu podobno znaczenie ma takze departament w ktorym sie mieszka.
          Ale moge podkreslic, ze tak tylko slyszalam.

Jezeli chodzi o placenie za karte, to ja otrzymalam bez zadnych oplat.
          • kasienka80 Obywatelstwo 30.08.05, 10:27
            Czy ktos wie czy obywatelstwo mozna miec podwojne?
            Nie chce rezygnowac z polskiego, a francuskim jestem zainteresowana.
            Czy Polska i Francja maja podpisane umowy o podwojne obywatelstwo?
            • ineczka22 Re: Obywatelstwo 30.08.05, 10:36
              Obywatelstwo na pewno bedziesz miec podwojne, to sie nie masz czego obawiac.
              Bardzo trudno jest zrzec sie swojego obywatelstwa, tzn. polskiego, trzeba
              podobno bardzo sie starac. Jesli chcesz, zeby Twoje dzieci mialy tez podwojne,
              po urodzeniu, jezeli mieszkasz we Francji, z mezem narodowosci francuskiej,
              musisz je zarejestrowac w urzedzie stanu cywilnego w Polsce.
              Pozdrawiam
              Inka
              • mickey13 Re: Obywatelstwo 30.08.05, 13:39
                Racjasmile Tez tak slyszalam
    • shirina jeszcze jedno pytanie 30.08.05, 17:18
      A moze ktos mi powie, czy trzeba zarejestrowac zwiazek malzenski w Polsce,
      jezeli wzielo sie slub cywilny we Francji, czy odbywa sie to automatycznie? Jak
      jest ze zmiana nazwiska w polskich dokumentach ( dowod osobisty, paszport), czy
      jestem zobowiazana to zrobic?
      • mickey13 Re: jeszcze jedno pytanie 30.08.05, 18:05
        Trzeba zwiazek zrejestrowac rowniez w PL (osobiscie, ale nie trzeba sie
        spieszyc)
      • mickey13 Re: jeszcze jedno pytanie 30.08.05, 18:10
        Oczywiscie zresestrowanie mlzenstwa w USC.
        Dokumenty typu paszport, prwo jazdy czy dowod trzeba zmienic rowniez, ale jak
        juz powiedzialam - na spokojniewink)
        Kwestia dokumentow jest dosyc zabawna, bo zeby otrzymac np. dowod osob. musisz
        byc zameldowana na stle w danym miescie w PL(to miasto wydaje), wiec podaj swoj
        adres wczesniejszy (domu rodzicow) pomimo ze mieszkasz we Fr i bedziesz miala
        wpisany adres francuski w karcie pobytu (wtedy to bedzie jako tymczasowy)
        Smieszne, ale prawdziwewink))
        Powodzenia!
        • ineczka22 Re: jeszcze jedno pytanie 30.08.05, 18:50
          I jeszcze na poczatek zmana nazwiska, o ile zmienilas. Bo zgodnie z prawem
          polskim nie mozesz uzywac nazwiska meza, bez odpowiedniego zaswiadczenia
          polskiego. Na to trzeba czekac ok. miesiaca, placi sie 100 zl. Musisz dac
          przetlumaczony akt francuski, orzekasz ze chcesz zmienic nazwisko na nazwisko
          meza i takie wlasnie nazwisko beda nosily Twoje dzieci, potem oni wpisuja Cie do
          USC, ze wyszlas za maz, wydaja polska wersje dokumentu, ktora jesli chcesz
          odbebrac, to musisz zaplacic ( na szczescie 1 kopia wchodzi w te 100 zl). Potem
          mozesz starac sie o dowod. Ja wlasnie sie staram. Podanie trzeba zlozyc
          osobiscie i odebrac osobiscie. To jest to, co trzeba zrobic w Polsce. Wydaje mi
          sie, ze szybciej i mniej problemow bedzie przez konsulat smile .Nie wiem czy nie
          lepiej, zebys zadzwonila do ambasady lub konsulatu i sie dowiedziala. Moze
          latwiej smile
          Powodzenia
          Inka
          • ineczka22 Re: jeszcze jedno pytanie 30.08.05, 18:53
            AAA, trzeba miec zameldowanie, bo inaczej jest, ze jestes bezdomna, bo adresu
            francuskiego nie wpisuja smile Tak mi to pani w USC wyjasnila smile)
            Pozdrawiam smile
            Inka
    • shirina Re: Pytanie 30.08.05, 19:18
      Wielkie merci dla wszystkich!!! Pod koniec wrzesnia jade do Polski, wiec
      sprawami zajme sie na miejscu.
      • elzbietan Re: Pytanie 31.08.05, 13:05
        Zalegalizowalam slub w polskim USC i zmienilam rowniez wszystkie dokumenty na
        nazwisko meza , ale nie placilam 100zl kopie dokumentu Zaplacilam za polski akt
        slubu wraz z 3 kopiami okolo 60 zl Wracajac do pierwszego pytania PO slubie
        otrzymalam titre de séjour na 10 lat z prawem do podjecia pracy Nie placilam za
        te karte - przeciez Polska jest w UE Mysle ,ze twoim wypadku jest to blad a
        moze niekompetencja urzednika ( niestety czesto sie to tutaj zadarza) powodzenia
    • krokak Re: Pytanie 09.09.05, 17:18
      odpowiedz znajdziesz tutaj: vkat.club.fr/gk_fichiers/pr_malz.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka