nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:05 wg wielkiego slownika internetowego to miesznka owocow granatu, marakuji jak "fruit de la passion" na polski ladnie przetlumaczyc ? owoce tropikalne to chyba nie za bardzo, bo tropik jest bardzij w ananasem Odpowiedz Link
felinecaline Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:28 Dziwne rzeczy podaje ta encyklopedia. Fruit de la passion to owoc passiflory, po polsku zwanej "meczennica".Na pewno nie zadna mieszanka. Odpowiedz Link
wanna421 Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:31 Moze tu znajdziesz odpowiedz: soki.hortex.com.pl/x.php/27/Ciekawostki.html?i=648 Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:40 ciekawa stronka, dziekuje wynika z niej ze to bedzie syrop z marakuji, czyz tak ? juz zglupialam ... ***Poszukiwany poszukiwana, Alternatywy 4, Zmienniny *** ma ktos ? chetnie bym obejzala Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:38 czyli co, bedzie syrop z owocu passiflory ? syrop passiflorowy ? syrop z owocu meczennicy ? syrop meczennicowy ? jak to bys ladnie nazwala po polsku ? potrzebuje "ladna" nazwe na etykiete syropu ( robie tlumaczenie z fr na pl) ta nazwa pozniej pojdzie na polki do sklepow w PL Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:46 pomylilam sie z ta miesznka,zle przeczytalam tekst, przepraszam, w3.granddictionnaire.com/btml/fra/r_motclef/index1024_1.asp Odpowiedz Link
naughtyangel Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 20:53 a mi sie wydaje ze kiedys kupilam galaretke o smaku owoc pasji... i ze owoc pasji widzialam na jakims opakowaniu tymbarka... Odpowiedz Link
naughtyangel Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 21:01 przepraszam, na opakowaniu tymbarku jest marakuja albo owoc marakuji Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 21:03 mi sie passion kojarzy wlasnie z marakuja Odpowiedz Link
wanna421 Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 21:58 syrop marakujowy)))hi,hi.W sklepach w Polsce jest mnostwo takich wynalazkow do picia,ktore maja wymyslne nazwy i dopiero jak popatrzysz na sklad to okazuje sie,ze tam sa rozne egzotyczne owoce szerszemu ogolowi nieznane.W tym wypadku rozumiem,ze tak jak wystepuje syrop malinowy(nie wzbudzajacy podejrzen)))tak musi wystapic syrop no wlasnie... Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 12.03.06, 22:16 wiec lepiej bedzie brzmialo Syrop z owocow pasiflory? Odpowiedz Link
naughtyangel Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 13.03.06, 09:22 moim zdaniem powinnas przetestowac jaka nazwa jest blizsza konsumentowi, popytac wsrod takich normalnych gospodyn domowych itd w moim odczuciu, ale moge miec lekkie skrzywienie, najlepiej zrozumiale sa : syrop z marakuji syrop z owocow pasji Odpowiedz Link
wanna421 Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 13.03.06, 10:27 to daleko idace dywagacje)))ale chyba w Polsce lepiej bedzie odbierana marakuja niz passiflora albo pasja,ktora wszystkim(?)sie kojarzy z Wielkanoca.To jest zdanie skromnej gospodyni domowej))) Odpowiedz Link
naughtyangel Re: fruits du verger - owoce sadu ? owoce ogrodow 12.03.06, 21:01 pourquoi pas ? Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 14.03.06, 09:35 Marakuja passiflora (inne nazwy: Męczennica jadalna, Granadilla purpurowa i żółta, ang. passion fruit. fr. fruit de la passion) Marakuja jest pnączem do 15 m długości o przepięknych kwiatach. Roślina pochodzi z Brazylii. Przez hiszpańskich odkrywców Ameryki Południowej została nazwana „kwiatem Męki Pańskiej” lub męczennicą, bo części kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa (prątniczki - koronę cierniową, pylniki - młoty, znamiona słupka - gwoździe, liscie - lance i wąsy czepne - sznury). Odpowiedz Link
larysa21 Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 17.03.06, 22:17 Fruit de la passion sa to owoce tropikalne. Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 18.03.06, 00:17 Hih )))) I to jest chyba najlepsza odpowiedź. Po co deliberować czy to marakuja, męczennica czy pasja, skoro i tak nikt tego na oczy nie widział (chyba, że na kartoniku, ale nie z sokiem z męczennicy tylko z ... owoców egzotycznych). Odpowiedz Link
liloom Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? 18.03.06, 22:32 Marakuja jest jedna z odmian Passiflory. Jest ich ok. 400 gatunkow. Popularnie rzeczywiscie uzywa sie marakuja, a wyglada tak: images.google.at/images?hl=de&q=fruit%20de%20la%20passion&btnG=Google-Suche&sa=N&tab=wi (no oprocz tych dwoch zdjec, zgadnijcie ktorych)) Naprawde nie widzieliscie? Na poludniu Francji rosnie w ogrodkach. Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? 19.03.06, 02:05 Liloom, ja sobie po prostu zażartowałem "Owoce egzotyczne" mnie rozbawiły szczerze - dla autorki pomysłu mes felicitations Rozbawiła mnie również "męczennica" jak i cała dyskusja o wyższości jednego nad drugim. Zrozumiałbym na forum botanicznym, ale tutaj? Oczywiście fajnie się czegoś nowego dowiedziec, wcześniej nie sądziłem, że cokolwiek łączy passiflorę z marakują. Widziałem strony z przeglądem owoców egzotycznych, do jednej z nich przecież sam tutaj podałem link. A nawet widziałem na własne oczy i znam jej smak (znaczy tej marakui). Ale uznałem "owoce egzotyczne" za fajną pointę wszystkich rozważań w tym wątku Odpowiedz Link
liloom Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? 19.03.06, 11:47 hej marquis, wiesz w polsce jednak sporo osob nie mialo tej przyjemnosci a jesli nazwa produktu ma zachecac do kupienia to chyba wszyscy tu stwierdzimy ze sok z meczennicy nie jest nazwa zachecajaca. tlumaczenia w dziedzinie handlowej sa szczegolnie zdradliwe, malo bzdur czytales? zreszta to nawet nie msuza byc tlumaczenia, a wogole nazwy. w latach 70-tych bawilismy sie z moja klasa w wyszukiwanie np. wsuwki meskie luzem (kapcie) albo zwis meski elegancki (krawat). uprzedzam ze soku z meczennicy nie kupie Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? 19.03.06, 12:55 Ależ zgadzam się z tobą entierement, ma chere. Ztłumaczeniami w dziedzinie handlu faktycznie bywa fatalnie, ale to temat na inny wątek A sokuy z męczennicy tez bym nie kupił Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 22.03.06, 08:54 marquis napisał: > Hih )))) I to jest chyba najlepsza odpowiedź. Po co deliberować czy to > marakuja, męczennica czy pasja, skoro i tak nikt tego na oczy nie widział > (chyba, że na kartoniku, ale nie z sokiem z męczennicy tylko z ... owoców > egzotycznych). po co ? bo kto pyta nie bladz przypominam ze nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedz ale dziekujue wszsytkim za wziecie udzialu z dyskusji ps tak sie wlasnie sklada ze "sirop de canne a la passion" jest wlasnie z makaruji, info uzyslamal bezposrednio u producenta. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 22.03.06, 22:07 Nimesko, no przecież moje "po co" nie było wcale złośliwe Dyskusja była bardzo przyjemna Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 23.03.06, 22:20 no dobrze dobrze przeciez wcale sie nie obrazam hihi a z tych owocow tropikalnych sama sie smialam, no ale to byla pierwsze mysl, pierwsze skojarzenie najbardziej mi pasuje nazwa "owoce marakuji", mam nadzieje ze to sie przyjmie w Poslce i nie bedzie smieszna nazwa Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 23.03.06, 23:36 Mnie się marakuja najbardziej podoba. Brzmi najlepiej (bardzo tropikalnie a jednocześnie przyjemnie). Słowo "męczennica" jest oczywiście okropne (kto by kupił sok z męczennicy?). Passiflora tez jakoś paskudnie wygląda (mnie się kojarzy z pasożytami Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 24.03.06, 23:10 pasifora ? mi tez sie kojarzy z robakami hehe Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 24.03.06, 23:10 dzieki za rade : ) Odpowiedz Link
kicior99 Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 25.03.06, 11:11 Nie wiem, skad wzieliscie ze po angielsku passion fruit to maracuja. Pod ta nazwa sprzedaje sie granaty. Odpowiedz Link
marquis passion fruit = maracuja 25.03.06, 19:26 Na przykład stąd: en.wikipedia.org/wiki/Passion-fruit Odpowiedz Link
mowi32 Najlepszy jest ten ;)/nt 25.03.06, 11:12 http://images.google.at/imgres?imgurl=http://www.afromix.org/html/musique/artistes/francky_vincent/fruit_de_la_passion_.jpg&imgrefurl=http://www.afromix.org/html/musique/artistes/francky_vincent/fruit_de_la_passion.en.html&h=192&w=192&sz=11&tbnid=e0KTsNPP1IXsuM:&tbnh=98&tbnw=98&hl=de&start=20&prev=/images%3Fq%3Dfruit%2Bde%2Bla%2Bpassion%26svnum%3D10%26hl%3Dde%26lr%3D%26sa%3DN Odpowiedz Link
podyanty Re: Najlepszy jest ten ;)/nt 03.04.06, 13:08 Gdyby moja, obrastajaca plot, marakuja/passionfruit wiedziala o waszej dyskusji to by sie z pewnoscia obsmiala! W Polsce, o ile dobrze wiem, zawsze uzywano slowa marakuja (z portugalskiego) na owoc meczennicy... Odpowiedz Link
lorna.doone Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 14.04.06, 10:26 W polskich supermarketach pssion fruit jest sprzedawane pod nazwa LICZI. Wiem na pewno bo niejednokrotnie kupowalam passion fruit w Angli a liczi w polsce i dostawalam to samo Odpowiedz Link
nimeska Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 14.04.06, 19:11 WOW ale dyskujsie rozwinelam, a co mnie bardzo cieszy ;D a poza tym czy jestem strasza tym bardziej nadziwic sie nie moge jakie to ludzie nazwy podszywaja pod rozne produkty. Liczi to liczi, powinna taka sama nazwa wszedzie obowiazywac, tak jak jablko to jablko --- czasami fajnie pomarudzic ... Odpowiedz Link
podyanty Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 23.04.06, 08:27 Passion fruit/marakuja i Lychee/liczi to dwie zupelnie inne rosliny/owoce ! Sprawdz w Wikipedii. Odpowiedz Link
kirki Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 10.05.06, 15:31 dołączam się troche późno, ale to sie mooże przydać: www.aujardin.info/plantes/passiflore.php Odpowiedz Link
kirki Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 11.05.06, 14:05 kirki napisała: > dołączam się troche późno, ale to sie mooże przydać: > www.aujardin.info/plantes/passiflore.php zwłaszcza ten fragment: Passiflora edulis appellé communément fruit de la passion, Maracudja ou Grenadille pourpre selon les régions Odpowiedz Link
marquis Re: fruit de la Passion, jakie to owoce ? nt 11.05.06, 22:24 To niesamowite, ile mozna o takiej marakui rozmawiać Odpowiedz Link