Dodaj do ulubionych

studia we Francji

14.03.06, 20:22
Wiem wiem,temat wałkowany już na forum.Mam pytanie-za 2 lata zdaję maturę
dwujęzyczną.Po niej mam papier o znajomości francuskiego.W Polsce niewiele mi
to daje.Jak zabrać się do szukania studiów we Francji?Interesuja mnie studia
humanistyczne,uczelnie z systemem stypendialnym itd.Macie jakieś
dośwaidczenia?Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • ineczka22 Re: studia we Francji 15.03.06, 14:09
      Sprobuj przez internet, najprosciej. Wpisz kierunek ktory Cie interesuje, miasto
      gdzie ew. chcialabys studiowac. Wiekszosc uczelni ma swoje strony internetowe,
      gdzie zamieszczone sa wszystkie informacjie dotyczace rekrutacji, przedmiotow w
      czasie studiow. Jezeli chodzi o poziom zaawansowania znajomosci jezyka, to
      byloby dobrze, gdybys miala DALFa.
      pozdrawiam
      inka
    • la_belle_au_bois_dormant Re: studia we Francji 16.03.06, 17:55
      Można studiować we Francji nie mając francuskiej matury?
      Za moich czasów za ekwiwalent matury francuskiej uznawało się 2 lata studiów na
      polskiej uczelni.Coś się zmieniło?
      • rududu10 Re: studia we Francji 16.03.06, 18:16
        naprawde tak bylo? no coz, ils se prennent pas pour la merde ces Francais. dzis to raczej odwrotna
        sytuacja bylaby uzasadniona.
        o ile sie orientuje, to mozna po polskiej maturze bez problemu zaczac studia we Francji. bez problemu,
        tzn; po zalatwienu wszelkich formalnosci, ktorych jest sporo i wiem ze sama procedura z Ambasada,
        zdawaniem egzaminu jezykowego itp. zaczyna sie juz w grudniu lub styczniu roku szkolnego
        poprzedzajacego rok zapisu na francuska uczelnie.
        co do wymagan jezykowych, to nie wiem na jakim poziomie jest ten ich egzamin kwalifikacyjny i pewnie
        jak bys miala DALFA to bylabys z niego spokojnie zwolniona, ale podejrzewam ze zeby sobie radzic na
        studiach na poczatku to wystarczy nawet nizszy niz DALF poziom znajomosci jezyka. biorac pod uwage
        fakt ze masz francuski jako jezyk wykladowy, to nie powinnas miec problemow.
    • ineczka22 Re: studia we Francji 16.03.06, 23:05
      Kontynuujac watek studiow, ale nie na temat, blokuja mi uniwersytet uncertain

Co do egzaminow, DELF wymagaja na 100%, niektorzy nawet wiecej. Zalezy od
      kierunku studiow i czy jest egzamin.
    • basiorra Re: studia we Francji 17.03.06, 09:15
      Hej,

Kiedyś trzeba było wszystko załatwiać przez ambasadę, chcąc składać papiery do Francji. Uczniowie z klas dwujęzycznych byli zwolnieni z egzaminu w ambasadzie.
      Dziś wygląda to tak, że już nie trzeba tych papierów przesyłać przez ambasadę. I tyle.
      Co do uczelni ze stypendiami, to masz 2 rozwiązania:
      - Dijon, sciences po - program stypendialny 3-letni, rozmowy kwalifikacyjne po przesłaniu wszystkich papierów odbywały się ongiś w okolicy czerwca w Warszawie, ale też np. w Bratysławie. Pamiętam, że kasy było sporo, coś 500 euro. Pamiętam, że stypendia rządowe na pierwszych latach to rzecz rzadka i raczej niespecjalnie są one duże.
      - jeśli jesteś wybitna, albo mniej wybitna, ale z Warszawy, zakręć się może wokół programu stypendialnego uniwersytetu w Caen. Bierz udział we wszelkich konkursach poezji, olimpiadzie itp. Jest tylko mały problem - nie pamiętam, ale chyba jest to stypendium tylko na wydział ekonomii. Niemniej jest to kasa, którą stypendysta otrzymuje przez 5 lat. Niegdyś te stypendia przyznawała p. Elisabeth de Pontbriand, zdaje się szefowa Alliance. Niestety, jak nawet człowiek był dobry, ale nieobecny na wszystkich możliwych frontach i spoza stolicy, mógł obejść się smakiem.
      Więcej szczegółów znajdziesz pewnie u swoich nauczycieli. Na pewno będą coś wiedzieć o Dijon.
      Powodzenia,

Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka