Dodaj do ulubionych

Peter Bieri, pseudonym Pascal Mercier

09.09.12, 23:57
Szwajcarski filozof i pisarz.
Studiowal filozofie, anglistyke i hinduistyke w Londynie i Heidelbergu.
....
sporo mozna byloby jeszcze napisac o tym pisarzu, filozofie, wykladowcy...

W roku 2006 Akademia Naukowa w Getyndze odznaczyla go medalem Lichtenberga a w roku 2010 otrzymal tytul Doctora honoris causa uniwersytetu w Lucernie
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

A jednak ktos z takim dorobkiem publikuje ksiazki takie jak "Nocny pociag do Lizbony", "Milczenie Perlmanna" czy "Stroiciel fortepianow" pod pseudonimem...
Jego ksiazki z dziedziny filozofii ukazaly sie pod jego prawdziwym imieniem i nazwiskiem...

Tak sie zastanawiam, ze sa ludzie, ktorzy kiedys tam popelnili jakas straszna bzdure ale koniecznie musieli sie pod tym podpisac... kiedys mnie to dziwilo, dzisiaj juz mnie nie dziwi.
Prawdziwie wielcy, nie maja takiej strasznej potrzeby zaistnienia, nie zalezy im na tym, zeby na jakims badziewiu widziec swoje imie... ale to ci wielcy...

I tak czytam takie "dzielo" i... wyobrazcie sobie, ze nie mam sily przez te bzdure przebrnac...odnosze wrazenie, ze czytam wszystkie mozliwe artykuly jakie ukazaly sie na ten temat w prasie, zebrane miedzy dwie okladki... a jeszcze do tego pojawia sie tam sporo bledow... nie dosyc, ze kiepskie to, to jeszcze korekta nie zdolala autora poprawic... kupilam to z ciekawosci, bo jesli "autor" uzurpuje sobie prawo do krytykowania innych, ktorzy odniesli sukces, to chyba sam powinien cos soba reprezentowac - no taka mialam nadzieje... jesli wie dokladnie, ze inni sa be, to sam na pewno potrafi wyprodukowac hit....hihi... nic bardziej blednego....

Krytykow jest wielu - tworcow, niewielu a tych wybitnych - bardzo niewielu - wiec niech sie krytycy udlawia nawet - "Nocny pociag do Lizbony" odniosl na tyle sukces, ze zostanie sflimowany, co takim "dzielom" nie grozi, wznowienia na pewno nie bedzie....

A obrazy Lipowczana, zebyscie wypluli ostatnia sline z siebie i tak beda pokazywane... mnie tylko smiesza te opisy, jakie sie pojawiaja - wyjatkowo niefachowe... tacy möchtegern znawcy, a wylazlo to z piaskownicy, z ktorej zapomnialo zabrac pluszaka.....

Dobrej Nocy Wszystkim..... a ci ktorzy potrzebuja do snu pluszaka, na pewno spokojnie nie spia... jutro znowu bedzie kolejny dzien i kolejny i kolejny i nic sie nie zmieni....
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Peter Bieri, pseudonym Pascal Mercier 10.09.12, 10:09
      Zawisc jest religia przecietniakow.... napisal Carlos Ruiz Zafón, ktorego ksiazki tlumaczone sa na dziesiatki jezykow i znajduja sie na liscie bestsellerow....oczywiscie to zaden autor, do tego zeby byc znawca literatury i dobrym pisarzem trzeba czegos wiecej, trzeba miec to cos i potrafic zebrac artykuly miedzy dwie okladki i napisac "dzieeeeeelo"....

Lezalo to "dzielo" na honorowym miejscu u mnie w domu podczas roznych odwiedzin i kazdy powatpiewajaco spogladal na mnie, biorac "dzielo" w reke.... po co ci to? padalo pytanie.... no jak mozna wyjasnic posiadanie "dziela"? nie nie napisze nawet jaka dawalam na to odowiedz.....

p.s. Carlos Ruiz Zafón wg "krytykow i znawcow literatury" na forum, to tez byle jaki pisarz..... big_grinbig_grinbig_grinbig_grin ale chyba tylko dlatego, ze potrafil tak pieknie opisac ZAWIŚĆ ich zawiść.
      Potraficie sobie zawistnicy wyobrazic ile ten facet ma kasy? jak on spokojnie spi?
      • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 11:14
        Nooo Masko
        Czy zawiść
        Przypadek Zorro jest tu szczególny.
        Zorro mógłby sobie malować nawet skrzynki na pomidory
        i nikt by się nie czepiał.
        Zorro wali na odlew, czepia się Kraju, dziur i ludzi. To może się nie podobać
        to budzi niechęć i nie dziw się czepianiu za czepianie.
        Podobno każdy artysta jest trochę p…..nięty, niech tam, niech pisze że jeździ
        na nartach po schodach, niech mu, niech jeździ jeśli ma inspiracje.
        Tak się zastanawiam, czy Zorro podświadomie prowokuje negatywne zachownia
        jako inspiracja do tematów w obrazie. Niech prowokuje, ale w końcu ktoś
        mu wsadzi na wiadro na głowę.

• m.maska Re: Inspiracje 10.09.12, 11:27
          No wiesz, ja rozumiem, ze niektorzy wola "mowic na g..... papu" - wtedy nie ma potrzeby niczego zmieniac i jest cuuuuudnie i fajnie..... tylko dlaczego np za to ze jest tak fajnie, ja musialam byc sponsorem pewnego nauty i uznal, ze powinnam doplacic do jego zadec? skad w takim razie takie ogolne niezadowolenie w kraju w ktorym nie powinno sie tego slyszec, bo jest tak fajnie....

No i na koniec.... jezeli ukazal sie gdzies post podpisany imieniem i nazwiskiem WU, jezeli.... to ja naprawde juz sie ciesze na ten proces.....

Powiem Ci tak, Zorro to nie zaszkodzi a zawisc ma zwykle jakies podloze, jakis grunt, jakas przyczyne... ktos komus czegos zazdrosci, ktos nie moze zniesc czy to slawy, czy to pieniedzy czy to luzu... myslisz, ze czegos z tych rzeczy Zorro brakuje i zazdrosci komus np. bezrobocia? braku perspektyw? pieniedzy? tego braku luzu?..... a jesli tak uwazasz - to KOMU??????
          • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 11:50
            Na g….. papu

No Masko, ale Zorro mówi: tu g…., tu g…., tam g….,
            W końcu ma się dość tego g….. słuchać.
            W końcu ma się ochotę powiedzieć: sam jesteś g…..

• m.maska Re: Inspiracje 10.09.12, 13:14
              A ja powiem Ci tak, jesli nie mam ochoty kogos sluchac/czytac to tego nie robie.... czy czujesz sie zmuszany? nie interesuje mnie jakos o czym gadacie sobie gdzies tam.... i.... moja odpowiedz na wszystkie WASZE WYSTEPY jest jedna... Tuwim to pieknie okreslil "Calujcie mnie wszyscy w dupe".... zauwazyles, ze nawetznie wykropkowalam? bo to w koncu tytul wprost z Tuwima, nie wypada go pisac w wydaniu "niepelnym".....
              • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 13:52
                Ach masko, przytaczasz Tuwima, czyżby brakło argumentów?
                A moja mama opowiadała, jak paniom za Wisłą od Wawelu
                już brakowało argumentów to odwracały się do siebie tyłem,
                zadzierały kieckę i pokazywały sobie dupęęę.
                • al-szamanka Re: Inspiracje 10.09.12, 13:57
                  kicho_nor napisał:

> Ach masko, przytaczasz Tuwima, czyżby brakło argumentów?
                  > A moja mama opowiadała, jak paniom za Wisłą od Wawelu
                  > już brakowało argumentów to odwracały się do siebie tyłem,
                  > zadzierały kieckę i pokazywały sobie dupęęę.

To robiły baby z twoich okolic
                • m.maska Re: Inspiracje 10.09.12, 13:59
                  nie mam nic do dodania - jesli mnie cos nie interesuje albo irytuje, nie chodze i nie szukam zaczepki.... widac nie wszyscy tak maja....

Zwisa mi co Ty i cala ta ferajna mysli o mnie - tak sie sklada, ze znam niektorych bardzo dobrze a nawet czuje sie czesciowo sponsorem jednego... co to mial oddac ale jakos mu nie pod drodze regulowanie dlugow....bo to dlugi honorowe sa, a jak honoru brak, to...........wiadomo....
                • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 14:03
                  Kiszka....pokazywaly dupe? Tobie? No, to szczesciarz z Ciebie!big_grinbig_grinbig_grin
                  • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 14:32
                    Masko
                    Z tym Tuwimem, to wygląda, że masz już dość.
                    Coś się zdaje że nie poszło jak być miało
                    To forum to bardziej Zorra niż Twoje.
                    • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 14:35
                      Kiszka....nie podlizuj sie...big_grinbig_grinbig_grinsmirk
                      Masz tak czy tak tutaj przechlapane....smirk
                      • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 14:37
                        Kiszka...a na Podworku i LOZOWNI to nudno? Nic sie nie dzieje? Chlopaki szaleja gdzie indziej! A tobie biedaku dyzur kazali pelnic? A to pech....big_grinbig_grinbig_grinsmirk
                        • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 14:58
                          Zorro
                          nie będę się odnosił do Twojego malowania, ale jest coś dziecinnego
                          w tym co piszesz.
                          Czyżbyś był podopiecznym Szamanki u niej w "pensjonacie"
                          • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 15:28
                            Kiszka....to Ty nie wiesz ze ja mam "zolte papiery " od ponad 30 lat?
                            Nie?
                            No, to teraz juz wiesz....big_grinbig_grinbig_grinbig_grinsmirk
                            • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 15:44
                              Kiszka....powiedz, zle Ci jest na LOZOWNI i na Podworku?smirk
                              Bo tak tutaj ciagle i ciagle zagladasz....big_grin
                            • kicho_nor Re: Inspiracje 10.09.12, 15:56
                              1zorro-bis napisał:
                              > Kiszka....to Ty nie wiesz ze ja mam "zolte papiery " od ponad 30 lat?

To wyjaśnia i zakańcza sprawę
                              Kichonor
                              • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 16:23
                                no, ja mysle...big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinsmirk
                    • m.maska Re: Inspiracje 10.09.12, 21:55
                      kicho_nor napisał:

> Masko
                      > Z tym Tuwimem, to wygląda, że masz już dość.
                      > Coś się zdaje że nie poszło jak być miało
                      > To forum to bardziej Zorra niż Twoje.

Kiszka.... nie jestesmy dziecmi, ktore wchodza w zycie i ucza sie wspolzycia, mam pewne zasady, ktorych nie zmieniam, bo na to jest za pozno - jesli kogos lubie, jesli go znam, jesli wiem kim jest i jaki jest i traktuje go jak przyjaciela, pojde za nim w ogien - dlatego mam przyjaciol w realu, dlatego spotkalam przyjaciol tutaj... i nie jest mozliwe, zeby pojawil sie ktos nie wiadomo kto, bez twarzy, plci, imienia, nazwiska i napuscil mnie na kogos kogo znam.... tak wiec daruj sobie... i sa rzeczy, ktorych nie darowuje i nie zapominam - do takich nalezy "damskie bydle" - obraziles AL, ale jak wspomnialam, za przyjaciolmi ide w ogien - wiec mi tutaj nie insynuuj, ze moje forum, jest forem Zorro... zapamietaj sobie raz na amen - TO NIE JEST MOJE FORUM.... czy to takie trudne? ono jest na moim nicku, bo na czyims byc musi... bo tak ustalili wszyscy a do nich nalezy zarowno AL, jak Zuza, jak Maja i Zorro... to byla ich wspolna decyzja i to NIE JEST MOJE FORUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ono jest NASZE!!!!! - bo widze, ze wciaz pojawiaja sie takie wlasnie wstawki....

Wiesz co to takiego demokracja jest? moze chociaz z definicji? no... nasze forum jest wlasnie demokratycznym forum i jesli Zorrek chce to moze wywijac a Zuzie moze sie to nie podobac.... kazde z nich ma prawo myslec co chce.... VERSTANDEN?
        • 1zorro-bis Re: Inspiracje 10.09.12, 13:23
          Kiszka....Ty sie o moja glowe nie martw.
          A wiader ci u nas dostatek....big_grin
          A po schodach na Podworku to jak na razie "jedzi na nartach" Twoj kumpel podworkowy dr..WU..big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka