gandalph
27.12.23, 03:13
...jest taki, że świetnie podpada pod wypowiedź Blaise Pascala, która padła w głośnym sporze jansenistów z jezuitami, jaki toczył się dłuższy czas w XVII-wiecznej Francji. Cytuję z pamięci:
"Wy, w imię NASZYCH zasad, domagacie się dla siebie takich praw, jakich nam - w imię WASZYCH zasad - odmawiacie".
To jest wypisz-wymaluj sytuacja w związku z "konfliktem" o media. Przez 8 lat pisowcy robili, co chcieli, nie tylko w tej sprawie, nie zważając na nic, na to, że łamią prawo, zasady demokracji, Konstytucję itd., że o prawie i zasadach unijnych nie wspomnę. Przy tej i innych okazjach powoływali się na "suwerena" mając w głębokim poważaniu te pierwsze. I teraz, gdy ich świńskie ryje są odcinane od koryta, nagle sobie przypomnieli o demokracji, prawie, Konstytucji nawet. W moim pojęciu to zwykła dewiacja. A może demencja, nie wiem.
Zajrzałem na to forum po długim okresie nieobecności, ale stwierdzam, że nic się nie zmieniło od lat, dalej ta sama szambonuria. Daję sobie przeto spokój, mam ciekawsze zajęcia.
Na koniec tylko jedno - na zasadzie skojarzeń. Nie tak dawno gdzieś przeczytałem, że specjaliści od wykopalisk stwierdzili, że kilkanaście tysięcy lat temu słonie (skądinąd bardzo inteligentne zwierzęta), ale też i jakieś człekokształtne, nie pamiętam, które, przeprowadziły dość radykalny zabieg, mianowicie wytępiły ze swego grona najbardziej agresywne osobniki. Przyczyna jest dość jasna. Nie, żebym coś sugerował, ale może warto by się zastanowić nad powtórką wśród homo sapiens (tzn. homo sapiące)?
Bawcie się dalej, ale beze mnie.