Dodaj do ulubionych

Laptop, pc - odnowa fizyczna

05.12.12, 15:29
A jesli wszystko sie wysypie....

Jesli, tak jak w moim przypadku, korzysta sie z kompa przez kilka lat i w koncu trzeba go oddac do "odswiezenia" to dobrze, jesli ma sie na to czas i mozna to sobie rozplanowac. To co wazne, przerzucic na zewnetrzne dyski... jesli sam gwaltownie odmowi wspolpracy, wtedy traci sie wszystko. Oczywiscie mozna wywalic spora kase na odnowienie tego co tam bylo, tylko czy to jest potrzebne?
Moj komp ma dwa dyski, kazdy po, teoretycznie przynajmniej, 250GB... ale byly juz momenty, kiedy na pierwszym bylo juz tylko 7GB wolnych - to sie ladnie prezentowalo - czerwonym paskiem... jakby alarmujac, ze czas na sprzatanie. Na drugim bylo oczywiscie nieco wiecej miejsca - tako okolo 70GB(w uniesieniach)...
Bylo co sprzatac....
Obserwuj wątek
    • m.maska Hasla... 05.12.12, 15:39
      Kazdy z nas loguje sie w najrozniejszych miejscach, w roznym czasie... wchodzi sie niekiedy na portale na ktorych sa pewne wymagania co do hasel i nagle to haslo, ktorego od lat uzywamy, musi byc zmodyfikowane, zmienione i jesli jest zapamietane przez system - wtedy po tych kilku latach, nagle nie pamietamy...jakie ono bylo i tracimy dostep do tego czy innego konta...
      Wypracowalam na to wlasna metode...moja osobista wink
      Poniewaz z reguly zapominam o zapisaniu tych hasel, a jesli nawet to zrobie, to jest to na jakims swistku, ktory z czasem znika w jakis tajemniczy sposob - screenuje wszystkie hasla. W moim przypadku bylo to, az 6 stron...i zapisuje je na zewnetrznym dysku albo na poczcie, z ktorej nieustannie korzystam i do niej dane dostepu mam pewne, jako kopie robocza. W kazdej chwili z dowolnego kompa, z dowolnego miejsca moge dostac sie do tych screenow... i w ten sposob zapamietuje te dane na wypadek, gdyby komp sie wysypal...
      • m.maska Re: Hasla... 05.12.12, 15:40
        Wlasnie nadszedl czas, zeby te wszystkie hasla wydrukowac i stopniowo je odkreslajac, dokonac logowania w tych roznych miejscach.... mam co robic big_grin
    • czarek_sz Re: Laptop, pc - odnowa fizyczna 05.12.12, 15:42
      Poprzedniego laptopa /hp/ miałem trzy lata, działał o key, dopóki gdy zawieszał się, nie zacząłem raptownie odłączać zasilanie przed wyłączeniem. Udawało się udawało, ale do czasu - przyszedł moment i pyk, nie ma nic big_grin padło wszystko. Wieleset zdjęć od wielu znajomych, innych spraw poszło do Żyda smile teraz już tak nie robię /nauczka/ no bo co by nie gadać to ponad dwa patole na nowego laptoka trza było / przez własną głupotę/ wysupłać z trzosika niezbyt pękatego przecie smile
      • m.maska Re: Laptop, pc - odnowa fizyczna 05.12.12, 16:37
        Ale czasami inaczej sie nie da... tyle, ze jesli gwaltownie sie zawiesza, to pierwszym krokiem wtedy powinno byc... klasyczne przywolanie managera - ale i to czasami nie dziala, bo jesli komp zamulony, to niewielkie jest pole manewru...
        Tylko wlasnie pisalam o tym, jak to bywa, kiedy traci sie nagle wszystko, bez zapowiedzi...

Dawno temu, jeszcze na starym laptopie, mialam taki genialny pomysl, zeby zainstalowac program przetwarzajacy muzyczne kasety, na digitalne. I to szlo... w ten sposob zapisalam chyba 3 kasety i nagle hops... laptopa wywalilo i to wywalilo bardzo skutecznie, caly system diabli wzieli i nagle bez zapowiedzi, wylecialo mi wszystko w powietrze... System byl w kawalkach. Zwykle mial on takie zabezpieczenie, ze za pocisnieciem w odpowiednim momencie podczas ladowania systemu, odpowiedniego klawisza, mozna bylo automatycznie zaladowac system na nowo...to sie nazywa Recovery... ale wtedy w ogole nie chcial ze mna "gadac" - zadal wprost formatowania... oczywiscie, ze nie wylecial w powietrze doslownie, dziala do dnia dzisiejszego "staruszek" ale wtedy trzeba mu bylo zrobic totalna odnowe i stracilam wszystko....
        • czarek_sz Re: Laptop, pc - odnowa fizyczna 05.12.12, 18:13
          Masz głowę ,zdrowie i cierpliwość do tego. Ja nauczyłem się podstawowych funkcji a jakby co ,mam młodego smile właśnie przed chwilą był najstarszy. Był z żoną /tą co przed domkiem/na Krakowskim na Pl Zamkowym i na Rynku Starego ,pokazał zdjęcia, fajne. Wkrótce skoczę ze swoją ale wieczorem bo dopiero wtedy włączają oświetlenie i jest efekt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka