Dodaj do ulubionych

Parasolka z wielką budą

19.10.15, 20:08
A jednak muszę mieć wózek do lekarza. Dzisiaj byłam z chustą, umordowałam się ostro.

Priorytety:

1. Składanie do małych rozmiarów, ale może się składać w 100 ruchach, będę to robić rzadko. Wózek będę upychać pewnie w szafie, więc dobrze by było, żeby albo była to kanapka max 60x40x40 (nie znalazłam, nawet Zapp jest większy), ale raczej pionowo - parasolka. Wzbraniałam się przed takową, ale chyba jedyne rozwiązanie, kanapkę też miałabym problem schować. Poza tym innej parasolki nie planuję, więc chociaż lekarzowy wózek byłby parasolkowaty wink

2. Rozkładanie do spania i giga buda (a nie jakaś tam namiastka, tylko porządna, chroniąca przed wiatrem i słońcem) - po powrocie od lekarza/szczepienia, zwykle mi maluch usypia. Musi mieć warunki.

3. Cena - nie wiem, tak, żeby nie było szkoda, jak ukradną, ze 300 max?

Reszta mało ważna, może być niepodbijalny, bez kosza, jednokołowy itd. Aby jechał (bo niestety nie wszystkie potrafią big_grin).

Parasolka pojedzie po śniegu? Nie mówię o zaspach, ale o takim nieodgarniętym do końca chodniku?

Myślałam o:
- najbardziej - Gesslein S5 Buggy (używek brak, nówki z jakichś wyprzedaży magazynowych 350-400, jestem w stanie to przełknać), nie mam gdzie wymacać... Jak to jeździ?
- całkiem poważnie myślę o ED Stockholm, buda mega giga, chociaż opinie ma słabe
- jakimś Maclarenie, ale kompletnie się na nich nie znam, nie wiem, jakiego szukać, Techno XT (każdy rocznik ma taką wielką budę?), XLR (ale on ma mniejsza chyba niż XT), któryś jeszcze? Inne mają malutkie budki.

Myślałam też o PP Pliko Mini, TFK Dot fajne, ale budy do d. EW Buggy mini odpada od razu, tym się jeździć nie da.

I chyba tyle, więcej nic ciekawego nie znalazłam. Coś innego doradzicie lub odradzicie z tych powyżej?
Obserwuj wątek
    • szangala_23 Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 20:24
      Z parasolek na troje dzieci miałam tylko maclarena xt i hmmm nie wiem czy można go podciągnąć micralite superlite i jane challenger. Uwielbiam duże masywne wózki. Reszta jakaś rachityczna i rozchwiana mi się wydawała. Micra nie ma budy wcale, więc zostaje xt. U mnie spisał się idealnie na wózek do lekarza i na szybki spacer. Fajna buda - miałam go w okresie jesienno zimowym, rozkładanie jedną ręką do spania osiągające przyzwoity poziom do leżenia, dostęp do koszyka lipny. Buda powiększana za pomocą zamka błyskawicznego, tylko z rozmiarem mamy problem bo jest taka większa, ale fajowo amortyzowany jest.
      • acora Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 20:28
        To parasolki mają amortyzację? Tego się nie spodziewałam. Zawsze traktowałam je jako krzesła na kiju z kółkami big_grin
        • gleana Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 20:47
          Cybexy mają bardzo duże budki.
          • acora Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 21:16
            Faktycznie, nie brałam ich pod uwagę. Onyx daje radę.
        • martuska1982 Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 23:25
          ano mają, w maclarenie bardzo fajnie amortyzacja pracuje, im cięższe dziecko tym lepiej.
    • panimoczarowa Re: Parasolka z wielką budą 19.10.15, 21:26
      Baby Jogger Vue ma duża (aczkolwiek dziwacznie skonstruowana) budkę, w szczególności w pozycji przodem do rodzica.

Tylko nie wiem jak z używkami, a nowy przekracza budżet.
      • delphine_delphine Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 11:40
        Przerobiłam Maclarena XLR, XT i Cybex Onyx.
        Cybex polecam zdecydowanie - ale dla mniejszego i lżejszego dziecka (my używaliśmy jak mały miał rok i 3 m-ce do wieku 2 lat z małym haczkiem). Później gdy synek podrósł, zdecydowanie gorzej mi się nim manewrowało, a podbijanie już w ogóle stanowiło wyzwanie. Ale co do zasady, Cybex jest super wykonany, materiały i rama bdb jakości - no i ma pałąk w zestawie, taki giętki z którym można złożyć wózek i w razie potrzeby odpina się go z obu stron - żeby móc wypuścić dziecko. Ja Cybexa baardzo lubiłam!

Maclaren - pomiędzy XT a XLR nie ma już takiej różnicy, jak dla mnie (kwestia czy chcesz większy XLR czy ciut mniejszy XT). Konstrukcyjnie on jest super - używamy sporadycznie XT do dziś przy 3,5 latku. Nie czuć w nim ciężaru dziecka, podbijanie super, amortyzacja tak jak któraś z dziewczyn wyżej napisała - im dziecko cięższe, tym lepiej wyczuwalna. I za to głównie lubię Maca, bo niestety tutaj po tapicerce, kołach/mechanizmach bardziej widać zużycie (moim zdaniem), no i te rączki...... owszem, można dokupić i założyć piankę, ale drażni mnie to, że w wózku który tyle kosztuje, takie rzeczy mają miejsce.

Aha, no i na koniec - Mac ma taką rozchwianą ramę, Cybex jest zdecydowanie bardziej zwarty i sztywny. Ja wolałam Cybexa, do Maclarena musiałam się przekonywać.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam wink
        • delphine_delphine Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 11:48
          A co do pytania głównego o budę - to i Maclaren i Cybex mają fajne, duże budy, które można powiększyć rozsuwając zamek błyskawiczny/
    • hanna79 Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 11:38
      Eee, no Docik nie ma takiej budy do d... wink niejeden wózio by mu jej pozazdrościł tongue_out Na pewno daleko mu do baby joggerów, ale jest całkiem fajnie:
      https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/77/32/13/01a35dacc3.jpg

A te wymiary po złożeniu w stosunku do obszerności siedziska - bajka smile
    • acora Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 13:57
      hanna79: TFK Dot faktycznie, ma budę porównywalną do Gessleina S5. Wpisuję na listę.

gleana: kurcze, te Cybexy to rewelacja jest. Bardzo lubie takie odczepiane i regulowane budki! Musze tylko porownac roczniki, bo niektore interesujace mnie rzeczy chyba tylko w tych najnowszych sa.

delphine_delphine: pomogłaś, nie lubie rozklekotanych wózków, chociaż.. przyzwyczaiłam się. Wszystkie wózki oprócz BOBa mi się machały big_grin Bede musiala wymacac i porownac.

To mam: Maclarena XT (jest w czym wybierać), Tfk Dot (używek brak, chociaz nie wiem, nie wpasowuje mi sie w gust), Cybexy (do porownania), Gesslein S5 (podoba mi sie ten system skladania), ED Stockholm (chociaz nie lapie sie w budzecie). I tak musze poczekac do przyszlego miesiaca, ale juz zaczne sie orientowac, co i jak smile
      • kina82 Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 21:13
        Maclaren quest denim. Malutki i leciutki jak zwykly quest a buda powiekszana jak w xt. Ja mam zawsze wozek typowo samochodowy i z maclarena xt przesiadlam sie do questa gdy corka podrosla tzn miala ok 10m bo juz za ciezko mi bylo xt operowac do bagaznika. Rozklada sie tez na płasko.
        • acora Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 21:29
          Ano właśnie. Patrzyłam na Questa i wyszło mi, ze tylko ten Denim ma taka wielka budę, ze zwykłe mają normalna.
          • kina82 Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 21:47
            Zwykłe mają zwykle. Duze mają denim i orla kiely i jeszcze jeden limitek taki granatowy w róże ale nie znam nazwy choc to bardziej dla dziewczynki wiec nie każ mi szukac.
            • acora Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 21:49
              Też dopisze do listy, dzięki wink
              • arc-en-ciel Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 22:19
                fakt, denim to sliczny wozek, ale podbijanie straszne, jednak tak na krotki dystans pewnie ok
            • martuska1982 Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 23:09
              Cath kidston?
              • kina82 Re: Parasolka z wielką budą 20.10.15, 23:36
                O tak dokladnie on sie tak nazywa.
    • acora Re: Parasolka z wielką budą 21.10.15, 08:25
      Jednak będę musiała kupić wcześniej - tylko kurcze, nie ma za bardzo w czym wybierać big_grin One sa cos warte?

allegro.pl/gesslein-wozek-spacerowka-parasolka-s5-sport-zielo-i5734979439.html

olx.pl/oferta/wozek-topaz-cybex-spiworek-folia-CID88-IDbreFn.html
      olx.pl/oferta/wozek-cybex-onyx-dodatki-CID88-IDbZ7Yx.html

olx.pl/oferta/spacerowka-maclaren-techno-xt-CID88-IDbpyAR.html
      olx.pl/oferta/wozek-maclaren-techno-xt-CID88-IDc6Psd.html
      olx.pl/oferta/maclaren-tachno-xt-CID88-IDbai8H.html
      olx.pl/oferta/wozek-maclaren-techno-xt-CID88-IDbYs1N.html
      • kina82 Re: Parasolka z wielką budą 21.10.15, 21:04
        Drugi i ostatni wart rozważenia. Reszta beee.
        • acora Re: Parasolka z wielką budą 21.10.15, 21:56
          Kurcze, nie znam się na tych Maclarenach, dla mnie one wszystkie takie same są big_grin
    • asbu Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 10:54
      Podepnę się po wątek, bo jak potrzebuję wózka na 1 wyjazd w listopadzie. Poza budą musi mieć też dostępny koszyk, bo w takie parasolkowe niewiele wchodzi (przeszkadza stelaż).
      TFK pojedzie po nierównym chodniku?
      • hanna79 Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 20:46
        Pytasz o tfk dot? Jeśli tak, to po nierównym chodniku pojedzie, ale jak masz na myśli jakieś większe dziury, wyrwy, to przednie kółka mogą się na takich zawiesić jak wpadną. Zdarzyło mi się np. na takim większym wgłębieniu przy krawędzi jezdni i chodnika.
        Koszyk w Docie jest taki dwudzielny jak Zappie, przez rurkę stelaża.
    • variuss Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 15:14
      zooper spełnia wymagania i mozna kupic za grosze, patrz na modele z rozsuwana budka
      • sermag Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 15:24
        Faktycznie za groszewink
        Patrz acora:
        olx.pl/i2/oferta/wozek-spacerowy-zooper-hula-CID88-IDcj0iH.html#:5fb898faad
        • acora Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 20:12
          No spełnia. Nie strach? big_grin

Mam jeszcze jednego cudaka: Coto Baby Soul Q, wymagania skubany spełnia, nowy poniżej 300zł big_grin

https://hiperogloszenia.pl/x-pl/inz/397/397930-wozek-spacerowy-soul-q-nowy-4.jpg

https://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/b7/97/62/wozek-spacerowy-soul-q-nowy-lodzkie-lodz-119254822.jpg
          • sermag Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 21:06
            Acora, a zerknij moze na Joie mirus
            olx.pl/i2/oferta/wozek-spacerowy-joie-mirus-CID88-IDc7JkJ.html#:efb708ee83
            • sermag Re: Parasolka z wielką budą 23.10.15, 21:10
              Eee on duzy po zlozeniuuncertain
    • ja_jovanka Re: Parasolka z wielką budą 29.10.15, 13:52
      to ma być nówka czy używany?
      • acora Re: Parasolka z wielką budą 29.10.15, 14:23
        Za 200 zł nowego nie kupię smile Mam jednego na oku, mam nadzieję, że wypali smile
    • acora Re: Parasolka z wielką budą 02.11.15, 21:51
      No i mam. Pod prysznicem stoi sobie już XT wink
    • nelalvita.pl Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 11:01
      ja mam peg perego p3 wielka buda robiłam fotki do ogłoszenia moge ci pokazac
      • acora Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 11:15
        Nie nie, dzięki, wczoraj kupiłam smile Właśnie zbieramy się na pierwszy spacer smile Myślałam, że tylko pasy w Bee mogą tak człowieka wyprowadzić z równowagi. Myliłam się big_grin
        • linkap_wawa Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 13:50
          Mam nadzieję, że dojdziesz jednak do porozumienia z pasami. Faktem jest, że pasy nie są najmocniejsza strona xt ale wydają się do przejścia jak już się z nimi ogarnie co i jak wink
          • acora Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 14:09
            Ogarnęłam wink Wszystko jest to nauczenia. Przymierzyłam wszystkie wkładki i śpiworki, dwa z nich nie są na rzepy - doszłam do wprawy już big_grin

https://img.webxfinity.pl/w/20151103_121130.jpg
            • linkap_wawa Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 15:35
              Ładnie! Naprawdę fajnie smile
              • acora Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 15:48
                Żebyś widziała, jak czadowo z żółtą wkładką Bugaboo wygląda, tylko teraz nie pora. Zerwałam też tą folię z pałąka, najwyżej będę prać co chwilę. I znalazłam 1 grosz w kieszonce wink Ogólnie pozytywnie i jestem zadowolona, dzięki. Gdyby nie to, że maluszek w połowie stwierdził, że on to jednak chce na rączki (dobrze, że miałam chustę), to byłby to spacer idealny. A terkocze uroczo, jak bym klocki wiozła, bardzo mnie to śmieszy smile
                • malajadzia82 Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 17:35
                  Acora z ktorego roku jest ten maclaren?ten koszyk jest oryginalny??
                  • acora Re: Parasolka z wielką budą 03.11.15, 18:42
                    2009? Nie, szyty smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka