lavedette
08.09.18, 05:20
Dzień dobry.
Kupuję pierwszy raz wózek, więc postanowiłam poprosić tutaj o rady.
Wózek ma być i do jazdy w terenie i po mieście.
Ze względu na to pierwsze zakładam, że musi mieć pompowane koła. Z kolei to, że chcę nim jeździć po mieście i sklepach, wymusza dobrą skrętność.
Poza tym dzidziuś jesienny, więc gondola musi być w miarę obszerna i koła dobre do jazdy po śniegu.
Waga ma znaczenie tylko w kontekście wkładania do bagażnika. Nie będę nosić wózka po schodach.
Ważne, by wózek się łatwo składał, do w miarę małych rozmiarów, tak żeby łatwo mi się go pakowało (średniej wielkości bagażnik).
Dodatkowym atutem będzie duży koszyk na zakupy.
Wózek ma słuźyć na cały okres wózkowania. Mogę dokupić później lekką spacerówkę, ale ten tak czy inaczej ma służyć w teren do 3 r.ż.
Co jeszcze? Nie podobają mi się modne teraz wózki Quinny, Emmaljungla, Cybex itp. Poszukuję wózka, który będzie wyglądał klasycznie i przytulnie. Odpadają więc także plastikowe gondole Adamexów.
Ideałem pod względem wyglądu jest dla mnie X-Lander X-Move. Nie ma jednak wielu opinii o tym wózku w wersji z 2018. A na żywo moje wątpliwości budzi amortyzacja (wydaje się twarda, podobno nie próbują w nim dziecka).
Oprócz X-Landera wizualnie podchodzi mi też Baby Design Huski i Lupo (jakość wykonania budzi natomiast moje wątpliwości), Espiro Next Manhattan (mało opinii), Jedo Koda (czy amortyzacja z kolei nie zabkiękka na spacerówkę?).
Cena około 2000 zł za 2w1 z założeniem, że pojeździmy dłużej spacerówką.
Dodatki jak w Huskim nie mają znaczenia.
Pomożecie? ☺