Dodaj do ulubionych

spanie na brzuszku

15.03.10, 13:16
Witam
Moja córeczka za kilka dni skończy 8 miesięcy. Ostatnio zasypia w łóżeczku na
brzuszku. Czy mogę ją pozostawić w tej pozycji?
Do tej pory przekręcałam małą na plecki ale w tym czasie się budziła, szkoda
mi przerywać sen maluszkowi.
Dodam że w łóżeczku na noc nie zostawiam żadnych zabawek oraz córeczka śpi bez
poduszki.
Obserwuj wątek
    • markowa_mama Re: spanie na brzuszku 21.03.10, 19:03
      Od kiedy mój Brzdąc nauczył się przekręcać na brzuszek, śpi tak w nocy. Ja w to
      nigdy nie ingerowałam, bo nic się nie działo a często śpi nawet z pupą zadartą
      do góry :). Dziś ma 1,5 roku i nadal nie daję poduszki. Pewnie byłoby Mu
      niewygodnie.
      • agulle Re: spanie na brzuszku 22.03.10, 11:36
        moje dzieci też odkąd same nauczyły się przekręcać śpią na brzuchu z
        nóżkami pod sobą i pupą w górze, na początku obracałam na plecki (bałam
        się, żeby się nie podusiły), ale po chwili i tak wracały na
        wcześniejszą pozycję, więc dałam spokój. Są już na tyle sprawne fizycznie, że same umieją się obrócić gdyby co.
        • buncia3 Re: spanie na brzuszku 18.04.10, 15:07
          A moja 3-tygodniowa panienka od kilku dni śpi na brzuchu, oczywiście bez
          poduszki, i dzięki temu o wiele lepiej sypia, a przy okazji ćwiczy mięśnie
          rączek i karku i masuje sobie brzuszek. Przedtem spała na boku, ale wciąż miała
          problemy z zaśnięciem.
          • gosia_arma Re: spanie na brzuszku 24.04.10, 21:54
            Mój synek podobnie, dopóki spał na boku miał kłopoty z zaśnięciem, często się
            budził. Jak miał 3tygodnie zaczęłam układać go na brzuszku (zasypiał tak na moim
            brzuchu) zaczął spać spokojnie, nie budzi się tak często. Śpi oczywiście bez
            poduszki.
    • pawel.zawitkowski Re: spanie na brzuszku 18.04.10, 18:09
      Nie ma przeciwwskazań jeżeli dziecko nie cierpi na przewlekłe choroby płuc.
      Jeżeli są, decyzja należy do pediatry prowadzącego dziecko.
      I oczywiście zawsze przestrzegam przed poduszkami i tym podobnymi ustrojstwami w
      łóżeczku.
      Pozdrawiam
      Paweł Z.
      • go-jab Re: spanie na brzuszku 24.04.10, 22:35
        ja tylko dodam ze w stanach jest absolutna presja na to zeby nie klasc dzieci do
        spania na brzuszkach - podobno zwieksza to ryzyko naglej smierci lozeczkowej...
        bron boze nie jestem panikara ale wole nie igrac z ogniem i cala trojke kladlam
        na pleckach... oczywiscie, dzieciom duzo lepiej sie spi na brzuszku (mi tez :)
        )ale to moze prowadzic do tego ze zbyt dobrze spia, i jesli sa zbyt male to z
        tej wygody glowki nie odwroca jak trzeba i tragedia gotowa... jesli dziecko jest
        na tyle duze zeby samo sie obrocic z plecow na brzuch to jest na tyle silne zeby
        zadbac o swoje oddychanie nawet jak gleboko spi... wiec nie obracac z
        powrotem... tyle ode mnie :)
        • pawel.zawitkowski Re: spanie na brzuszku 25.04.10, 09:04
          Witam,
          pragnę zwrócić uwagę, że mama pytała o dziecko 8. miesięczne :)
          Pozdrawiam
          Paweł Z.
          • kamelia78 Re: spanie na brzuszku 25.04.10, 12:42
            krab_ik -kilka miesięcy temu miałam ten sam dylemat. ;)
            Też ok. 8-9mies. zaczęła sie przekręcać na brzuch,też ją
            przekładałam,a ona i tak spała jak jej wygodnie-na brzuchu.Więc
            dałam spokój. Zastanawiałam się czy tylko moje dziecko śpi w taki
            komiczny sposób,pupa wypieta do góry,nóżki podkurczone,ale widzę ,że
            takich maluchów więcej. :)
          • gosia_arma Re: spanie na brzuszku 25.04.10, 22:12
            A co z dzieckiem 5 tygodniowym? Kłaść na siłę na pleckach, czy kłaść na brzuszku?
            Jak kładę na pleckach, to często mam kilka podejść żeby mały zasnął w łóżeczku i
            często się budzi, a jak położę na brzuszku to ładnie śpi.
            Ponadto boję się,że jak śpi na pleckach to może się zachłysnąć - czasami obficie
            ulewa.
            Proszę o odpowiedź, bo teraz to już sama nie wiem.
            • patrysmarcina Re: spanie na brzuszku 26.04.10, 09:32
              Nasz synek 22 skonczyl 2 m-ce i od conajmniej 2 tyg. spi na
              brzuszku, polozna jak do nas przyszla powiedziala ze jak sie malego
              kladzie na brzuszku a on sam kreci glowa to bez problemu moze spac
              na brzuszku. Potwierdzam ze maly dluzej spi nie budzi sie i na
              dodatek cwiczy kregoslup:))))
              P.S. Pupe tez ma zadarta:)))
              • efunian82 Re: spanie na brzuszku 26.04.10, 11:22
                Mój syn również śpi na brzuszku z zadartą pupką do góry. Próby wyprostowania
                nóżek kończą się tym, że się budzi i znów układa sie na brzuszku :)
                Pomieszający jest fakt że nie on jedyny :) :)
            • kamelia78 do gosia_arma 26.04.10, 12:22
              Moja mała do 7mies. bardzo mocno ulewała,a wręcz wymiotowała.Wszyscy
              lekarze i połozne ,z którymi miałam do czynienia mówili,żeby przede
              wszystkim dziecko wysoko układać.W sklepach dziecięcych sa takie
              specjalne kliny z gąbki,ktore wkłada sie pod materac.Po drugie
              dopóki dziecko nie potrafi sie przekręcać układać na boku.Oczywiście
              raz na jednym raz na drugim.Ja osobiście bałabym się takie maleństwo
              układać do spania na brzuszku,tym bardziej ulewające.
            • buncia3 Re: spanie na brzuszku 30.04.10, 18:51
              Moja mała potrafi już od dłuższego czasu przekręcać główkę z jednej strony na
              drugą i podnosić się na rączkach jak przy robieniu pompek:) A ma 5 tygodni. Więc
              nie widzę możliwości, żeby się udusiła, jak nie ma poduszki. Poza tym dziecko
              nie jest głupie, jakby się się zaczęło dusić, to by się obudziło i przekręciło
              główkę (albo nawet bez budzenia). Co do śmierci łóżeczkowej, to mi na szkole
              rodzenia mówili, że wynikała ona z niewykrytych wad serca i przy obecnej
              diagnostyce prenatalnej już to dzieciom nie grozi.

Zalety spania na brzuszku:
              - dziecko szybciej uczy się trzymać główkę
              - nie zakrztusi się, jak się uleje
              - rączki, które np na boczku latają i przeszkadzają zasnąć, teraz są
              unieruchomione, dzięki czemu nie rozpraszają dziecka
              - moja mała często też chciała possać piąstkę, ale nie umiała trafić do ust jak
              rączki uciekały, teraz ma ułatwione zadanie
              - dziecko masuje sobie automatycznie brzuszek, przez co lepiej się wypróżnia i
              odgazowuje
              - pępek jest przygnieciony dzięki czemu można pozbyć się przepukliny (w
              przypadku gdy odpadł już kikucik oczywiście)
              • kj-78 Re: spanie na brzuszku 01.05.10, 14:08
                Ja mieszkam w Norwegii. Opublikowano tu ostatnio (w listopadzie
                ub.r.) wyniki badan z ostatnich 20 lat. Odkad zaczeto zalecac
                ukladanie niemowlakow na pleckach (przede wszystkim do skonczenia
                przez nie 4 miesiecy), polaczone z kampania uswiadamiajaca na
                szeroka skale (kazda mama w szpitalu dostaje body dla maluszka, z
                napisem na brzuszku: Ta strona do gory kiedy spie), liczba zgonow
                niemowlat z powodu smierci lozeczkowej spadla o 90%! Wykazano scisla
                zaleznosc miedzy pozycja snu, a ryzykiem SIDS. Dla tych, ktorzy nie
                wiedza: SIDS/smierc lozeczkowa nie ma zadnego zwiazku ze smiercia
                przez uduszenie sie dziecka lezacego na brzuszku. Nie poznano do
                konca mechanizmu, ale stwierdzono, ze ryzyko SIDS w pozycji na
                brzuchu jest wieksze. Dla mnie liczby mowia same za siebie, i nigdy
                nie polozylabym 5 tygodniowego dziecka spac na brzuszku bez wzgledu
                na wygode. Nawet, jesli ryzyko wynosi tylko 1%. Proponuje poczytac
                troche na ten temat...
                • free.groszek Re: spanie na brzuszku 01.05.10, 14:21
                  Nie chodzi tu o przekręcanie główki. W przypadku SIDS "problem" w tym że dziecko
                  jak jest mała powierzchnia oddechowa tzn jak wydycha powietrze blisko przy
                  materacyku to w wdychanym powietrzu jest coraz więcej dwutlenku węgla, a takie
                  małe dzieci nie przyspieszają oddychania jak jest mniej tlenu, bo jeszcze tego
                  nie umieją, i stąd może dojść do przyduszenia. Moja mała śpi na brzuszku dopiero
                  jak sama się na niego kładzie.
                  • orto_nie_orto Re: spanie na brzuszku 01.05.10, 16:46
                    free.groszek napisała:

> Nie chodzi tu o przekręcanie główki. W przypadku SIDS "problem" w tym że dzieck
                    > o
                    > jak jest mała powierzchnia oddechowa

1. Dwutlenek węgla dobrze się miesza w powietrzu. Pomyliłaś to z czadem (CO) i
                    śmiercią w kurnej chacie.

2. SIDS z definicji jest śmiercią z niewyjaśnionych przyczyn.

3. Nie ma wyjaśnienia SIDS, natomiast znane są czynniki ryzyka wystąpienia SIDS
                    (np. palenie papierosów) wśród których jest też pozycja podczas snu.

Polecam artykuł w wikipedii (jest całkiem dobrze uźródłowiony)
                    en.wikipedia.org/wiki/Sudden_infant_death_syndrome
                    • free.groszek Re: spanie na brzuszku 01.05.10, 20:58
                      Nie pomyliłam z czadem. Mam męża lekarza. Niestety niemowlęta tak mają, że
                      spłycają oddech i nie przyspieszają go jak mają procentowo za mało tlenu. Ten
                      mechanizm wykształca się później. Wiem że SIDS nie jest wyjaśniona, a to jest
                      jedna z teorii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka