11.06.10, 21:39
Witam,
Na innym forum nie otrzymałam żadnej odpowiedzi, więc spróbuję tutaj.
Moja córka niedawno skończyła 1,5 roku. Odkąd skończyła roczek sama zasypia w
swoim łóżeczku. Spi z ulubioną owieczką i ma pieluchę do przytulania.
Natomiast od ostatnich mniej więcej 2-3 tygodni zauważyłam, że wkłada sobie
pieluchę pod pupę (bo zasypia na brzuszku) albo misia i dziwnie się o nie
ociera, z boku wygląda to na pierwszy rzut jakby (powiem dosłownie) "gwałciła"
misia albo pieluchę, rusza tyłkiem... no nie wiem co mam o tym myśleć. Może
Pan ma jakiś pomysł? trwa to dopóki sie nie uspokoi i nie zaśnie. Dla kogos
może głupawe pytanie, dla młodej mamy niekoniecznie, więc będę wdzięczna za
opinię.
Obserwuj wątek
    • agulka_zgagulka dziwne ruchy 1,5 dziecka podczas zasypiania 11.06.10, 21:40

> Witam,
      > Na innym forum nie otrzymałam żadnej odpowiedzi, więc spróbuję tutaj.
      > Moja córka niedawno skończyła 1,5 roku. Odkąd skończyła roczek sama zasypia w
      > swoim łóżeczku. Spi z ulubioną owieczką i ma pieluchę do przytulania.
      > Natomiast od ostatnich mniej więcej 2-3 tygodni zauważyłam, że wkłada sobie
      > pieluchę pod pupę (bo zasypia na brzuszku) albo misia i dziwnie się o nie
      > ociera, z boku wygląda to na pierwszy rzut jakby (powiem dosłownie) "gwałciła"
      > misia albo pieluchę, rusza tyłkiem... no nie wiem co mam o tym myśleć. Może
      > Pan ma jakiś pomysł? trwa to dopóki sie nie uspokoi i nie zaśnie. Dla kogos
      > może głupawe pytanie, dla młodej mamy niekoniecznie, więc będę wdzięczna za
      > opinię.
      • mamabaka Re: dziwne ruchy 1,5 dziecka podczas zasypiania 12.06.10, 13:12
        to się nazywa onanizm dziecięcy
        • lesiomama Re: dziwne ruchy 1,5 dziecka podczas zasypiania 12.06.10, 21:15
          mamabaka napisała:

> to się nazywa onanizm dziecięcy

zanim przywiążesz się do tej myśli, radziłabym zrobić małej badania kału w
          kierunku pasożytów, może ją po prostu swędzieć i biedna się drapie w taki sposób

wpisz w wyszukiwarkę np. "nie daj szansy gliście" powinien Ci wyskoczyć obszerny
          wątek z forum Niemowlę, ale jak wpiszesz "robaki" czy "odrobaczanie" to też dużo
          Ci wyskoczy - jest tam dokładnie opisane jakie badania trzeba zrobić i gdzie
          najlepiej bo jedno laboratorium drugiemu nie równe
          • merolik Re: dziwne ruchy 1,5 dziecka podczas zasypiania 12.06.10, 21:44
            Może to onanizm dziecięcy, może pasożyty, a może córeczkę swędzą
            okolice łechtaczki (to może byc związane z niewłaściwym
            oczyszczaniem tych okolic; ginekolog dziecięcy, którego niedawno
            odwiedzałm z córeczka, wspomniał o takich przypadkach ze swojej
            praktyki).
            • dziub_dziubasek Re: dziwne ruchy 1,5 dziecka podczas zasypiania 13.06.10, 07:51
              to ja jeszcze dołożę zaburzenia SI- tak moją córke wstępnie zdiagnozowano
              (jeszcze jest za mała na pelną diagnozę)- u niej występują deficyty czucia
              głębokiego w ściskając nogi i napinając się (moja tak robi) rekompensuje sobie
              te braki.
              Robale wykluczone raczej, badania moczu ok, gin dziecięcy mloda widziała i też
              stwierdziła, ze jest ok.
              Także badania moczu, badania kału na pasozyty, ginekolog dziecięcy i jesli nic
              się nie znajdzie- dobry neurolog lub terapeuta SI.
    • kj-78 Re: dz 12.06.10, 22:25
      A tu jest bardzo ciekawy i szokujacy watek nt onanizmu niemowlecego
      • kj-78 link 12.06.10, 22:26
        forum.gazeta.pl/forum/w,578,71690836,71690836,Potrzebuje_porady_onanizm_niemowlecy_.html
        • lesiomama Re: link 13.06.10, 10:33
          No to jest bardzo przykra i pouczająca historia, wg pani psycholog która
          pracowała z jednym z dzieci coś takiego jak onanizm niemowlęcy nie istnieje!
          Aż ciarki przechodzą jak się czyta o tych biednych maluszkach :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka