Dodaj do ulubionych

9i1/2 m-ca Kamila

08.09.10, 15:57
Moja Kamila już od tygodnia wyrywa się do chodzenia oczywiście z trzymaniem za ręce.
Nie raczkuje i nie pełza do przodu. , natomiast przed chodzeniem nie można jej powstrzymać.Sama zaczeła stawiać kroki tak z dnia na dzień. zaczyna wstawać w łóżeczku jak się trzyma poręczy. Pani dr pediatra powiedziala mi żebym nie chodzić z dzieckiem bo to za wcześnie tylko mamy robić ćwiczenia nóżek na pełzanie i raczkowanie. Ale jak mam ją powstrzymać jak ona płacze i chce chodzić,. Nie chce zaszkodzić swojemu dziecku i nie wiem co o tym myśleć i co robić prosze o porade. Dziękuje
Obserwuj wątek
    • nena20 Re: 9i1/2 m-ca Kamila 08.09.10, 17:43
      ktoś chodzenie za ręke jej pokazał. Ja mojemu dziecku nie pokazywałam wiec nie wie ze takie coś istnieje i mam spokój. Po prostu trzeba odmawiać oprowadzania i tyle. Jak samo chce chodzić to prosze bardzo.
    • kepucha Re: 9i1/2 m-ca Kamila 08.09.10, 20:14
      "Sama zaczeła stawiać kroki tak z dnia na dzień (...). Pani dr pediatra powiedziala mi żebym nie chodzić z dzieckiem bo to za wcześnie (...)."

I tego jakoś nie rozumiem, tj. wszędzie (prawie) można wyczytać rady typu: samo nie siedzi - nie sadzaj, samo nie chodzi - nie prowadzaj, dziecko jak będzie gotowe samo osiągnie te sprawności itp. Ale jak nagle dziecko osiąga daną sprawność wcześniej niż przeciętna to: nie pozwalaj mu na to, to za wcześnie. No ale właśnie, dziecko zaczęło samo to robić, co z tego, że miesiąc wcześniej niż większość dzieciaków - tak przynajmniej myślę ja. Może głupie to, ale przecież logiczne ;-).
      • pysia.78 Re: 9i1/2 m-ca Kamila 09.09.10, 17:33
        A po co prowadzac za rece,dziecko samo na to nie wpadlo.Postaraj sie bawic z nia na podlodze,niech staje przy meblach,scianie i chodzi sama.Jak bedzie gotowa to pojdzie sama.A jak zwrocisz uwage na postawe dziecka jak jest trzymane za raczki to odpowiesz sobie sama dlaczego nie prowadzac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka