Dodaj do ulubionych

dziwne "drgania"

17.11.10, 21:38
Czy to normalne że tuż po przebudzeniu dziecko całe sie trzęsie i drga? Synek ma 11 miesięcy. W wieku 3mies do 6miesiąca był poddany rehabilitacji ze względu na wzmorzone napięcie mięśniowe. Najbardziej rączki się trzęsą... neurolog i pediatra mówili że to norma, bo dojrzewa układ nerwowy i unormuje się w swoim czasie i przyjęłam tą wersje do wiadomości. Mąż jest w domu rzadko i jak w końcu był ostatnio i poszedł malucha wyciagać z łożeczka po drzemce to zaczął krzyczeć że mały ma jakiś atak, drgawki, świat się wali... sama się przestraszyłam, ale zanim doszlam to już mu przechodziło... trwa to krótko i nie co każdą drzemkę...
ile czasu dojrzewa układ nerwowy, może to wcale nie jest normalne, że w tym wieku tak reaguje, ja się tym nie przejmowałam dopóki M. nie narobił paniki... czy powinnam się mocno niepokoić?
Obserwuj wątek
    • pawel.zawitkowski Re: dziwne "drgania" 17.11.10, 22:37
      witam,
      Takie rownież są objawy dojrzewania ośrodkowego układu nerwowego - drżenia
      Neurolog i Pediatra stwierdzili, ze to norma...
      Trudno w takim razie przypuszczać, że jest inaczej. Oni dziecko widzieli, przez internet sie nie da :(
      P.Z.
    • ewelsi Re: dziwne "drgania" 03.12.10, 18:24
      Witaj. Temat trochę stary, ale to nic. U nas było raz to samo, jeden taki epizod. Mieliśmy mnóstwo badań, między innymi pod kątem padaczki i jeżeli Cię to pocieszy u nas wszystko jest w normie. Nie mniej zachowanie mojego dziecka mnie martwi, bo te uogólnione drżenia przeistoczyły się w drżenia główki i mimowolne grymasy twarzy, więc przypuszczam że u nas konieczna będzie dalsza diagnostyka. Dodam, że mój synek też ma 11 miesięcy, a ten incydent miał miejsce pod koniec sierpnia. Pozdrawiam ciepło.

Ach, jeszcze mi się przypomniało :) Jeden z neurologów określił to jako mioklonie przysenne. Chyba niezbyt trafna diagnoza sądząc po obecnym zachowaniu mojego synka, ale u Was to może to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka