sepia6347
07.03.13, 11:52
Witam,
Mój 11 tygodniowy synek bardzo dużo płacze zwłaszcza w trakcie i po karmieniu. Usg brzuszka wykazało refluks, ale lekarz wykonujący badanie stwierdził że raczej mały i chyba obejdzie się bez leków. My jeszcze nie mieliśmy okazji konsultować wyniku badania z pediatrą, natomiast mi wydaje się, że malutkiemu jednak bardzo to doskwiera pojieważ ten płacz jego jest przeszywający, a kolki już niby wcześniej pediatra wykluczył.
Anyway, zastanawiam się czy mogę jakoś pomóc synkowi poprzez pielęgnację, pozycje ułożenie?
Staram się go często odbijać ale czasem nic to nie daje. Lubi być w pionie, ale w trakcie jedzenia czy zaraz po nie za bardzo daje się wstawić na ramię do klasycznego odbicia.
Troche lepiej jest przy odbijaniu na kolanie.
Słyszałam też żeby zwrócić uwagę, aby jego ciało nie przyjmowało kształtu litery V - ale nie wiem jaki to kształt/ ułożenie...
Te słynne podkładania książek pod materacyk w łóżeczku to niestety u nas odpadają. Tzn. ma podłożone, ale w łóżeczku nie śpi, a w dużym łóżku naszym podnieść się materaca nie da.
Proszę o radę czy jakoś szczególnie moźna pomóc niemowlakowi przy dolegliwościach refluksowych.