05.04.13, 08:54
Dzień Dobry
Córka skończyła 3 miesiące, od 2 tygodni bardzo trudno ją przystawić do piersi, odgina się do tyłu, tak że nie ma mozliwości jej nakarmić. Odciągam pokarm i próbuje butelką, jest troche lepiej. Podobnie kiedy bierzemy ja na ręce wygina się w łuk. Kiedy miała 6 tyg. byliśmy u neurologa, ponieważ w USG okazało się, że ma asymetryczne komory wywołane prawdopodobnie wylewem II stopnia. Neurolog ocenił, że jej rozwój wówczas przebiega zgodnie z norma dla wieku. Ostatnio powtórzylismy USG i tym razem obraz był prawidłowy, asymetria sie cofnęła. Moje pytanie czy jej ostatnie zachowanie(wyginanie) może mieć związek z wcześniejszą asymetrią i jak przykładać do piersi i nosić tzn. jak niwelować to wygięcie. Dodam, że syn miał WNM i pamiętam jeszcze kilka ćwiczeń, które jemu pomogły, tylko nie wiem czy do córki mogłabym zastosować takie same, w końcu chodzi o wyrobienie prawidłowych ścieżek w mózgu. Wizytę u neurologa mam dopiero pod koniec maja, a chciałabym coś robic do tej pory.
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: Co teraz? 05.04.13, 23:14
      U nas ONM i ok 3 mies maly zachowywal sie identycznie, nie moglam sobie poradzic z jego odginaniem, placzem przy ssaniu piersi, nerwami...wszyscy mi tlumaczyli ze malo pokarmu, z racji ze od urodzenia byl dokarmiany mm nie mialam wyregulowanej laktacji. Maly mial skaze, calkowicie przeszlismy na mm. Teraz tego bardzo bardzo żałuje, mam nadzieje ze ktos Ci doradzi co robic w tej sytuacji. Ja sie poddalam i to byl wielki bląd. Maly do tej pory jak jest na rekach w pozycji kolyski to potrafi sie tak odgiac, towarzyszy temu placz, najgorzej go uspic. To juz graniczy z cudem, ma 7,5 mies i duzo sily mimo ONM.
      • agusia322 Re: Co teraz? 07.04.13, 17:28
        Moja 4mczna córka też się tak wygina. Zwłaszcza podczas przeciągania po przebudzeniu i podczas przewracania się z brzucha na plecy. Neurolog mówiła, żeby się tym nie przejmować, ale ja się zastanawiam dlaczego to wyginanie ostatnio się nasiliło?
        • rulsanka Re: Co teraz? 08.04.13, 12:02
          Odginanie przy przeciąganiu to taka forma przeciągania, nasila się gdy dziecko rośnie.
          A przy przewracaniu na plecy - niektóre dzieci mają taką technikę przewrotów.
          Jak neurolog mówi że ok, to nie szukaj dziury w całym.
    • maryblade Re: Co teraz? 11.04.13, 16:42
      Najlepiej udaj się do dobrego neurologopedy, który pokaże ci jak wykonać trakcję, która nie pozwoli maluszkowi na wyginanie się podczas karmienia. Istnieją specjalne techniki, które w tym wypadku na pewno pomogą.
      • aneta_k4 Re: Co teraz? 11.04.13, 16:50
        Jak to? Nie słyszałam otakiej metodzie. Napisz coś więcej
        • maryblade Re: Co teraz? 11.04.13, 18:44
          To trzeba pokazać :) technika pozwala na takie przytrzymanie głowy, które nie pozwala na reakcje odgięciowe. Proszę poszukać neurologopedy pracującego z takimi maluszkami, podzwonić, popytać o pozycje do karmienia. Osobiście polecam Katarzynę Pietras lub Aleksandrę Ładę ale może pani poszukać na własną rękę. Nie wiem gdzie pani mieszka :)
    • mad_die Re: Co teraz? 14.04.13, 22:54
      3 msce to taki wiek, że wszystko jest bardziej interesujące niż pierś.
      Najlepiej się wtedy karmi chodząc (rytmiczne kroki uspokajają dziecko i pozwalają się łatwiej dostawić do piersi) lub w ciemnym pomieszczeniu, w ciszy, pod przykryciem (tetrowa pieluszka/chusta lekka pomagają).
      Druga sprawa - podawanie pokarmu w butelce nie rozwiąże problemu dostawiania się do piersi. Więc smoczki i butelki mogą spokojnie isć w odstawkę, do kosza na śmieci najlepiej, te uspokajacze też! Zamiast odciąg pokarm, lepiej wziąć głęboki oddech (lub napić się melisy ;)), położyć się wygodnie i dać dziecku samemu złapać pierś. Nadmierna kontrola, dociskanie główki przynoszą zwykle odwrotny skutek i dziecko jeszcze bardziej odmawia współpracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka