Dodaj do ulubionych

z pleckow na brzuszek

25.04.13, 17:15
Natalka jutro konczy 4 miesiace, od ok 4 tygodni przewraca sie z plecow na brzuszek, ale tylko przez lewe ramie. Jeszcze nigdy nie widzialam zeby przekrecila sie przez prawe. Powinnam sie martwic? Cwiczyc z nia?
Obserwuj wątek
    • leyla76 Re: z pleckow na brzuszek 25.04.13, 19:26
      Każde dziecko rozwija sie inaczej. Dziecko przewraca sie z tego boku z którego mu wygodniej. Moje dziecie ma 4,5 mies i jeszcze sie nie przewraca z pleców na bezszelestni, udało mu sie pare razy z brzucha na plecy ale to chyba tylko przez przypadek. Mały na razie ćwiczy wyginanie głowy do tylu i próbuje ułożyć sie na boku zeby dosiegnac zabawek. Tez częściej przewraca sie na prawy boczek. Jakos mu łatwiej w te stronę. Tak, ze ja bym sie nie przyjmowała na twoim miejscu, a ćwiczyć zawsze możesz w końcu to fajna zabawa z niemowlakiem.
    • bykay Re: z pleckow na brzuszek 28.04.13, 20:32
      moja mała za tydzień konczy 6 miesiecy i ani sni sie obracac, ani z bzruszka na plecy, ani odwrotnie. i wszystko z nią ok :)
      • yellow_krabik Re: z pleckow na brzuszek 28.04.13, 21:13
        A moja zaczęła przewracać się z pleców na brzuch w wieku 7 miesięcy i też z nią wszystko ok.
    • anowi15 Re: z pleckow na brzuszek 29.04.13, 10:35
      Mój synek kilka tygodni obracał się tylko w jedną stronę, po prostu tak mu było wygodniej, a później załapał i turlał się raz w jedna raz w drugą:-)
      • berenika80 Re: z pleckow na brzuszek 10.05.13, 11:43
        dzieci są niesymetryczne jak dorośli.
        Mój ma 15 mcy i nadal częściej się obraca przez lewe ramię, a tak to jest sprawny niczym olimpijczyk :)
        a ty śpisz na obu bokach po równo? :)
    • ammy80 Re: z pleckow na brzuszek 15.05.13, 21:31
      Możesz też o tym powiedzieć pediatrze niech spojrzy czy nie ma asymetrii - u nas przewracał się przez jedne ramie i okazało się że ta "wygoda" wynikała właśnie z asymetrii. Można go zachęcać do obrotów w druga stronę - takie ćwiczenia - turlanki nie są trudne ani nie szkodzą a wręcz nakierują małego.
      • turmalinka Re: z pleckow na brzuszek 17.05.13, 10:07
        juz przewraca sie na oba boki, czolga sie i probuje raczkowac :)
        • ammy80 Re: z pleckow na brzuszek 20.05.13, 11:16
          szybki podstęp - gratulacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka